Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 26 Nisan 2024 Cuma
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  GÜNLÜK » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler


 
Gizli Hazine Karayemiş

Karadeniz'in doğusu başta olmak üzere Türkiye'de farklı yörelerde doğal olarak yetişen karayemiş, birçok hastalığa iyi geliyor.
TRABZON- Karadeniz’in doğusu başta olmak üzere Türkiye’de farklı yörelerde doğal olarak yetişen, meyve, yaprak, çiçek ve çekirdekleri mide ülseri, sindirim sistemi hastalıkları, bronşit, egzama gibi rahatsızlıklara iyi geldiği bildirilen karayemişin dünya meyvecilik sektörüne kazandırılması isteniyor. 
Trabzon Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Bektaş Erdoğan, dünya meyvecilik kültürünün önemli merkezi konumundaki Türkiye’de, çeşitli yörelerde "Taflan", "Gürcü kirazı", "Karamış", "Kattak", "Laz üzümü", "Laz yemişi" ve "Tahnal" sözcükleriyle adlandırılan karayemişin, Karadeniz’de 20 türünün olduğunu söyledi. 
Doğal olarak özellikle Karadeniz’in doğusu, Kafkaslar, Toroslar, Kuzey ve Doğu Marmara’da yayılış gösteren karayemişin, meyve üretimi yanında park ve bahçelerde süs bitkisi olarak kullanılan önemli bir tür olduğunu vurgulayan Erdoğan, "Meyveleri taze veya kurutulmuş olarak tüketildiği gibi gıda sektöründe de reçel, pekmez, turşu, marmelat, konserve yapımı, pasta, kek, bisküvi ve kompostolarda aroma ve tat verme amacıyla değerlendirilmektedir" dedi. 
"HALK ARASINDA TIBBİ BİTKİ OLARAK DA BİLİNMEKTE" 
Karayemişin meyvelerinin aroma verici gıda katkısı olarak kullanıldığını, yapraklarının ise tıbbi bitki olarak değerlendirildiğini vurgulayan Erdoğan, şöyle devam etti: 
"Meyve, yaprak, çiçek ve çekirdekleri çeşitli hastalıkların tedavisinde kullanılıyor. Bitkinin meyve ve çekirdekleri Türkiye’de halk arasında tıbbi bitki olarak da bilinmekte ve mide ülseri, sindirim sistemi hastalıkları, bronşit, egzama, hemoroid tedavisinde ve idrar söktürücü olarak değerlendiriliyor. Karayemişin bölgesel ağrılar üzerinde kullanıldığı da belirtilmekte." 
Erdoğan, karayemişin meyvelerinden elde edilen çekirdek yağlarının kozmetik sanayisinde ve teknik amaçlarla kullanıldığını ifade ederek, "Yaprakları çay gibi demlenerek sinir bozukluklarına faydalı, öksürük dindirici ve spazm kesici olarak, taze yapraklarından elde edilen suyu da spazm çözücü ve bulantı kesici olarak kullanılıyor" diye konuştu. 
"FINDIK VE ÇAYA ALTERNATİF OLARAK ÖNEMLİ" 
Türkiye’de özellikle Karadeniz Bölgesi’nde doğal olarak yetişen karayemişin fındık ve çaya alternatif ürün arayışındaki bölge için önemli bir meyve türü olduğuna dikkati çeken Erdoğan, şunları kaydetti: 
"Hem estetik değeriyle süs bitkisi hem de bir meyve türü olarak beslenme ve insan sağlığı açısından sahip olduğu önemli avantajlara rağmen günümüzde gerek ülkemiz gerekse yurt dışında yeterince tanınan bir tür değildir. Bu nedenle Karadeniz Bölgesinde doğal olarak yetişen karayemişin özelliklerinin belirlenip insan beslenmesi üzerine etkilerinin net olarak ortaya konularak dünya meyvecilik sektörüne kazandırılması gerekir. Böyle bir çalışma aynı zamanda bitkinin gen kaynaklarını da koruma altına alacaktır."
 
 
 
 
 
 
 

Ekleme Tarihi
04.09.2011
Ekleyen Kişi
şahin yaylacı

Paylaş | |

>> Arşiv İçin Tıklayınız