Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 06 Mayıs 2024 Pazartesi
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  GÜNLÜK » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler

Neden Karbonhidrat Bağımlısıyız?

Mehmet Öz karbonhidrat bağımlılığının nedenini ve ondan kurtulmanın yollarını açıklıyor. 

Mehmet Öz'den, bize kontrolsüzce kilo aldıran karbonhidrat tüketimini azaltan 28 günlük bir plan!

İşte karbonhidrat bağımlılığının nedenleri...

Beyaz karbonhidratların neden bu kadar bağımlılık oluşturduğunu hiç merak ettiniz mi? Bu, mideden beynin zevk alma ve ödül merkezlerini etkileyen bir hormon ve nörotransmitter (nöronlar arasında ya da bir nöron ile başka bir hücre arasında iletişimi sağlayan kimyasallar) olan dopamini ürettiğiniz bölümüne giden kimyasallardan kaynaklanır. Beynin bu bölümleri uyarıldığı anda, ister alkol, uyuşturucu veya karbonhidrat olsun; bağımlılık yaratan maddeleri daha çok istemeye başlarsınız.
 
 
Karbonhidratlar Neden Zararlı?

Unlu mamüller, patates kızartması veya cips benzeri işlenmiş atıştırmalıklar gibi işlenmiş karbonhidratları fazla tüketmek, vücudunuzda toksik etki yaratır. İşlenmiş karbonhidratlar, iç organ yağlanması veya vücudun insülin üretmesini kısıtlayan ve böylece sizi diyabete daha yatkın hale getiren karın bölgenizde biriktirdiğiniz omentum yağına sebep olurlar. Beyaz karbonhidratlar aynı zamanda kardiyovasküler hastalıklar ve hatta kanser riskinizi arttırır.

İşte O 28 Günlük Plan...

En çok bağımlılık yapan maddelerden kurtulmak 28 gün sürer; beyaz un, beyaz pirinç gibi işlenmiş karbonhidratlar da buna dahildir.

Ne kadar ekmek, pizza veya makarna yerseniz yiyin yetmiyorsa, bu 28 günlük plan karbonhidrat bağımlılığınızdan kurtulmak için size yardımcı olacak.

Bu plan sonrasında nasıl göründüğünüze ve nasıl hissettiğinize inanamayacaksınız. Enerjiniz artacak ve istenmeyen kilolarınızdan; özellikle de karın bölgesindekilerden kurtulacaksınız.

1. Hafta: Yağ Detoksu

İşe, bütün karbonhidratları mutfak raflarından kaldırarak başlayın. Olabilecek semptomlara direnebilmek için kaldırdıklarınızın yerini sağlıklı yağlarla doldurun ve kalori alımını endişe etmeyin. İlk haftanın amacı basit karbonhidratlardan kurtulmak. Yağlar sizi tok tutarak açlık krizlerini azaltmaya yardımcı olur ve fazla yemek yemenizi engeller.

Ayrıca, bu hafta, hiçbir yemeğiniz porsiyon başına 4 gramdan fazla şeker içermemelidir.

Tercih edebileceğiniz sağlıklı gıdalar;

Zeytinyağı
Kuruyemişler
Avokado
Somon balığı gibi yağlı balıklar
Keten tohumu

2. Hafta: Beyaz Yerine Esmer

Tam tahıllar sizi hem daha uzun süre tok tutar, hem kan şekerini düzenler hem de lif, vitamin, mineral ve antioksidanlar bakımından oldukça zengindir. Ayrıca, tam tahıllar yönünden zengin bir beslenme programının diyabet, yüksek tansiyon, yüksek kolesterol ve obezite gibi kronik hastalık oranlarını düşürdüğüne dair bulgular mevcut. Erzak dolabınızı aşağıda listelenen besinler gibi lif zengini esmer karbonhidratlarla depolayın:

Kinoa
Yulaf ezmesi
Tam buğday ekmeği
Esmer pirinç
Tam tahıllı makarna

3. Hafta: El Ölçüsü

Bugüne kadar sağlıklı yağlara ve tam tahıllara alıştınız. Artık yapmanız gereken porsiyon kontrolüne odaklanmak. Ölçek ve ölçü kaplarını bir kenara bırakın. Doğru porsiyon ölçüsünü ayarlamak için ellerinizi kullanabilirsiniz:

Karbonhidratlar = Yumruk

Bir porsiyon karbonhidrat, yaklaşık olarak yumruğunuz büyüklüğünde olmalıdır.

Protein = Avuç içi

Bir porsiyon et, kümes hayvanı Eti veya balık, yaklaşık olarak avucunuzun içi büyüklüğünde olmalıdır.

Yağlar = Başparmak

Bir porsiyon yağ, yaklaşık olarak başparmağınız kadar olmalıdır.

Meyve ve Sebzeler = Avuç dolusu

Meyve ve sebzelere gelince… Elinize sığdırabildiğiniz kadar sığdırın!

Karbonhidratları her zaman yağlarla (tabi bir başparmağını geçmeyecek ölçüde) kombine edin. Bu, şeker emilimini azaltmaya ve kilo kontrolünü sağlamaya yardımcı olur.

4. Hafta: Ödül Zamanı

Haftada bir gün seçerek, ekmek, pizza veya makarna gibi beyaz undan yapılan en sevdiğiniz yiyeceğin tadını çıkarın. Karbonhidratı lifle birlikte tüketmek aynı zamanda şekeri daha iyi metabolize etmenize ve kilonuzu olduğu yerde tutmaya yardımcı olur. Örneğin pizza veya makarnanızı, üzerine sebze ekleyerek tüketebilirsiniz.

Dr. Mehmet Öz 
 
 
 
 
 
 
 

Ekleme Tarihi
14.02.2012
Ekleyen Kişi
şahin yaylacı

Paylaş | |

>> Arşiv İçin Tıklayınız