Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 29 Nisan 2024 Pazartesi
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  GÜNLÜK » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler

 
 
Engellerini Hayvanlarla Unutuyorlar

Orhan Topal - Türkiye'de resmi 6 gündüz bakım ve rehabilitasyon merkezinden biri olan Trabzon Rehabilitasyon ve Aile Danışma Merkezi'nde, fiziksel, ruhsal ve zihinsel engelliler tedavileri kapsamında hayvan yetiştiriyor, tarımsal faaliyetlerde bulunuyor. 
 
Değirmendere Mahallesi Sezai Uzay Caddesi'ndeki merkezin bahçesinde ördek, tavşan ve tavuk besleyen, domates, salatalık ve kabak yetiştiren engelliler, bu sayede kendilerini önemli, işe yarar ve mutlu hissediyor, agresif davranışları azalıyor, öz güvenleri gelişiyor. Bu faaliyetler onların büyük oranda rahatlamalarını sağlıyor, psikososyal olarak olumlu yönde destekliyor. 
 
Merkez Müdürü Seha Sağlam, Aa muhabirine yaptığı açıklamada, Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğüne bağlı kurumlarının fiziksel, zihinsel ve ruhsal engellere gündüz bakım ve rehabilitasyon hizmeti verdiklerini, merkezde 3-60 yaş arası 76 engellinin bulunduğunu belirtti. 
 
Türkiye'deki resmi 6 gündüz bakım ve rehabilitasyon merkezinden biri olan kurumlarına sabah araçlarla evlerinden alınarak getirilen engellilerin, özür durum ve dereceleri, cinsiyet gibi belirli kriterlere göre gruplara ayrıldığını anlatan Sağlam, "Bu gruplara mesleki eğitim veren elemanlarımız, sosyal hizmet uzmanlarımız, çocuk gelişimcilerimiz, psikoloğumuz, eğitimcilerimiz var. İhtiyaçlarına göre farklı etkinlikler uyguluyoruz. Yayla gezileri, maç, tiyatro, şehir içi kültürel faaliyetler, resim çalışması gibi onları destekleyici ve geliştirici faaliyetler yapıyor ve akşam saatlerinde yine araçlarla onları evlerine bırakıyoruz. Bu devletin tamamen ücretsiz sunduğu bir kamu hizmeti" diye konuştu. 
 
-"Merkeze bir amaçla gelince çok mutlu oluyorlar"- 
 
Bir süredir engellilere yönelik çalışmalarında alternatif yöntemler uyguladıklarını dile getiren Sağlam, şöyle devam etti: 
 
"Bilimsel araştırmalardan ve yaptığımız çalışmalardan gördük, öğrendik ki hayvansal ve tarımsal rehabilitasyon çalışmalarının bakımını yaptığımız engelliler üzerinde birçok yararı bulunuyor. Hormon salınımının dengelenmesine veya mutluluk hormonunun salınımında birçok yararı var. Bunları görünce biz de böyle çalışmalar yapmak istedik. Gönüllü vatandaşlarımızdan bu konuda destek aldık, barınak ve kümes yaptırdık. Şimdi ördek, tavuk ve tavşan besliyoruz. Ayrıca bir de uygulama bahçemiz var. Yazları her türlü sebze meyve ekimi ve dikimini engellilerimizle yapıyoruz. Bahçemizdeki faaliyetlerimizle engellilerimizin kendilerini önemli, işe yarar ve mutlu hissetmelerini sağlıyoruz." 
 
Sağlam, hayvanlarla ve tarım faaliyetleriyle uğraşının engelliler üzerinde büyük yararını gördüklerini ifade ederek, "Artık buraya amaçlı gelmeye başladılar. Bir görev ve sorumluluklarının olduğu bilinciyle geliyorlar. Hayvanlarını yedirecek, yemleme yapacak, bahçesinden domates, salatalık, kabak alacak. Bu amaçlarla gelince çok mutlu oluyorlar. Bunun katkısını gördüğümüz için biz de hem hayvan sayımızı hem de yetiştirdiğimiz bitkisel ürün sayımızı artırmayı planlıyoruz" dedi. 
 
-"Agresif davranışlar büyük oranda azaldı"- 
 
Çocuk gelişimi uzmanı Mevlüde Koç ise 2005'te açılan merkezde kuruluşundan bu yana görev yaptığını belirterek, şunları söyledi: 
 
"Yeni uygulamayı eski dönemle daha rahat kıyaslayabiliyorum. Hayvanlarla ve tarımsal faaliyetlerle uğraşan engellilerimizin agresif davranışları büyük oranda azaldı. Daha rahat ve sakin oluyorlar. Öz güvenleri gelişiyor. Birilerine yardım etmenin, bir işe yaramanın mutluluğunu yaşıyorlar. Bir şeyler üretiyorlar. Yazın bahçede ürettiklerini uygulama mutfağında kullandık. Salatalık ve domateslerini ara öğün olarak yedirdik. Bahçede artık boş boş oturmuyorlar. Hayvanları seviyorlar. Bu onların büyük oranda rahatlamalarını sağlıyor, psikososyal olarak olumlu yönde destekliyor." 
 
-"Akıl ve ruh sağlığına büyük katkı yapıyor"- 
 
Merkezde psikolog olarak görev yapan Erhan Özçelep de engellilerin hayvanlarla ilgilenince kendi özel durumlarını unuttuklarını vurgulayarak, şunları kaydetti: 
 
"Birçok bilimsel araştırma, bahçe ve hayvanlarla uğraşan bireylerin akıl ve ruh sağlığının daha güçlü olduğunu ortaya koyuyor. Buradaki faaliyetlerle engellilerimizin sosyal paylaşımları ve doğa ile çevrelerine olan ilgi ve bilinçlerinin artmasını sağlanıyor. Başka bir canlının sorumluluğunu alarak kişilik gelişimlerine katkı sağlanıyor. Hayvanların bakım ve beslenmesiyle ilgili sorumluluk alarak görevlerini başarmanın mutluluğunu yaşıyorlar." 
 
Merkezde bakımları ve rehabiliteleri yapılan engelliler ise bahçede bulunmaktan ve hayvan bakmaktan memnun olduklarını anlattılar.
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Ekleme Tarihi
19.10.2011
Ekleyen Kişi
şahin yaylacı

Paylaş | |

>> Arşiv İçin Tıklayınız