Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 26 Nisan 2024 Cuma
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  GÜNLÜK » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler

Bahar yorgunluğu yenilir

İyi beslenilmemesi, yeterli vitamin ve minerallerin kullanılmaması, düzensiz uyku ve kansızlık gibi durumlarda "Bahar Yorgunluğu" ortaya çıkıyor. "Bahar Yorgunluğu"nun nedenleri ve önlemek için yapılması gerekenleri Bayındır Hastanesi Söğütözü Check-up...



İSTANBUL - Bayındır Hastanesi Söğütözü Check-up bölümü’nden Dr. Sertaç Yıldırım, iklim değişikliğine bağlı olarak insanların duygu durumlarında değişiklikler olabileceğini dile getirerek, iyi beslenilmemesi, yeterli vitamin ve minerallerin alınmaması, düzensiz uyku ve kansızlık gibi durumlarda "Bahar Yorgunluğu"nun ortaya çıktığını ifade etti.
Havanın ısınması ile havadaki negatif yüklü iyonların artmasının insan biyoritmini olumsuz etkilediğini, insan organizmasının birden ısınması sonucunda adaptasyonu sağlamak için adrenalin ve kortizol gibi bazı hormonların salınımını arttırdığını da belirten Yıldırım, şöyle dedi:
 
"İyi beslenilmemesi, yeterli vitamin ve minerallerin alınmaması, düzensiz uyku, kansızlık gibi durumlarda bu hormonal adaptasyon yetersiz kalmakta ve bahar yorgunluğu bulguları ortaya çıkmaktadır."

Yorgunluğun, vücudun fiziksel çalışmaya, psikolojik strese ve uykusuzluğa verdiği fizyolojik bir cevap olduğuna dikkati çeken Yıldırım, sürekli yorgunluğun fizyolojik bir cevap olabileceği gibi bazı hastalıkların ön belirtisi olabileceğini de söyledi.
Geçiçi, mevsimsel depresyonun "bahar yorgunluğu" olarak bilindiğine de işaret eden Yıldırım, şöyle devam etti:
"Bahar yorgunluğu belirtileri kronik yorgunluk sendromu, fibromiyalji, kansızlık ve bazı bağışıklık sistemi hastalıkları ile hipotiroidi gibi bazı endokrin hastalıkların belirtilerine benzerlik gösterebilir. Bu nedenle bahar yorgunluğu bulguları çok belirginse, uzun sürerse ve kişinin günlük aktivitelerini engelliyecek durumda ise altta yatan diğer hastalıklar araştırılmalıdır. Çünkü bahar yorgunluğunda kişi günlük aktivilerini yapmakda zorlanmaz."



Tükenmişlik Sendromu
 
Dr. Sertaç Yıldırım, yoğun çalışma temposu, hava kirliliği gibi dıştan gelen nedenlere bağlı uzun süreli strese maruz kalınması durumunda, kişinin "tükenmişlik sendromu" yaşayabileceğini de belirterek, şunları söyledi:
 
"Bahar depresyonları aniden gelir. Kişi, iyiyken birden kötü olur, tükenmişlik sendromu, baharla birlikte tetiklenir. Kişi, mevsimsel geçişe kadar zoraki idare ediyordur. Baharla birlikte durumu daha da ağırlaşır. Bu durumda da bahar yorgunluğu ile tükenmişlik sendromunu birbirine karıştırmamak gerekir."

Yıldırım, tükenmişlik sendromunun hafife alınmaması gerektiğine işaret ederek, tedavi edilmemesi durumunda, panik atak, obsesif kompulsif bozukluk, huzursuzluk, gerginlik, iş yerinde performans düşüşü, aile içi ve toplumsal ilişkilerde bozulmalar, reflü, mide ülseri ile psikosomatik rahatsızlıklar olan vücutta döküntüler ve sindirim sistemi problemlerinin ortaya çıkabileceğini kaydetti.

Dr. Sertaç Yıldırım, bahar yorgunluğuna karşı alınabilecek önlemleri de şöyle sıraladı:
* Düzenli vitamin ve mineralleri tüketin
* Mevsim meyve ve sebzelerini tercih edin
* Kısa ve sık dinlenme aralıkları ile çalışın
* Çalışma ortamını iyi havalandırın
* Sıvı tüketimine dikkat edin. Mümkünse günde 8-10 bardak su tüketin
* Çay, kahve gibi kafeinli içecekleri az kullanın
* Sigara içmeyin
* Düzenli egzersiz yapın
 
 
 
 
 
 
 
 

Ekleme Tarihi
16.04.2013
Ekleyen Kişi
şahin yaylacı

Etiketler: bahar yorgunluğu, beslenme, sağlık
Paylaş | |

>> Arşiv İçin Tıklayınız