Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 06 Mayıs 2024 Pazartesi
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  GÜNLÜK » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler

 Şoförüm Hamit İnkaya, dün akşam eşi ve çocuklarıyla birlikte Çorum’un yolunu tuttu. Annesi onu Çorum’da bekliyor. Hamit yarın kurbanları kesecek. Birini annesi, birini 5 yıl önce ölen babası, birini de kendi ailesi için. Babasınınki “kabir kurbanı” imiş. Ölenin arkasından 

7 yıl boyunca kesmek gerekirmiş.
Kurban bayramlarında annemin yaptığı kurban kavurmalarının tadı hâlâ damağındadır. Kendim de evliyken yıllarca annemin yaptığının benzerini yaptım; ama yıllardır da yemiyorum. Hele kanser hastası olarak bundan böyle imrenmeyi bile yasakladım kendime!
Kalp hastalıkları için de geçerli, kanser için de... Sağlığınız tekleyinceye kadar kuzu yiyebilirsiniz, ama tekledikten sonra kuzunun yediklerini yemek daha akıl kârı. Nedir kuzunun yedikleri? Ebegümeci, semizotu, ıspanak, lahana, havuç, v.s...
 
Kurban Bayramı menüm
Ben de kanser sonrasındaki bu ilk Kurban Bayramı’nda pazılı ıspanak çorbası, keçi peynirli pancar salatası, çörekotu ve avokadolu karnıbahar salatası, kuşkonmazlı kepekli makarna, kimyonlu ve mantarlı bulgur pilavı gibi ağzımın tadına uygun yeni yemekler deneyeceğim. Tabii bu arada her gün roka, tere, reyhan gibi koyu renk yeşilliklerden koca bir tabak salata yemeyi de ihmal etmeyeceğim. Protein ihtiyacımı ise barbunya, bakla fava gibi kuru baklagillerin yanı sıra az miktarda balık yiyerek gidermeyi planlıyorum.
Fransız gazeteci Jean Jacques 
Servan-Schreiber, bizim nesil gazetecilerin iyi tanıdığı bir isimdir. Bir dönem siyaseti de denemiş olan Servan-Schreiber, 30’lu yaşlarında sağ eğilimli L’Express dergisini kurmuş, “Amerika meydan okuyor” kitabıyla da siyasi değerlendirmeleri ilgiyle izlenir olmuştu.
Sevgili arkadaşım Canan Pak, 
Servan-Schreiber’in oğlu Dr. David Servan-Schreiber’in yazdığı “Anti-cancer” başlıklı kitabı, beslenme konusunda işime yarar diye hediye etti. Kanser olduğumdan bu yana, beslenmeyle ilgili olarak bana gönderilen onlarca kitap içinde en esaslısı.
 
Doktor kanser olunca...
Oğul Servan-Schreiber, sinirbilim dalında yaptığı öncü çalışmalarla daha 
30 yaşındayken üne kavuşmuş bir tıp doktoru. Beyin kanseri olduğunu öğrenince hayatı kökten değişiyor. Alternatif tıp araştırmalarına yönelerek, psikiyatri bölümünde öğretim üyesi olduğu Pittsburgh Üniversitesi’nde Entegre Tıp Merkezi’ni kuruyor.
Anti-cancer’de Servan-Schreiber’in hem doktor, hem de kanser hastası olarak yaşadığı deneyimlerin yanı sıra, beden kanser ilişkisine de geniş yer verilmiş. Kanserin yayılmasına yol açan yeni kan damarlarının oluşumunu durdurmak, bedenin kendini hastalığa karşı savunmasında hayati rol oynayan bağışıklık sisteminin beslenme, duygusal yaşam ve fiziksel aktivitelerden nasıl etkilendiği... 
Meselâ ben bu kitapta, son aylarda çok ilgilendiğim halde daha önce hiç rastlamadığım bir bilgiye ulaştım: Elma, armut, biber, salatalık, ıspanak, üzüm gibi meyve ve sebzelere toprak, hava, su ve gübreden kimyasallar daha fazla bulaştığı halde, ananas, avokado, portakal, muz, greyfurt, karnıbahar, patlıcan, kuşkonmaz, domates ve lahanaya çok daha az bulaşabiliyormuş.
Hepinize iyi bayramlar. 
Bayram sonrasında görüşmek üzere.

Ekleme Tarihi
14.11.2010
Ekleyen Kişi
gidatarim2

Paylaş | |

>> Arşiv İçin Tıklayınız