Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 29 Nisan 2024 Pazartesi
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  GÜNLÜK » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler

Uzmanlar hangi suları tercih ediyor?

Bazı marka damacana suların sağlıksız olduğu yönünde çıkan çeşitli haberler, herkesin kafasını karıştırdı. Uzmanlar en sağlıklı ve güvenilir suyun hangisi olduğunu, ayrıca kendileri su alırken nelere dikkat ettiklerini anlattı... 

PROF. DR. M.ZEKİ KARAGÜLLE İ.Ü.
Tıp Fakültesi Hidroklimatoloji Anabilim Dalı Başkanı


DAMACANA VE PET ŞİŞE

Su tüketimi doğrudan gelir düzeyi ile bağlantılıdır. O yüzden tüm gelişmiş toplumlarda; her insanın kolaylıkla ulaşabileceği şehir şebeke suyunun temiz, güvenilir ve sağlıklı olması gerekir. Tüm dünyada bu böyledir. Türkiye'de de şehir şebeke suyunu insanlara sağlamak belediyenin görevidir. Diğer ekstra şişelenmiş su tüketimleri ise insanların gelir düzeylerine, alışkanlıklarına ve tercihlerine bağlıdır.

DENETİMDEN GEÇMİŞTİR

Ben dışarıdayken pet şişelerde, evdeyken damacanadan su içiyorum. Eğer bir marka damacana üretiyorsa; tüm yasal süreçlerden ve Sağlık Bakanlığı'nın kontrolünden geçmiş demektir. Bir kere buna güvenmek zorundayız. Merdiven altı üretim sahtekarlığa girer.

DOÇ. DR. KENAN KESKİN
Memorial Şişli Klinik Laboratuvarlar Koordinatörü


SU ARITMA SİSTEMİ

Tekrar tekrar kullanılan damacanaların; belli bir kullanım sayısından sonra (40-50 dolum) kırılması veya delinmesini beklemeden kullanımdan kaldırılması gerekmektedir.

Ben evimde yaklaşık beş senedir su arıtma sistemi kullanıyorum. Şebeke suyunu bu sistemden geçiriyorum. Bu şekilde elde ettiğim suyu; hem içiyorum, hem de yemeklerde gönül rahatlığı ile kullanıyorum. Suyun kalitesini istediğim zaman ölçerek de görebiliyorum. Tabii ki bu sistemin periyodik bakımlarının düzenli olarak yapılması gerekmektedir.


YRD. DOÇ. DR. AFET ERBAY
Medical Park İzmir Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı


MUTLAKA CAM ŞİŞE

Son dönemde kamuoyunu oldukça meşgul eden damacanaların; iç ve dış yıkama işlemi eksiksiz yapılmalı, yıkanan damacanalarda deterjan ve dezenfektan madde kalmamalı ve dolum ünitesi steril hava düzenine sahip olmalıdır.
Ben evimde musluk suyu ve cam şişede su tercih ediyorum. Tabii ki bir hekim olarak önerim, cam şişede depolanan içeceklerdir. Su ya da maden suyu; ne olursa olsun cam şişede tercih edilmelidir.

UZM. DR. ENDER SARAÇ
Beslenme ve Diyet Uzmanı


GÜNEŞTE KALMASIN

Ben şu an arıtılmış su içiyorum. Hem iş yerinde, hem de evimde arıtma cihazım var. Filtresini kontrol ediyorum. Bu konu netleşene kadar; iyi bir filtre kullanılmalı.

Suların çok satıldığı, hızlı sirkülasyonun olduğu yerlerden pet şişe almak lazım. Beklememiş, taze olsun. Pet şişeleri evde cam sürahiye boşaltın. Kesinlikle güneş görmesin, sıcakta kalmasın. Yarım kalan açık pet şişeleri arabaların içerisinde bırakmayın, kesinlikle içmeden atın...


UZM. DR. MELAHAT CENGİZ
Medical Park Göztepe Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı


RAF ÖMRÜNE BAKARIM

Sadece su kaynağının temiz olması yetmez; aynı zamanda damacanaların yeniden kullanıma uygun şekilde yıkanması, durulanması ve dezenfekte edilmesi de çok önemlidir.
 
Aldığınız damacanaların Sağlık Bakanlığı'nın denetiminden geçtiğinden emin olun.
Ben damacana su kullanıyorum. Alırken dibinde tortu olmamasına, berrak olmasına dikkat ediyorum. Raf ömrüne mutlaka bakıyorum.

İş yerlerindeki su sebillerinde de analizler yapılmalı. Çünkü bir damacanadaki bozulma tüm sebili etkilemektedir.


UZM. DR. ŞİRİN ELMİ
Memorial Antalya Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı


ŞEHİR SUYU GÜVENLİ

Musluk suyu analizleri tüm şehirlerde çok sıkı bir şekilde yapılmaktadır. Ancak içerdiği koruyucu maddeler nedeniyle tat değişikliğine uğrayabilmektedir. Özellikle uzun süreli su kesintilerinden sonra musluk suyu, bir süreliğine içme suyu olarak kullanılmamalıdır.

Maden suyu, içerdiği doğal mineraller nedeniyle suyun yanında destek olarak tüketilmelidir. Tuz içeriği düşük mineralli suların tercih edilmesi daha doğru olur.


GİZEM KESERVURAN
Medical Park Göztepe Beslenme Uzmanı


KARTON KUTUDA SU

Her şeyden önce su Ph'ının özellikle 7.2 ve üzerinde olmasına özen gösterin, etiket bilgilerini mutlaka okuyun. Suyun alkali olması kilo kontrolünde de önemli rol oynamaktadır.

Ben ofisimde ve günlük yaşamımda mümkün oldukça cam şişede su tercih ediyorum. En sağlıklı seçimlerden bir diğeri ise karton kutudaki sular. Evimde 12 veya 20 litrelik kutu suları tercih ediyorum.


SELAHATTİN DÖNMEZ
Beslenme ve Diyet Uzmanı


5 LİTRELİK ŞİŞE SUYU

Ben günlük hayatımda güvenilir markaların, 5 litrelik şişelerde satılan sularını tercih ediyorum. Yemeklerde şişelenmiş, sofrada ise hem şişelenmiş, hem de mineralli su bulunduruyorum. Asla telefonla, kendi yöntemleri ile dolum yapan su istasyonlarından su sipariş etmiyorum.

Herkese güvenilir markaların bir kere kullanılıp atılan pet veya cam şişedeki sularını tavsiye ederim çünkü damacanalar defalarca kez kullanıldığı için yeterince steril olmayabilir.


NİLAY KEÇECİ
Memorial Suadiye Tıp Merkezi Beslenme Uzmanı


PLASTİK OLAN SAĞLIKSIZ

Ben evimde iyi ve sağlıklı olduğuna inandığım damacana sularını tüketiyorum. Dışarıda ise cam şişelerde satılan sulardan içmeye çalışıyorum. Kafelerde ve restoranlarda da sıcaktan etkilenebilen plastik şişeler yerine cam şişelerde su tercih edilmeli. Hatta damacanalardaki suyu da cam şişelerde muhafaza etmek çok daha sağlıklı olacaktır.

Plastikten yapılmış damacanalarda beklettiğimiz su, vücutta kanserojen etki yaratabilir. Çizilmiş, kirli ve suyun tam rengini göstermeyen damacana sularından da uzak durmak gerekmektedir.









mylife.com.tr

Ekleme Tarihi
10.08.2012
Ekleyen Kişi
Celil PAKSOY

Etiketler: Uzmanlar hangi suları tercih ediyor, damacana, pet şişe, cam şişe
Paylaş | |

>> Arşiv İçin Tıklayınız