Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 29 Nisan 2024 Pazartesi
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  GÜNLÜK » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler

Rueff tekniği ile çok kolay

“Rueff” tekniği adı verilen yöntemle kurbanlıklar çevresine zarar vermeden ve hiçbir zarar görmeden kesime hazır hale getirilebiliyor.
 
Sakarya Veteriner Hekimler Odası Başkanı Mustafa Yıldız, Alman veteriner tarafından hayvanları muayene etmek amacıyla geliştirilen “Rueff” tekniğinin, kurbanlık hayvanların kesime hazırlanması için rahatlıkla kullanılabileceğini söyledi.
 
Kesimden önce kurbanlık hayvana sert davranılmaması ve yüksek seslerle yaklaşmamak gerektiğine dikkati çeken Yıldız, hayvanın zarar verebileceği arka ayakları ve boynuzlarına dikkat edilmesi gerektiğini vurguladı.
 
Hayvanla el temasına girmenin kurbanlığın sakinleşmesi açısından önem taşıdığını ifade eden Yıldız, “Hayvan sizi hissetsin ki sizden tehlike gelmeyeceğini bilsin. Rueff tekniği Alman veteriner hekim tarafından geliştirilmiş, amacı da hayvanları muayene etmek. Muayene ederken de zarar görmemesini sağlamak. 100 yıl önce anestezik maddeler bu kadar gelişmiş değildi. Bu yöntem kurban için çok ideal. İstediğiniz zaman kurbanlığı yatırıp, istediğiniz zaman kaldırabilirsiniz” diye konuştu.
 
Gazetecilere 530 kiloluk boğanın Rueff tekniğiyle nasıl yere yatırılacağını uygulamalı olarak gösteren Yıldız, tekniğin şu aşamalardan oluştuğunu belirtti:
 
“Bu teknik 4 aşamalı bağlama sürecinden oluşuyor. Öncelikle hayvanı çok sağlam bir yere bağlıyoruz. Bağlanan nokta ile hayvan arasında belirli bir mesafe bırakmak gerekiyor. Çünkü hayvan yere yattığı zaman boynunun askıda kalmaması gerekiyor. İkinci aşamada hayvanı boynuzundan, boynuzu yoksa boynundan kör düğüm atarak iple bağlıyoruz. Daha sonra ipi boynunun altından bağlıyoruz. İpi boynunun altından geçiriyoruz ki hareketli olsun. İpin boşluğunu da almak gerekiyor. Daha sonra da ipi göğsünün altından geçiriyoruz ve son olarak da kasık bölgesinden bağlıyoruz ve ipi kuyruk hizasından arkaya doğru uzatarak çekiyoruz.
 
Hayvan bu şekilde çevresine zarar vermeden ve zarar görmeden yere yatıyor. Bu tekniğin hayvana hiçbir zararı olmaz. Hayvan da kimseye zarar veremez. Bu yolla bütün kazaları engelleyebilirsiniz. Bu yöntemle hayvan hiçbir acı çekmez, hiçbir yaralanma olmaz, istenmeyen kazalar da minimize edilir.”
 
Yıldız, İslam dininin güzelliklerin dini olduğunu belirterek, kurban kesimi sırasında vahşi görüntülerin önüne geçilmesi ve kurbanlıkların gözlerinin bağlanması gerektiğini sözlerine ekledi.
 
Kurbanlık seçimi
 
Yıldız, ibadeti doğru bir şekilde yerine getirebilmek için kurbanlıklarda bazı özelliklere dikkat edilmesi gerektiğini kaydederek, doğru bir tercih açısından hayvanın genel görüntüsünün önemli olduğunu söyledi.
 
Hayvanda ağrı belirtisi, burun akıntısı, iltihaplar, derideki yaralar, topallık, körlük, kesik kulak ve kuyruk ile kırık boynuzlara dikkat edilmesi gerektiğini belirten Yıldız, sözlerini şöyle tamamladı:
 
“Hayvanın zayıf olması et vermeyeceği anlamına geliyor. Hayvanın etli olup olmadığı, ensedeki et dolgunluğundan ve kalça kısmının küp şeklinde olmasından anlaşılabilir. Kalçanın dizüstü bölümünün dikdörtgen ya da üçgen olması etin azlığını gösterir. Karnın çok işkembeli olması da et vermeyeceğini gösterir. Hayvanın canlılığı çok önemli, bizle ilgilenip ilgilenmediği de sağlıklı olduğunu gösterir. Burnunun yaş olması önemli. Burnunu ellediğinizde ıslaklığın olması hayvanın enfeksiyon geçirmediğini ve sağlıklı olduğunu gösterir.”
 
 
 
 
 
 
 

Ekleme Tarihi
31.10.2011
Ekleyen Kişi
şahin yaylacı

Paylaş | |

>> Arşiv İçin Tıklayınız