Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 10 Mayıs 2024 Cuma
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  GÜNLÜK » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler

ÇEVRECİ Cüneyt Karaloğlu'nun Bodrum'da hayata geçirmeyi planladığı ‘Güneş Evi Projesi’ merak uyandırdı.

Karaloğlu, Ege ve Akdeniz kıyılarında rahatlıkla uygulanabilecek projeyle, her türlü ısınma, aydınlatma, su ve havalandırma gibi tüm yaşamsal ihtiyaçların güneşten sağlanacağını ileri sürdü.

Bodrum Gönüllüleri Derneği eski başkanı Kaptan Cüneyt Karaloğlu, yaptığı yazılı açıklamayla, 33 yıldır üzerinde çalıştığı Güneş Evi Projesi’nin son aşamaya geldiğini açıkladı. Karaloğlu, projenin yerel coğrafi özellikler, iklim koşulları göz önüne alınarak gerçekleştirdiğini belirterek, “1975 yılında düşünmeye başladığım projeyi bu yılın başlarında tamamladım. Proje kapsamında yapının üzerine yerleştirilen çok amaçlı çatı sistemi, güneş enerjisini toplayarak ihtiyacımız olan enerji biçimlerine dönüştürüyor. Projenin bir önemli özelliği ise ısı enerjisinin depolanarak kullanılabilmesi” dedi.

Günümüzde kullanılan güneş kolektörlerinin ısınmada kullanılmasının önündeki en önemli sıkıntının, depolamada karşılaşılan kapasite sorunu olduğuna dikkati çeken Karaloğlu, “Projemde bu sorunu çözüp, güneş enerjisi ısısını depolanabilir hale getirdim. Isıyı tutma özelliği bulunan ‘Perlstein’ madeni ısıyı depolamada kullanılabilecek. Özellikle Ege ve Akdeniz Bölgeleri'nde kullanılabilecek proje, çevre dostu olması nedeniyle çok önemli. Güneş ve ağırlıklı olarak yerli doğal kaynaklar kullanılan proje, uygulayıcıyı fosil yakıt bağımlılığından kurtararak, küresel ısınmaya karşı olumlu etkisi yanında, küresel ısınmanın tüm olumsuzluklarını, doğal yaşam üzerindeki tahribatı da azaltacağı düşünülürse çevre için de büyük bir kazanım olacak” diye konuştu.

Türk Patent Enstitüsü'nden projenin patentini aldığını da vurgulayan Karaloğlu, Güneş Evi Projesi'nde, elektrik sistemi dışında maliyetin, yapı maliyetinin yaklaşık beşte biri oranında olacağını da ileri sürdü.

Karaloğlu, yerel yönetimler ve konuya ilgi duyan girişimcilerle birlikte çalışarak bu yıl içerisinde 80-100 metrekarelik dubleks Bodrum Güneş Evi örneği yaparak hayata geçireceğini de kaydetti.

hurriyet.com.tr

 

Ekleme Tarihi
25.03.2009
Ekleyen Kişi
gidatarim2

Paylaş | |

>> Arşiv İçin Tıklayınız