Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 19 Nisan 2024 Cuma
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  GÜNLÜK » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler

 
 
Vejetaryenler Haklı Çıktı

Çevre kirliliği açısından 110 gram pişmiş kuzu et yemek orta büyüklükte bir otomobille 21 km yol gitmeye eşit.
 
Aynı miktarda sığır eti yemek ise bu yolun yarısı kadar...  İklim değişikliği tehdidi sadece gazla ve petrolün yanmasıyla değil, metan gazı çıkaran hayvanlarla ve o hayvanların dünyanın her yerinde orta sınıfın akşam yemeği mönüsünde yer alan etlerinin üretim zinciri ile de ortaya çıkıyor. Washington’daki kâr amacı gütmeyen Environmental Working Group’un araştırmalarına göre kuzu doğaya en çok karbon yayan hayvan.
 
Environmental Working Group, her yiyeceğin ‘beşikten mezara’ kadar karbon alanını hesapladı. Çalışmalara göre, diğerlerine nazaran en çok karbon yayan hayvan olan kuzu, yediği her bir kilo için 40 kilo karbondioksit üretiyor. Kuzudan sonra en çok karbon üreten hayvan, her kilo için 27 kilo emisyonla yine geviş getirenlerden sığır. Grubun üst düzey analisti Hamerschlag bu konuda, haftada dört kez biftek yiyen bir ailenin 3 ay arabanızla yol katetmiş kadar çevre kirliliğine sebep olduğunu belirtiyor.
Portland ile ortalaşa yürütülen analizler, hayvan yemlerinde kullanılan tarım ilaçları ve suni gübrelerini, çiftlik hayvanı satışındaki artışı, bunun sürecini, taşınmasını ve yemek haline gelmesini kapsıyor. Kalanlar arasındaki imhalar bile hesaba katılıyor.
Aynı kriterler çiftlik balıkları, tahıl, süt ürünleri ve sebzeler için de uygulanıyor. Şaşırtmayan sonuç ise etin, dikkate alınan hemen hemen bütün kategoriler arasında en suçlu yiyecek olarak yerini alması. George Orwell’ın “Animal Farm”ındaki gerçek ise yenilebilir canlıların eşit olmadığı.
 
GELECEĞİN YEMEKLERİ “BÖCEK PİZZASI” VE “BÖCEK MAC” Mİ?
 
Dünyada açlık sınırında yaşayan bir milyar insan, imtiyazlı sınıflar için en temel ihtiyaçlardan feragat edilmemesi gerektiğinin en önemli hatırlatıcısı.
 
Lüksü seçme hakkına sahip olanlar için, farklı yiyeceklerin – mercimekten kuzu pirzolasına kadar – çevreyi, küresel ısınmaya karşı mücadeleyi ve insan vücudunu nasıl etkilediği konusunda araştırmalar ve analizler yol gösterici olabilir.
 
Mesela 90 sayfalık, tat tomurcuklarının ne istediği ile vicdanın ne istediği arasında kişisel konfor alanını belirlemeye yardım eden "A Meat Eater's Guide to Climate Change and Health" bu konuda iyi bir el kitabı.
 
Son zamanlarda yapılan araştırmalar, tüketilen gıdaların insan vücuduna ve çevreye etkisi üzerine geniş kapsamlı bir bakış açısı sağlıyor. Yiyeceğin kaygısız tüketimi günleri geçmişin parçası olarak kaldı. Özellikle et sevenler için...
 
 
 
 
 
 
 

Ekleme Tarihi
26.08.2011
Ekleyen Kişi
şahin yaylacı

Paylaş | |

>> Arşiv İçin Tıklayınız