Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 10 Mayıs 2024 Cuma
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  GÜNLÜK » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler

Yemek bir seçenek değil, bir zorunluluk. Buna karşın yediğimiz gıdaları seçme hakkımız ve gıdalarımızın nasıl üretildiğini bilme gibi bir sorumluluğumuz var.

Gıda demokrasisi, giderek daha çok sayıda çiftçinin, tüketicinin, açın ve gıdaişletmesinin körü körüne yemek yemek yerine düşünerek yemesini tanımlayan bir ifade. “Adil gıda” ise, yiyecek tüketicilerinin, yeme alışkanlıklarının gezegenimize ya da çiftçilerezarar vermemek için kullandıkları ve sayıları giderek artan uygulamalardan yalnızca biri.Bunları anlamak için işte size tavuk, çikolata ve karides ile ilgili perde arkası bilgiler:

PİŞMEMİŞ TAVUĞUN BAŞINA GELENLER

Fakirin nakit, et, gübre ve böcek kontrol kaynağı olan tavuğun ilkel bir fabrikaya düşüncebakın başına neler gelir: Bir tavuk için iki yoldan biri geçerlidir; ya yumurtlamak ya daızgara olmak. Fakat bu sürecin perde arkasında yaşananlar hiç hoş değil. Örneğinyumurtadan çıktıktan sonra bir günlükken cinsiyetlerine göre ayrılırlar veyumurtlayamayacak olan erkek yavrular geniş kazanlara atılabilir. Bu talihsiz yavrulargübre ya da hayvan yemi olarak kullanılmak üzere (bazen canlıyken) öğütülebilirler!
Dişiler ise hareketli kayışlara yerleştirilir ve kızgın bıçaklarla acı içinde gagaları kesilir.Yaklaşık bir futbol sahasının yarısı büyüklükte 90 binden fazla tavukla birlikte tellerleçevrili kafeslere konulur. Bacaklarını ve kanatlarını hareket ettiremezler. İlaçlı yemlerdendolayı öylesine hızla kilo alırlar ki bir süre sonra ayağa kalkamazlar. Yüz yıl öncesinin 3 katı yumurta vermesi için de devamlı suni aydınlatma ile kandırılırlar ve yemlerine ilaçlarkarıştırılır. 

ADİL TİCARET ETİKETİNE DİKKAT

Bir daha çikolatanızdan da bir ısırık aldığınızda, bu lezzet ile dünyanın en fazla tehlikealtındaki ormanları ve bu ormanlarda yaşayan milyonlarca çiftçi arasında bir bağlantıolduğunu unutmayın. Çikolata, küçük bir yağmur ormanı ağacı olan kakaonun tohumlarından yapılır. Kakao ağaçları sürekli ve bol suya ihtiyaç duyar. Bu nedenle,yalnızca yağmur ormanlarında yetiştirilebilir. Kakao ağacı gölgeden etkilenmez. Bu yüzden de yağmur ormanlarında kakao çiftçileri ağaçları kesmeden kakao yetiştirebilir. Böylece kakao doğayı koruma açısından da büyük önem taşır. Fakat ormanları kesip sattıktan sonra kakao tarımı yapanlar da var. Ayrıca kakao ağaçları özel bakım ve ilgi gösterildiğinde daha verimli oluyor.
Kakao yetiştiren bazı çiftçilerin inanılmaz hırsı binlerce göçmen çocuğu tarlada köle olarakkullanmasına neden olabiliyor. İşte bu sebepten, canınız bir daha çikolata çektiğinde,öncelikle en fazla kakao içeren ürünü tercih edin (çünkü orada daha fazla kişi çalışıyor).Daha sonra (köle kullanılmadan üretildiğini garanti eden) “adil ticaret” etiketini arayın. Son olarak “gölgede yetişmiş” gibi bir etiket olmasa da organik ürün etiketi olan ürünleriseçmeye çalışın. 

KARİDES KURBANLARI

Günümüzün milyarlarca dolarlık karides sanayinin uyguladığı avcılık yöntemleri de hem yıkıcı hem de inanılmayacak ölçüde israf yaratıyor. Karides avlamak için trolcüler denizindibini tarayarak deniz yaşamını mahvediyor ve trollerin yoluna çıkan her şeyi topluyor.Ağlarına takılan kaplumbağa ve diğer deniz canlıları işe yaramaz olarak görülüpçoğunlukla ölü halde yeniden denize atılıyor.
Küçük, çok bacaklı, kabuklu bir hayvan olan karidesin bir tanesi yüzünden 10 deniz canlısı telef edilebiliyor. Toplamda karidesler, yakalanan tüm deniz canlılarının üçte birinedenk geliyor ama küresel deniz mahsulü tüketiminin yüzde ikiden bile azını oluşturuyor.Piyasada satılan karideslerin dörtte üçü “vahşi yollarla” yakalanıyor. Yapay karides üretimi de ekolojik açıdan doğal avlanmadan daha az çevreye zarar vermiyor.
Naylon torbadan, cep telefonu, gazlı içecekler, şişe suyu ve anti bakteriyel sabuna kadarbirçok şeyin perde arkası ile ilgili daha fazla bilgi için TEMA Vakfı’nın yayımladığı “DünyanınDurumu 2004” raporunu okumalısınız.   kaynak: hurriyet.  

Ekleme Tarihi
30.03.2009
Ekleyen Kişi


Paylaş | |

>> Arşiv İçin Tıklayınız