Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 26 Nisan 2024 Cuma
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  GÜNLÜK » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler

Uzmanlar Yılan ve Akrebe Karşı Uyardı

DİYARBAKIR (İHA) - Diyarbakır Dicle Üniversitesi (DÜ) Hastaneler Başhekimi Prof. Dr. Sait Alan, kene korkusunun yaygın olduğu yaz döneminde yılan, akrep, arı ve kırsaldaki bazı böcek sokmalarının da tehlikeli olabildiğini ve çocuklarda ölümlere kadar varan sonuçlara yol açtığını söyledi.


DÜ Hastaneleri Başhekimi Prof. Dr. Sait Alan, yılan ısırmaları ve akrep sokmalarının hafife alınmaması gerektiğini belirterek, bu vakalara maruz kalan kişilerin mutlaka tedavi olmaları gerektiğini belirtti. Havaların ısınmasıyla akrep ve yılan sokmalarına sıkça rastlandığını kaydeden Alan, son 2 ay içerisinde 70 kişinin yılan ve akrep sokması vakası ile hastanelerine başvurduğunu dile getirdi. Alan, “Yılan sokmaları daha çok yaz aylarında, özellikle sıcakların arttığı dönemlerde görülür. Tarlalarda çalışma esnasında sıkça yılan sokması olaylarına rastlıyoruz. Akrep sokması olayları ise daha çok topraktan yapılmış eski evlerde meydana geliyor. Yılan ve akrep sokmasına her yaştan insan muhatap olabiliyor. Ama özellikle çalışan, hareketli olan insanlarda daha çok görülüyor. Yılan sokmalarında tedaviye olay yerinde başlanmalı. Hasta 24-48 saat süre ile müşahede altında tutulmalıdır. Bunlarla birlikte ısıran canlı hakkındaki bilgiler gelecek sağlık ekibine aktarılmalı, hatta mümkünse fotoğrafı da çekilmeli veya eğer etkisiz hale getirilmiş ise hekime gösterilmelidir" dedi.
 
Başhekim Alan akrep zehrinin insanı öldürücü özelliği olduğunu ve kuyruğundaki iğnesini sokarak zehrini vücuda verdiğini söyledi. Alan, “Zehir santral (merkezi) sinir sistemine (beyin, beyincik ve omurilik soğanı) ve kalbe zararlı etki yapar. Bazen çocuklarda ve büyüklerde ölüme yol açabilir. Sokulan yerde ağrı, kızarıklık, yanma ve uyuşukluk olur. Bunun yanında vücutta bazı bulgular da ortaya çıkar; tükürük bezlerinin salgısı artar, baş ağrısı, kaslarda kasılmalar, idrar, büyük abdest kaçırma ve bazen de felçler görülür. Akrep sokması sonrasında telaşa kapılmadan alınacak küçük bazı tedbirler önemlidir. Bu tedbirleri şöyle sıralayabiliriz. İlk önce kişi uygun bir sağlık kuruluşuna yetiştirilmelidir. Akrep sokulan kişi yürütülmemeli, hareket ettirilmemelidir. Sokulan yerin yukarısı eşarp ya da mendille sıkılmalıdır. İlk bir kaç saat sokulan yerin üzerine havluya sarılı buz torbası konulmalıdır. Böylece zehrin emilmesi yavaşlatılmış olur. Sokulan yere amonyak sürmek faydalı olur. Eğer solunum durması ya da zayıflaması olursa ağızdan ağza yapay solunum yapılmalıdır” şeklinde konuştu.

“İLKEL YÖNTEMLERDEN KAÇININ”

DÜ Hastaneler Başhekimi Prof. Dr. Sait Alan, akrep ve yılan sokmasında bazı vatandaşların ilkel yöntemlere başvurduğunu belirterek bunlardan kaçınılması gerektiğini söyledi. Alan açıklamalarını şöyle sürdürdü:
 
“Örneğin, ısırılan veya sokulan yeri kanatıyor, emiyor veya hastayı kaplıcaya sıcak suya sokuyorlar. Böyle durumlarda olay bazen kangrene de dönüşebiliyor. Bunlar çok yanlış ve bir sürü sıkıntıya yol açabilecek işlemlerdir. Bu tür işlemlerden mutlaka kaçınmalıyız. Ne olursa olsun akrep ve yılan sokmalarında en seri şekilde, en yakın sağlık kuruluşuna başvurulmalıdır. Çünkü tedavide başarılı sonuçlar alınmaktadır. Ayrıca pikniğe giderken de kene ve arılara karşı duyarlı olunmalıdır. Kene korkusunun yaygın olduğu yaz döneminde yılan, akrep, arı ve kırsaldaki bazı böcek sokmaları da kene kadar tehlikeli ve çocuklarda ölümlere kadar varan sonuçlara neden olmaktadır. Özellikle piknik alanlarına gidenler ile kırsal kesimde tarım ve hayvancılıkla uğraşanların mümkün olduğunca kapalı giysiler giymeleri ve eve dönüşte tüm vücut kontrol edilip yapışık kene olup olmadığına bakılmalıdır.
Arı ya da akrep sokmaları sonrasında kişilerin çamur ve yoğurt sürerek ilk müdahale yapmaları yanlıştır. Özellikle çamur sürülmesi bölgenin mikrop kapmasına neden olur. Onun yerine yemek sodası eritilerek su ile ıslatılmış bezin arının soktuğu yerin üzerine konulması faydalı olur”.

Ekleme Tarihi
18.07.2012
Ekleyen Kişi
şahin yaylacı

Etiketler: Uzmanlar Yılan ve Akrebe Karşı Uyardı
Paylaş | |

>> Arşiv İçin Tıklayınız