Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 25 Nisan 2024 Perşembe
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  GÜNLÜK » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler

İlimiz ile özdeşleşmiş kayısı, bu yıl altın çağını yaşıyor.

 Hani belki gördüğümüz göreceğimiz en iyi dönem budur diyorum. Mart ayında yaşadığımız don olayı üreticilerimizi, ihracatçılarımızı kara kara düşünmeye iterken, bugün şanılan durum karşısında bunu söylemek mümkün. Yaşanan don olayından sonra üreticiler ciddi bir sıkıntı içine girdi, bazı bölgelerde ciddi hasarlar meydana geldi. Öyle ki bazı bölgelerde kayısıdan eser yoktu. Hal böyle olunca geçim kaynağı sadece kayısı olan insanlar, bir yılın umutlarının yıkıldığını düşünerek sıkıntıya girmişti. Ancak sonunda sevindirici haber geldi.

Malatya'da yaklaşık 60 bin aile geçimini sadece kayısı ile sağlıyor. Bakmakla yükümlü oldukları insan sayısını da hesaba katarsak, ciddi bir rakam ortaya çıkıyor. Kayısıda yaşanacak bir sorunun ne kadar kişinin hayatını etkileyebileceğini düşünün... Neyse ki üreticiler, sivil toplum örgütleri, üst düzey yöneticiler bu sefer birlik içinde hareket ettiler; çok güzel bir gelişmeye imza atarak dondan zarar gören üreticilere devlet tarafından dönüm başı 150 TL gibi bir ödenek verilmesini sağladılar. Böylece umudu sadece kayısıya bağlı olan insanların yüzü güldü. En azından bir yıl boyunca yaptıkları masrafı çıkarmış oldu, cebine sıcak para girdi.

Üretici tarafından durum böyle iken; rekoltede düşüklük yaşandı, kayısı fiyatları daha önce görülmemiş rakamlara ulaştı. Üretici elindeki sıcak parayı görünce ürünü pazara indirmedi, indirdiyse de yüksek fiyat istedi, ihracatçı yüksek fiyattan dolayı ürünü alamadı ve kayısıda fiyat tavan yaptı. Aslında bu durumu kayısı hak ettiği fiyatı sonunda buldu diye yorumlamak mümkün. İşin yükünü, eziyetini, sıkıntısını çeken insanları ve emeklerinin karşılığını bür türlü alamadıklarını düşünce, bu sonuç çıkıyor ortaya.

Malatya Ticaret Borsası'ndan aldığımız rakamlara göre 1 kalite kayısı fiyatları 5.50 - 6.30 TL aralığında. Bu rakam kayısı için gerçekten altın bir çağdır. Kayısının ilimize getirisi 300 milyon dolar civarındadır ve rakamlar genelde hemen her yıl bu seviyelerde gidip gelmektedir. Rekolte çok olur fiyat düşer, rekolte az olur fiyat yükselir. Denge hep böyle gidip, gelir. Üreticinin, ihracatçının, perakendecinin, ilimizdeki sivil toplum örgütlerinin, kurum ve kuruluş yöneticilerinin kısacası Malatyalı olan herkesin kayısı için üzerine düşeni, gerekeni yapması, ihracat rakamlarımızı 300 milyon dolardan milyar dolarlara çıkartmanın yolunu bulması gerekmekte. En az 1 milyar dolar girdinin olduğu bir ilde ekonomik dengenin nasıl değiştiğini düşünmek, insanda güzel bir duygu uyandırıyor. Fakat fiyat istikrarımız sağlanmadığı sürece, dünya çapında bir üründe anavatan olmamıza rağmen fiyatta dışa bağımlı kalmaya devam ederiz. Birlik içerisinde hareket etmeyip sadece kendi ihracat rakamlarımızı düşünmeye devam edersek, beklediğimiz rakamları sadece don olayından don olayına görürüz gibi geliyor…

 

Nida Yangözgül

http://www.kobiden.com/

Ekleme Tarihi
02.09.2010
Ekleyen Kişi
gidatarim2

Paylaş | |

>> Arşiv İçin Tıklayınız