Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 06 Mayıs 2024 Pazartesi
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  GÜNLÜK » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler

Benim en sevdiğim şerbetli tatlılardan biridir kadayıf. Usta eller tarafından yapıldığında, yani kıvamı tutturulduğunda tadına doyum olmaz.

İçinde bulunduğumuz Ramazan Bayramı’nın da vazgeçilmezlerinden olan kadayıf aynı zamanda bizim evin bayram tatlılarının da başında gelir. Şimdi bu nefis tatlıya biraz daha yakından bakalım isterseniz.

Öncelikle “kadayıf” kelimesinin Arapça’dan geldiğini ve kökeninin katife sözcüğünün çoğulu olan “kataif”e dayandığını söylemek gerekiyor. Arap mutfağının bu çok ünlü tatlısı, Anadolu’da yaşayan insanlar tarafından yüzyıllar önce benimsenmiş ve Anadolu insanı bu özel tatlıyı büyük bir başarıyla yapmış.

Bu lezzetli tatlı, baklava kadar yapılmasa da onun kadar ünlüdür.

Ben kadayıfın her türlüsünü yerim ama yine de künefenin tadının damağımdaki yeri başkadır. Künefe deyince de aklıma hep Antakya-Harbiye’de yediğim o müthiş künefeler gelir. Belki de Harbiye’nin künefesinin bana bu kadar lezzetli gelmesini sağlayan, oranın binlerce yıllık tarihi dokusu, helvası, her yerden fışkıran sular ve defne yapraklarının muhteşem kokusudur.

Odun ateşi üzerinde, özel kaplarda pişirilen künefenin esas sırrı ise içine koyulan o özel tuzsuz peynirdir. Doğrusu, nerede künefe yersem yiyeyim, ne o çatal batırır batırmaz uzayan peynirin, ne de ılık şerbetle dans eden kadayıfın tadını unutabilirim...

KAYISI DOLMASI

MALZEMELER

* 250-300 gr kuru kayısı

* 1 su bardağı iri çekilmiş ceviz içi

* 50-100 gr sade yağ (Tereyağı da kullanabilirsiniz.)

* 1 su bardağı su

* 1 su bardağı tozşeker

YAPILIŞI

Kayısıları tek tek yıkayıp bol miktardaki ılık suyun içinde en az 2-3 saat beklettikten sonra süzün. Bıçakla ortadan yarıp cep gibi hazırlayın. (Dik kısmından ayırmayın.)

İrice çekilmiş ceviz içi ve şekerin yarısını bir kasede karıştırın. Cevizli karışımı çay kaşığı yardımıyla kayısıların içine doldurup bastırarak kapatın.

Geniş bir tencere ya da tepsiyi yağlayıp kayısıları yerleştirin ve kısık ateşin üzerine oturtun. Üzerine su ve kalan tozşekeri gezdirip kalan yağı, ister eriterek, ister fındık büyüklüğünde parçalara ayırarak dağıtın.

Üzerini bir kapakla kapatıp kayısıları en az 15-20 dakika, suyunu iyice çekinceye kadar pişirin ve ocaktan alın. Ilık ya da soğuk olarak servise sunun.

 

Sahrap Soysal

http://www.hurriyet.com.tr/

Ekleme Tarihi
11.09.2010
Ekleyen Kişi
gidatarim2

Paylaş | |

>> Arşiv İçin Tıklayınız