Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 25 Nisan 2024 Perşembe
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  GÜNLÜK » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler

Gün içinde o kadar çok çeşitli gıdalarla besleniyoruz ki saymak münkün değil. Kimi zaman yediklerimiz hoşumuza gidiyor, çabucak sindiriyoruz kimi zaman ise bizi çok rahatsız ediyor. İşte bu rahatsızlık durmuna biz; “gıda intoleransı” yani gıdaya olan toleransın azalması diyoruz. Bir de gıda allerjisi durmu var. Burada olay tamamen bağışıklık sistemi ile ilgili. Kişinin bağışıklık sistemi alınan gıdalar ile olumsuz yönde aktifleniyor ve allerjik reaksiyonlar meydana geliyor.

Bu durum aslında vücudumuzun bir gıda ya da gıda bileşeni tarafından tetiklenen olaylara karşı gösterdiği ters tepkidir. Buna örnek olarak laktoz intoleransı (süt ve süt ürünlerine karşı hassasiyet) verilebilir. Bu reaksiyonlar sindirilemeyen veya emilemeyen gıda ya da gıda bileşenlerinden dolayı meydana gelmektedir.

Gıda hassasiyetini sadece süt ile sınırlamak imkansızdır. Maruldan unlu gıdalara kadar herhangi bir şeye karşı hassasiyetiniz olabilir. Özellikle bazı gıdaları yedikten sonra rahatsızlık hissediyorsanız, şişkinlikleriniz oluyorsa hangi gıdalara karşı hassasiyetiniz olduğu tespit edilebilir. Bazı hastalarda, bu gıdalardan uzak durulması ile kronik yorgunluk, migren, kabızlık gibi bir çok probleminin çözüldüğü görülmüştür.

Eğer sorun sadece hassasiyet ile sınırlı ise o zaman daha çok sindirim sistemi sorunları görülür. Bunlar: Gaz veya hazımsızlık, ishal veya kabızlık türünde olabilir.  Semptomları kişilere göre değişkenlik gösterebilir ve genellikle hangi gıda bileşeninin, hangi reaksiyona neden olduğunu belirlemek için özel testlerin yapılması gerekmektedir. Siz de evde kendinizi dikkat ederek hangi gıdalardan sonra şişkinlik veya  gaz gibi probleminiz olduğunuzu keşfedebilirsiniz.

Gıda intoleransı nasıl oluşur? Bu sorunun basit bir yanıtı yoktur. Bileşikten, bileşiğe değişmekle birlikte, bazı emzimlerin eksikliği (vücuttaki spesifik kimyasal reaksiyonlar için emzimlere gereksinim duyulur), kalıtım, strest veya hastalıklar, dengesiz bir bağışıklık sistemi, çevre kirliliği ve dengeli bir beslenmenin olmaması, gıda intoleransını mümkün kılan başlıca mekanizmalardır

Didem Gülmez

halkgazetesi.com.tr

Ekleme Tarihi
11.01.2009
Ekleyen Kişi


Paylaş | |

>> Arşiv İçin Tıklayınız