Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 20 Nisan 2024 Cumartesi
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  GÜNLÜK » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler

 
 
Zehirli yılanlar yurtdışına kaçırılıyor

Tabiat Varlıklarını Koruma Genel Müdürlüğü Foça Müdürü Yrd. Doç. Dr. Yunus Emre Dinçaslan, ülkemizdeki zehirli yılanların yabancılar tarafından yasal olmayan yollarla yurtdışına kaçırıldığını söyledi.
 
Türkiye’de yılanlar üzerine ihtisas yapan Yrd. Doç. Dr. Dinçaslan "Özellikle son 6 ayda 'şeritli', 'vagner' ve 'kafkas engereği' ile Kafkas ve Urfa yılanları, yabancılar tarafından toplanıp ya da parayla toplatılıp yurtdışına kaçırılmaktadır" dedi.
Tabiat Varlıklarını Koruma Genel Müdürlüğü Foça Müdürü olarak görev yapan Sinop Üniversitesi eski Dekan Yardımcısı ve Biyoloji Bölümü öğretim üyesi Yrd. Doç. Dr. Dinçaslan, yılan kaçakçılığıyla ilgili DHA’ya açıklama yaptı. Canlı hayvan kaçakçılığının başında özellikle pet değeri olmayan semenderler, kaplumbağalar, bukalemun gibi kertenkeleler ve yılanların geldiğini vurgulayan Yrd. Doç. Dr. Dinçaslan şunları söyledi: "Ülkemizde sayısı değişebilmekle birlikte yaklaşık 52 yılan türü yaşıyor. Bu türlerden 34’ü zehirsiz, 5’i yarı zehirli ve 13’ü de zehirlidir. Zehirli yılanların 12 türü engerekgiller ailesine ait. Ülkemizde yaşayan tek kobra türü, Şanlıurfa ve Kilis’ten kayıtlanan Mısır Kobrası’dır (Walterinnesia morgani). Son yıllarda özellikle güzel renk ve desenlerinden, seyrek bulunuşlarından veya gramı binlerce dolara satılan zehirlerinden dolayı şeritli engerek (montivipera xanthina), vagner engereği (Montivipera wagneri), kafkas engereği (Vipera kaznakovi) gibi birçok engerek türü yabancılar tarafından toplanıp ya da parayla toplatılıp yurtdışına kaçırılıyor. Bununla birlikte ev yılanı (Zamenis situlus), kafkas yılanı (Zamenis hohenackeri), urfa yılanı (Spalerosophis diadema) gibi zehirsiz veya yarı zehirli türler de güzel görünüşleri bakımından yurtdışına sıkça kaçırılanlar arasında."
 
'İLK KAÇAKÇILIK 1990'LI YILLARDA'
 
Yılan kaçakçılığının ilk kez 1990’lı yılların ortalarında, yurtdışına çıkarılmaya çalışılırken ele geçen baran engerekleri (Vipera barani) ile kayıt altına alındığını belirten Yrd. Doç. Dr. Yunus Emre Dinçaslan şöyle devam etti: "O günden bu yana kaçakçılığın giderek çoğaldığı, köylülerle yaptığımız birebir görüşmelerde ortaya çıkıyor. Özellikle son altı ayda şeritli, vagner ve kafkas engereği ile kafkas ve urfa yılanları yabancılar tarafından toplanıp ya da parayla toplatılıp yurtdışına kaçırılmaktadır. Bu tür vakaların önüne geçilmesindeki en büyük etken halkın bilinçlenmesi ve açık gözlü olmasıdır." Yılanların ekolojik dengedeki önemine dikkat çeken Yrd. Doç. Dr. Yunus Emre Dinçaslan, büyük ekonomik kayıplara yol açan fare gibi kemiriciler, ayrıca böcek ve larvalarıya beslendiklerini hatırlatarak, biyolojik mücadelede önemli rol oynadıklarına vurgu yaptı.
 
 
 
 
 
 
 

Ekleme Tarihi
29.08.2011
Ekleyen Kişi
şahin yaylacı

Paylaş | |

>> Arşiv İçin Tıklayınız