Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 29 Mart 2024 Cuma
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  GÜNLÜK » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler

 
 
Memleketine döndü şarap üreticisi oldu

Elazığ’da elektronik mühendisi 43 yaşındaki Fırat Aral, bir süre il dışında sürdürdüğü meslek hayatını bırakarak, kentte şarap üretimi yapıyor. Bağlarının yanına şarap fabrikası kuran Aral, bu yıl ilk kez düzenlediği bağ bozumu etkinliğiyle ziyaretçileri ağırladı.
 
Sivrice’nin Eskibağlar mevkisinde 35 dönüm bağda 20 bin litre kapasiteli şarap üretimi yapan Aral, AA muhabirine şarap sektörüne girişini anlattı.
 
Sofralık ve pekmez üretimi amacıyla üzüm yetiştiren dayısının 27 yıl önce evlerini ziyaret eden dönemin tarım müdürüne (Boğazkere üzümünü yiyemiyoruz. Bize güzel bir üzüm önerir misin?) dediğini, buna karşılık müdürün (Dünyadaki en iyi şaraplık üzümlerden biri bu. Sakın ha kaybetmeyin) sözünü unutamadığını söyleyen Aral, bu diyalogla şarap üretimi fikrinin yerleştiğini söyledi.
 
Eğitim hayatının ardından elektronik mühendisi olduğunu, çeşitli firmalarda 15 sene bilgi işlem müdürü olarak görev yaptığını anlatan Aral, "Ama kafamın bir kenarında memleketime gelip şarapla ilgili bir şeyler yapma fikri vardı. Zaten Türkiye’de Fransız üzümleri hariç şarap olabilecek en iyi üzümler Öküzgözü ve Boğazkere Elazığ’da yetişiyor" dedi.
 
Üzümün mutlaka yerinde şarap yapılması, birebir olarak üreticinin içinde olması gerektiğini, işçiye bırakılamadığını belirten Aral, bu amaçla meslek hayatını bırakıp memleketine dönüp bağ diktiğini, şarap fabrikası kurduğunu söyledi.
 
Bağ temini ve tesislerin yapımı için yaklaşık 1 milyon lira harcadığını ifade eden Aral, şunları söyledi: "Ben de sonuçta Elazığlıyım. Memleketime de bir şeyler yapma isteği hep vardı içimde. 1990’lı yıllarda artık şarabı pozitif düşünmeye başladım ve araştırmalara başladım. İnternetten başladım araştırmalara. Türkiye’de çünkü bu konuda bir okul, bir eğitim programı yok. Firma sayısı da az. Onlar da zaten aileden şarapçılar. Yurt dışından bir çok kitap getirttim. Bu kitapların hepsini tek tek okudum. Bir gıda mühendisi kadar oldum bu konuda. 2002 yılında arazi alımlarımı tamamladım, ilk bağlarımı diktim. 2005’e kadar bağlar biraz büyüyünce şarap tesisi yaptım. Ama ruhsatın çıkması 4-5 yıl sürdü. Bürokrasi önüme çok engel çıkardı. Onlar işi bilmiyor, ben bilmiyorum karşılıklı uzadıkça uzadı.
 
2005’te başvurumu yaptıktan sonra 2007’de ilk deneme üretimimi yaptım, 2009’da da ruhsatımızı aldık. Yöremizin adı, ilk bağları diktiğim yerin adı Eskibağlar olduğu için firmamızın ismini de Eski Bağlar olarak verdik. Bağları Öküzgözü ve Boğazkere üzümlerinden kurduk." Aral, şarap üretiminin karlı bir iş olduğunu, bir kilo üzümden neredeyse 3 bin lira bedellere kadar ulaşan bir şarap elde edilebildiğini söyledi.
 
Bağ bozumu turizmi
 
Aral, üzüm ve şarap endeksli üretim yapmalarına rağmen, bunun arkasında bir turizm de oluşmasını istediğini kaydetti.
 
Üzümün birinci katma değeri olarak şarap, pekmez üretimi, ikinci bir katma değer katarak turizm yönüyle de ekonomiye katkısı olabileceğini ifade eden Aral, bu amaçla bağlarına ve tesisine bağ bozumu turu düzenlediğini kaydetti.
 
Kentte şarap üretiminin yaygınlaşması gerektiğini belirten Aral, "Benim gibi bir kaç firma daha olursa hedefim en az 150-200 kişiyi buraya getirmek. Bağ bozumu döneminde ayda 3 hafta sonu turu düzenlemeyi düşünüyorum. Zaten bağlarım arasında 15-20 günlük yetişme, olgunlaşma farkı var. O süreyi değerlendirip 3 hafta sonu insanları getirip şarap nasıl yapılır, elde edilir onu göstermek niyetindeyim. Gelenler kendileri üzüm toplayacak, onları sıkacak, şaraba nasıl dönüştüğünü görecek, tadacaklar. İnşallah bir daha ki sene geldiklerinde onlara kendi yaptıkları şaraplardan ikram edeceğim" diye konuştu.
 
Tur organizasyonları
 
Bağ bozumu turu düzenleyen özel bir turizm firması organizasyon müdürü Türkan Kaya da organizasyon şirketi olarak Gökçeada, Bozcaada gibi yerlere bağ bozumu turları düzenlediklerini söyledi.
 
Elazığ’ın da bu anlamda önemli olduğunu, çok çok eski zamanlardan bu yana insanların burada pekmez, şarap yaptığını anlatan Kaya, "Bu seneki programımıza Elazığ’ı büyük bir memnuniyetle aldık. Bağ bozumu önemli bir konu ama başka şeyler de bulabiliyor gelen insanlar. Üzüm önemli bir faktör burada. Çeşitliliği de öyle. Öküzgözü ve Boğazkere ön planda. Burada butik üreticiler var. İnsanlar bağ bozumu turları buraya rahatlıkla gelip, konaklama tesisleriyle organizasyonlarla son derece memnun dönebilirler" dedi.
 
 
 
 
 
 
 

Ekleme Tarihi
10.10.2011
Ekleyen Kişi
şahin yaylacı

Paylaş | |

>> Arşiv İçin Tıklayınız