Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 15 Mayıs 2024 Çarşamba
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  GÜNLÜK » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler

Ankara Büyükşehir Belediyesi Halk Ekmek Fabrikası Genel Müdürü Ali İlkbahar, buğday tanesinin filizlendiği ve genetik kodların saklandığı bölge olan "ruşeymin", kalp-damar sağlığını koruduğunu ve kolesterolü düşürdüğünü söyledi.

İlkbahar, Halk Ekmek Fabrikası’nın ürün yelpazesine yeni eklediği "Ruşeymli Ekmeğin" uzun AR-GE çalışmaları neticesinde ortaya çıkarıldığını belirtti.

Ruşeymin, buğday tanesinin en az yüzde 2’sini oluşturan embriyonik vasıflı bir madde olduğunu ve buğday tanesinin filizlendiği bölgeden oluştuğunu bildiren İlkbahar, şunları kaydetti:

"Buğdayda çimlenerek yeni bitkiyi meydana getirecek olan genetik kodların saklandığı kısım işte burasıdır. Gıda değeri çok yüksek olan bu madde, bir bakıma buğdayın özü ve en değerli kısmıdır. Ancak ne yazık ki un fabrikaları üretim esnasında bu tabakayı undan ayırarak hayvan yemi olarak kullanmaktadırlar. Bunun nedeni, unla birlikte öğütülen ruşeymin, en fazla 2-3 gün sonra acılaşarak unun tadını bozmasıdır. Yani ruşeymli un hemen kullanılmak zorundadır, stoklanamaz. Bu nedenle un fabrikaları buğdayın bu en verimli bölgesini fireye ayırırlar. Biz Halk Ekmek olarak yaptığımız araştırmalarda bu maddenin ekmeğin içine ilave edilmesiyle tüketicimize eşsiz bir ekmek sunacağımızı gördük."   hurriyet.com.tr
İlkbahar, ruşeymli ekmeğin içinde buğday unu, içme suyu, ruşeym, kepek, hamur mayası, tuz ve Türk Gıda kodeksinin kullanımına izin verdiği katkı maddesinin yer aldığını bildirdi.

Yapısı bozulmadan özel ayrıştırma

RUŞEYMİN besleyici yapısını bozmadan ayrıştırıp ekmeğin içine kattıklarını dile getiren İlkbahar, ""Bu işlem için dünyada bilinen en ileri teknoloji ’Supercrıtıcal CO2’ ayrıştırma yöntemidir. TÜBİTAK 2006 yılında Türkiye’de yeni teknolojilerin geliştirilmesi programı çerçevesinde Supercritical CO2 teknolojisinin Türkiye’de uygulanmasının altyapısını hazırlamıştır" dedi.

hurriyet.com.tr

Ekleme Tarihi
10.07.2009
Ekleyen Kişi
gidatarim2

Paylaş | |

>> Arşiv İçin Tıklayınız