Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 02 Mayıs 2024 Perşembe
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  GÜNLÜK » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler

 Beyaz Et Kongresi’ne katıldım

Türkiye’nin ilk uluslararası Beyaz Et Kongresi, Antalya’da yapıldı. Bizim çocuklar babalarının tıp kongrelerine alışkındırlar ama yemek yazarı annelerinin de bir kongreye katılacağını duyunca pek şaşırdılar.
 
Özellikle benim ikizlerden yemeğe daha meraklı olan gurme Ömer bu haberi duyunca “Nasıl yani” dedi.
Onlara göre tavuk eti kasaptan ya da marketten alınır, eve getirilir, pişirilir ve afiyetle yenir. Zaten başka ne olabilirdi ki? Ben de onlara masal anlatır gibi bir beyaz et dinletisi yaptım.
Tabii üniversiteden yeni mezun olup iş hayatına atılan büyük oğlum Mehmet beni sorularıyla epeyce terletti. Türkiye’nin piliç üretimi ne kadar, kaç üretici firma var, kişi başına yıllık tüketim ne kadar gibi sorularla annesini zorladı.
Bendeniz de Sağlıklı Tavuk Bilgi Platformu’nun tatlı dilli, güler yüzlü başkanı Zuhal Daştan anlattıklarını onlara bir bir aktardım.
En çok şaşırdıkları şeyse yumurta tavuğuyla etini yedikleri tavuğun farklı olmasıydı. Yumurta tavuğunun senede 300 yumurta verebildiğini ve yumurta verebilmesi için en az 20 haftalık olması gerektiğini anlattım onlara.
Tavuk kümeslerinin son derece bakımlı, bilgisayar kontrollü, nem sensörlü, temiz ve hijyenik olduğundan bahsettim. Tavuklara asla hormon verilmediğini de ekledim.
Çocuklarla geldiğimiz son nokta “yumurta mı tavuktan, tavuk mu yumurtadan çıkar” gibi kafa karıştırıcı bir soruydu ama öncesinde beni gayet sabırla ve dikkatle dinlediler.
 
ÇİKOLATA SOSLU KREM KARAMEL
 
Karameli hazırlamak için tozşeker ve suyu küçük bir tencereye aktarıp kısık ateşte, şeker eriyinceye kadar karıştırın. Şeker eriyip rengi koyulaşmaya başlayınca (karamel kıvamına gelince) ocaktan alıp yuvarlak bir kek kalıbına gezdirerek aktarın.
Kalıbı hafifçe sallayıp karamelin kabın her tarafına eşit olarak yayılmasını sağlayın. Karamel iyice katılaşıncaya kadar bir kenarda bekletin.
Diğer taraftan yumurta, tozşeker ve vanilyayı derin bir kaba aktarıp mikserle 5 dakika çırpın. Sütü de ekleyip 2 dakika daha çırpmaya devam edin. Hazırladığınız bu karışımı kalıba aktarın.
Kalıbı, içi sıcak su dolu başka bir kabın içine oturtun. Önceden ısıtıp 200 dereceye ayarladığınız fırında 2 saat kadar pişirin. (Bu pişirme yöntemine “benmari usulü” denir.)
Fırını söndürüp kapağını açın ve tatlıyı soğuyuncaya kadar içeride bekletin. Kalıbı içi su dolu kaptan çıkarın. Buzdolabında 1 gece ya da 5-6 saat bekletin.
Daha sonra kalıbı hafifçe sallayıp tatlıyı ters çevirerek servis tabağına yerleştirin. Kalıbın dibinde kalan sosu kaşıkla sıyırıp tatlının üzerine gezdirin. Dilimleyerek servise sunun. 
 
Not: İsterseniz çikolatalı ya da kakaolu bir sos hazırlayıp etrafını süsleyebilirsiniz.
Malzeme listesi
 
- 7 adet yumurta
- 1 su bardağı toz şeker
- 1 paket vanilya
- 5 su bardağı süt
Karamel için;
- 1 su bardağı tozşeker
- 2 yemek kaşığı su
 
 
 
 

Ekleme Tarihi
23.05.2011
Ekleyen Kişi
şahin yaylacı

Paylaş | |

>> Arşiv İçin Tıklayınız