Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 27 Nisan 2024 Cumartesi
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  GÜNLÜK » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler

Hatay’dan Burdur’a mesaj: Biz kuruduk siz de kurumayın
 

 
Geçmiş yıllarda kuruyan sulak alanlardan biri olan Hatay’daki Amik Gölü’nün yeniden kazanılması için çalışan Türkiye Tabiatını Koruma Derneği (TTKD) Hatay Şube Başkanı Abdullah Öğünç kuruma tehlikesi altında olan Burdur Gölü nedeniyle Burdurlulara, “Biz kuruduk, siz de kurumayın.” diye mesaj gönderdi.
 
Türkiye Tabiatını Koruma Derneği Hatay Şubesi Başkanı Abdullah Öğünç, Burdur Gölü’nün kuruması halinde tıpkı Hatay’da olduğu gibi, Burdur’da da hayatın eski tadında olmayacağını vurguladı. 
 
Amik Gölü kuruduktan sonra yaşananlardan yola çıkan Öğünç, “Tıpkı Amik Gölü kuruduğunda Hatay’da olduğu gibi, Burdur Gölü kurursa Burdur’da da iklim değişecek; tarım, meyvecilik, hayvancılık ciddi zararlar görecek ve bu verim kayıpları bölgede yaşayan insanların göç etmesi sonucunu doğuracak. Hayat Burdur’da tamamen değişecek. Yok olduktan sonra ne göl, ne gölde yaşayan canlılar, ne de Burdur’un canlılığı ve neşesi bir daha eskisi gibi olmayacak” dedi.
 
Öğünç bugünlerde Amik Gölü’nün bir kalıntısı olan Kırıkhan gölbaşı gölünde, gölü yeniden canlandırmak için tüm kurumların canla başla projeler geliştirmeye çalıştığını aktararak, “Ancak tüm bunlar çok zaman ve emek alacak. Doğal yapı bir kez bozulduğunda süreci geriye çevirmeniz neredeyse imkansız. Ancak ne mutlu ki, Burdurluların halen bu kötü gidişe dur deme şansları var. İş işten geçmiş değil. Doğa Derneği’nin Burdur Gölü’nün kurumaması için yürüttüğü çalışmalar etrafında bir araya gelerek bu işin üstesinden gelebilirler. Burdurlulara sesleniyorum: Biz kuruduk siz kurumayın. Bir an önce el birliği ile gölünüzü kurtarmak için harekete geçin” diye konuştu.
 
 
 
AMİK GÖLÜ NEDEN KURUTULMUŞTU
 
Hatay’da bulunan Amik Gölü, son 60 yılda kaybedilen en önemli sulak alanlardan biri. Göl, 1950-1975 yılları arasında sıtma hastalığını önlemek ve tarımsal alan oluşturmak amacıyla aşamalı olarak kurutuldu. Gölün suyu, açılan dört drenaj kanalı ile Asi Nehri’ne boşaltıldı ve alanda tarım yapılmaya başlandı. 
 
Ancak milyonlarca yılda oluşmuş önemli bir sulak alan olan Amik Gölü'nün kurutulması, bölgenin ekonomisine beklenen katkıyı sağlamadı. Gölün kurutulması ile iklimi değişen Hatay’da yağışlar düzensizleşti, bu da büyük sellere yol açtı. Yer altı suları derine inerken, toprakta tuzluluk oranı arttı ve çoraklaşma başladı.
 
BURDUR GÖLÜNDE NELER OLUYOR
 
Burdur Gölü ise Türkiye’nin en hızlı kuruyan göllerinden biri olarak biliniyor. Türkiye’nin uluslararası öneme sahip 13 Ramsar alanından biri olan göl yağışlarda azalma olmamasına rağmen son 35 yılda suyunun üçte birini kaybederek gölün su seviyesi 12 metre 25 santim düştü. Gölü besleyen akarsuların üzerine inşa edilen baraj ve göletler, bu akarsuların Burdur Gölü’ne ulaşmasını engellerken göl çevresinde açılan çok sayıda sondaj kuyusu da gölü besleyen yer altı suyunun azalmasına sebep oluyor. 
 
Doğa Derneği, Burdur Gölü’nün yok oluşunun önlenmesi ve havzada akılcı su kullanımının yaygınlaşması için 2007’den bu yana “Burdur Gölü’nü Kurtarma Projesi”ni yürütüyor. Dernek, Burdurlu sivil toplum kuruluşlarından oluşan Burdur Gölü’nü Kurtarma Ekibi ile birlikte, Burdur Gölü Yönetim Planı’nın bir an önce havza ölçeğinde genişletilmesi için mücadele ediyor.(CİHAN)

Ekleme Tarihi
15.12.2011
Ekleyen Kişi
şahin yaylacı

Paylaş | |

>> Arşiv İçin Tıklayınız