Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 26 Nisan 2024 Cuma
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  GÜNLÜK » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler

Kurak bir yazın ardından yağışsız bir sonbahar ve kışın yaşanması, Tuna nehrini tarihinin en sığ seviyesine indirdi
 
Doğduğu Almanya’dan, Karadeniz’e kavuştuğu Romanya’ya kadar on ülke ve iki bin 800 kilometre yol kat eden Tuna nehri tehlike sinyalleri veriyor. 2011 yılının kurak yazının ardından, yine normallerin çok altında bir yağışla geçen sonbahar ve kış ayları, Macaristan’da Tuna nehrini tarihin gelmiş geçmiş en sığ seviyesine yer yer 51 santimetreye kadar indirdi. 
 
Bu gelişme tüm Macaristan’da nehir boyunca ulaşımı ve nakliyatı durdurdu. Nehirdeki nakliyatın durması Macaristan ekonomisini de tehdit eder boyutlara ulaştı. Önemli ihracat kalemlerinden olan tahıl ticareti neredeyse durdu. Türkiye, Yunanistan ve bazı Orta Doğu ülkelerine gönderilmesi gereken on binlerce ton tahıl ambarlarda bekletiliyor. Bu ise milyonlarca dolar zarar anlamına geliyor.
Tuna nehri sularındaki azalmanın Macaristan’da yarattığı bir başka endişe ise, Budapeşte’ye 60 kilometre uzaklıkta Tuna nehri kıyısın da kurulan Paks nükleer santrali. Macaristan’ın tek nükleer santrali olan Paks’ta reaktörlerin soğutulmasında Tuna nehri suları kullanılıyor. Soğutma işlemleri esnasında çok miktarda suya ihtiyaç duyulması nedeniyle santral da alarma geçmiş durumda. Açıklamalara göre iki saate bir Tuna nehrinde ölçümler yapılıyor ve su seviyesi kontrol edilerek, suyun soğutma için yeterli olup olmadığına karar veriliyor.
 
 
 
 
 
 
 

Ekleme Tarihi
11.01.2012
Ekleyen Kişi
gidatarim2

Paylaş | |

>> Arşiv İçin Tıklayınız