Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 29 Nisan 2024 Pazartesi
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  GÜNLÜK » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler

Japon akademisyen Türkiye'de şifalı bitkileri araştırıyor
 

Japonya Gunma Üniversitesi Öğretim Üyesi Koori Goto, Türkiye'nin çeşitli bölgelerinde yüzyıllardan beri ilaç olarak kullanılan şifalı bitkileri araştırıyor.


Gunma Üniversitesi'nde genel cerrahi uzmanı olarak görev yapan Koori Goto, yaptığı açıklamada, dünyanın çeşitli bölgelerinde 15 yıldan bu yana bitkiler üzerine araştırmalar yaptığını anlattı.

Türkiye'ye ise 2000 yılından bu yana ilaç olarak kullanılan şifalı bitkileri araştırmak için 5 kez geldiğini belirten Goto, araştırmaları sırasında İskenderiye'de M.S. 120-200 yılları arasında yaşamış ünlü tıp doktoru Galenos'un Bergama'da şifalı bitkileri kullanarak hastaları iyileştirdiğini öğrendiğini ifade etti.

Galenos'un şifalı bitkiler üzerine yazdığı kitapları bulmak ve bitkileri görmek üzere Yunanistan ve Türkiye'de çalışmalarını yoğunlaştırdığını kaydeden Goto, incelemeleri sırasında Anadolu'da yüzyıllardan beri yetişen bitkilerin bulunduğunu belirlediğini söyledi.

Bitkisel ilaçların Japonya'da 20-30 yıl öncesine kadar tercih edilmesine karşın, bugün yeteri kadar ilgi görmediğine dikkati çeken Goto, “Bitkisel açıdan zengin olan Anadolu'yu gezerek, özellikle Galenos'un reçetelerini araştırarak bunları ortaya çıkarmak istiyorum. Bu bitkilerin yeniden ilaç olarak kullanılıp kullanılamayacağını inceliyorum. Bu araştırmalarımı kitap haline getirerek kamuoyuna sunacağım” diye konuştu.

Araştırmalarıyla ilgili bilgi veren Goto, şunları söyledi: “Antik çağlardan beri Anadolu'daki bitkiler ateşli ve kanamalı hastalıklardan çok basit yanık tedavisine kadar pek çok alanda kullanılmış. Türklerin bunca şifalı bitkiye rağmen kimyasal ilaç kullanımında dünya sıralamasında başlarda olması, beni şaşırtıyor. Örneğin adaçayının Türkiye'de çay olarak çok sık kullanıldığını sanıyordum. Ancak gördümki bu çay bile Türkiye'de fazla kullanılmıyor. Oysa adaçayının faydaları sayılmayacak kadar çok. Mide, cilt, kas ve sinir ağrıları başta olmak üzere pek çok hastalığın tedavisi, bitkisel ilaçlarla mümkün.”

Kimyasal ilaç kullanımı çok yaygın

Türkiye'de de Japonya'da olduğu gibi kimyasal ilaç kullanımının oldukça yoğun olduğunu vurgulayan Goto, “Japonya, son yıllarda artan kimyasal ilaç kullanımının önüne geçmeye çalışıyor. Bu konuda tedbirler alınıyor, ancak yeterli değil. Kimyasal ilaçlar bir süre sonra bağımlılık yapıyor. Böylece fayda yerine zarar veriyor. Bu durum, insanların yanı sıra ülke ekonomisi için de sorun oluşturuyor” dedi.

Kimyasal ilaç kullanımı yerine bitkisel karışımlardan elde edilen doğal, ancak sağlıklı ilaçları tavsiye ettiğini vurgulayan Goto, “Anadolu şifalı bitkiler bakımından çok zengin. Bu bitkileri tekrar hatırlayıp sağlınız için kullanın” diye konuştu.

Şifalı bitkilerle ilgili araştırma yapılsın talebi

Goto, Antalya'da doğal bitki ve baharat ürünleri pazarlayan ve bitkiler üzerine araştırmalar yapan Hüseyin Yumakoğulları'nın tesisinde incelemeler yaptı.
 
Hüseyin Yumakoğulları, Japon araştırmacının Türkiye'deki şifalı bitkileri araştırmasının çok anlamlı olduğunu ifade ederek, “Çoğunluğu Antalya'da toplanan 2 bin çeşit endemik bitki, tesislerimizde işleniyor. Maalesef şifalı bitkiler üzerine araştırma yapan insanlar ülkemizde gerekli ilgiyi görmüyor” dedi.

Selçuklu, Osmanlı ve Cumhuriyet döneminin başlarında bu işe gönül veren bilim adamlarının sayısının oldukça fazla olduğunu dile getirerek, “İbn-i Sina, Razi, Merkez Efendi, Akşemseddin gibi dünya çapında araştırma ve inceleme yapmış bilim insanlarımız vardı. Ama bugün bunların isimlerini duymayan tıp öğrencilerimiz bile var. Oysa tarihteki ilk kanser tedavisini Akşemseddin yapmıştır”

Yumakoğulları, Türkiye'de son yıllarda insan sağlığını sömüren bir çevrenin oluştuğunu iddia ederek, şöyle dedi: “Biz istiyoruzki bu bitkilerle ilgili akademik çalışmalar yapılsın. Eskiden beri kullanılan ilaçlar ve bitkisel karışımlar incelensin. Gerçekten yararlı mı, değil mi ortaya çıkarılsın. Bu konunun ciddi bir şekilde ele alınması gerekiyor.”




hurriyet.com.tr

Ekleme Tarihi
14.06.2012
Ekleyen Kişi
Celil PAKSOY

Etiketler: Japon akademisyen Türkiye'de şifalı bitkileri araştırıyor
Paylaş | |

>> Arşiv İçin Tıklayınız