Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 28 Nisan 2024 Pazar
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  GÜNLÜK » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler

Arı sokmasına dikkat!...

Medical Park Özel Bursa Hastanesi İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Tuğrul Korukoğlu, yazın en tatsız olaylarından biri olarak başımıza gelen arı sokmalarında antibiyotiğe gerek olmadığının altını çizdi.


Arı soktuğunda ilk önce iğnenin çıkartılması gerektiğini belirten Dr. Tuğrul Korukoğlu, iğnenin derinde olması durumunda cımbızla da çekilebileceğini, ancak mutlaka yara yerinin sabunlu suyla temizlenerek buz tatbik edilmesi gerektiğini söyledi.

Korukoğlu, "Arının soktuğu bölge mutlaka yukarıda tutulmalıdır. Böylelikle şişme azalacaktır. Enfeksiyon olmaz, ancak alerji ilaçları ya da ağrı kesici verilebilir. Daha ciddi reaksiyonlarda yani nefes darlığı, güçsüzlük, bulantı gibi durumlarda en kısa zamanda hastaneye gitmek gerekir.

Çünkü damardan mutlaka iğne yapılması şarttır. Alerji ve nefes açıcı ilaçların damardan serumla verilmesi gerekir. Hafif reaksiyonlar ağrı kesicilerle geçer. Arının soktuğu yeri 10-14 gün geçene kadar incelemeliyiz" diye konuştu.

Arı sokmalarında iki tür reaksiyon gelişebileceğine dikkat çeken Koruoğlu, "Bu reaksiyonlar lokalize ve generalize reaksiyonlardır. Lokal reaksiyonlar, sokma yerinde meydana gelen şişmedir. Komşu eklemi etkileyebilir. Ama bütün vücudu etkileyen şikayetlere sebep olmazlar.

Ciddi lokal reaksiyonu olan bir kişiyi arı tekrar sokarsa ciddi sistemik reaksiyonlar gelişebilir. Hayatı tehdit edebilir. Toksik reaksiyonlar ise birden fazla arının ısırması ile gelişir. Gerçek alerjik reaksiyonlarda görülenlere benzer etki gösterirler. Nefes darlığı ve ürtiker yapmazlar, ama mide barsak sistemi ile ilgili şikayetlere sebep olurlar. Sistemik veya anaflaktik reaksiyonlar ise hafiften ölüme kadar değişen gerçek alerjik reaksiyonlardır. Sokmadan sonra ne kadar kısa sürede şikayetler gelişirse o kadar ciddidir.

İlk şikayetler olarak gözlerde kaşınma, ürtiker, öksürük gelişir. Olayın ilerlemesi ile solunum sıkıntısı ve tansiyon düşmesi, kalp durması olabilir. Arı sokmasından bazen 10-14 gün sonra gecikmiş reaksiyonlar da görülebilir. Ateş, huzursuzluk, baş ağrısı ve üritiker, lenf bezlerinde şişme ve eklemlerde ağrılar kendini gösterir" dedi.






http://www.sacitaslan.com

Ekleme Tarihi
30.04.2012
Ekleyen Kişi
Celil PAKSOY

Etiketler: Arı sokmasına dikkat
Paylaş | |

>> Arşiv İçin Tıklayınız