Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 26 Nisan 2024 Cuma
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  GÜNLÜK » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler

Narin meyve çilek


Dünyanın en güzel ve en narin meyvelerinden olan çileği tam da mevsimindeyken tadının özgün haliyle tüketme zamanı. Yılın her mevsiminde boyları, şekilleri garip olarak tezgâhlarda yerini alsa da mevsiminde daha kokulu ve daha lezzetli.


Bilinen yanlış bilgilerden biri de çileğin hormonlu oluşu. Aslında öyle değil! Son yıllarda çileğin hormonlu olmadığıyla ilgili gıda ve ziraat mühendisleri birçok açıklama yaptı ama hâlâ hormonlu olduğuna inananlardansanız size bir müjdem var! İlkbahara has bu özel meyvenin döllenmesinin kendinden olduğu için ilaç kullanmaya ihtiyaç duyulmadığını önemle vurguluyorlar. Hatta salatalık da aynı çilek gibi hormonu kabul etmeyen nadir ürünlerdenmiş.

Peki hormon yok da neden boyları büyük ve şekilleri bozuk diye soracağınızı düşünüyor ve hemen yanıt veriyorum: Çileğin cinsine bağlıymış irili ufaklı oluşu. Yani çileği ve salatalığı gönül rahatlığıyla yiyebilirsiniz diyor uzmanlar. Tabii ki her şeyin fazlası gibi çileğin de fazlası zararlı. Özellikle alerjik bünyeye sahip olan abartmadan yemeli.

Mis kokulu muhteşem Osmanlı çileği

Osmanlı çileğinden bahsetmek istiyorum. Mis kokulu Osmanlı çileğini yerken işte çilek budur diyorsunuz. Neredeyse nohuttan biraz daha büyük olan bu çilekten meşakkatli olsa da reçel yapmayı çok severim. Bence zamanı gelmişken Osmanlı çileğinden bulmaya çalışın ve küçük bir kavanoz bile olsa reçelini yapın. Çilekler şekerle birlikte tencerede kaynarken o şahane kokusunu hissedin. Kendinize ve sevdiklerinize el emeğinizle yaptığınız bu reçelden armağan edin.

Özellikle hafta sonu kahvaltılarında kızarmış cevizli ekmeğin üzerine labne sürün ve üzerine Osmanlı çileğinden yaptığınız reçeli dökün. Yerken de lütfen beni hatırlayın. Bugünkü yazımda çilekten ve reçelden bahsetmişken tarifini de kısaca vereyim. Bir kilo çileği temizledikten sonra yıkayıp suyunu iyice süzün.

Bire bir ölçüde şekeri serpin. Akşamdan sabaha kadar bu şekilde bekletin. Ertesi gün kısık ateşte kaynatın. Zedelemeden, birkaç kere yavaş yavaş karıştırın. Ocaktan almaya yakın yarım çay kaşığı tuzsuz tereyağı ve birkaç damla kadar limon suyu ekleyin, hem rengi parlak hem kıvamı biraz daha yoğun olsun. Benden söylemesi, kokusu dayanılmaz olan bu çileklerin zamanıyken bulun ve değerlendirin.

Afiyet, bal, şeker olsun...

Çileğin faydaları

Çilek bedeni güçlendirir, enerji verir.
Antioksidan deposu olan çilek, bağışıklık sisteminin güçlendirilmesine iyi gelir.
Bağırsak kurtlarını döker, idrar söktürür ve vücuttaki toksinleri uzaklaştırır.
Kanı temizler, diş etlerini güçlendirir, ve ağız kokusunu giderir.
Cildi nemlendirir, tazelik ve zindelik katar.
Bol miktarda demir ve fosfor içerir.
C, B ve K vitaminleri açısından zengindir.
Romatizma ve karaciğer hastalarına tavsiye edilir.
Kolesterolün düşürülmesine yardımcı olur.
Sakinleştirici etkisiyle ihtiyacı olan herkese önerilir.












http://www.bugun.com.tr/

Ekleme Tarihi
16.05.2013
Ekleyen Kişi
gidatarim2

Etiketler: Narin meyve çilek
Paylaş | |

>> Arşiv İçin Tıklayınız