Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 13 Mayıs 2024 Pazartesi
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  GÜNLÜK » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler


Çocuklar kırmızı et tüketmeli

Çocukların büyüme ve gelişiminin en üst seviyeye ulaştığı okul çağı, fiziki gelişimin yanı sıra, zihinsel gelişim açısından da beslenme konusunun özel olarak ele alınması gerektiği bir dönem. Prof. Dr. Ümit Gürbüz, çocuklarda büyüme geriliğinden kaçınmak için kırmızı et tüketiminin ihmal edilmemesi gerektiğini belirtiyor.
 
Çocukların fiziki ve zihinsel gelişiminde önemli bir yer tutan okul çağı, beslenme alışkanlıklarının oluştuğu, eksik ya da yanlış beslenme nedeniyle gelecek yıllarda ortaya çıkabilecek bir çok sağlık sorununa zemin oluşturan bir dönem. Çocukların gelişimlerini sağlıklı şekilde tamamlayabilmeleri için eksiksiz bir beslenme programı uygulamaları gereken okul çağında, kırmızı et tüketimi özel bir yere sahip.
 
Günde 26-38 Gram Protein Tüketmeli
 
İçerdiği besin unsurları, protein, demir başta olmak üzere mineral maddeler ve B grubu vitaminler nedeniyle oldukça zengin bir besin kaynağı olan kırmızı et, beslenme açısından olmazsa olmaz bir yere sahip. Bilimsel verilere göre, 4-6 yaş arasındaki çocukların fiziki ve zihinsel gelişimlerini tamamlayabilmeleri için günde 20-25 gram protein tüketmeleri gerekiyor. Bu da yaklaşık olarak 100-125 gram kırmızı ete denk geliyor. Bu oran yaşla birlikte artış gösteriyor. 7-9 yaş arasındaki çocukların günlük protein ihtiyacı 26-38 grama çıkarken, 10-13 yaş aralığında 39-60 gram arasında değişiklik gösteriyor. Diğer bir ifadeyle kilogram başına 1 gram protein alınması gerekiyor. Bunun en az yarısının da hayvansal kaynaklı besin maddelerinden karşılanması gereklidir.
Zihinsel faaliyetler için
 
Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ümit Gürbüz “Çocukların yeterli seviyede et tüketmemeleri zihinsel faaliyetlerinde durgunluğun yanı sıra, kas ve iskelet sisteminin gelişimini de etkiliyor. Yetersiz et tüketen çocuklarda en sık karşılaşılan sağlık sorunları arasında bünye zayıflığı yer alıyor” dedi.
 
Kırmızı ette vücutta sentezlenemeyen ve dışarıdan takviye yoluyla alınması gereken aminoasitlerin bulunduğunu ifade eden Prof. Dr. Ümit Gürbüz “Kırmızı ette bulunan bu aminoasitler çocukların sağlıklı gelişimi açısından büyük önem taşıyor” dedi.
 
Eti insan beslenmesinde müstesna bir yeri olan, değerli bir besin maddesi olarak tanımlayan Prof. Dr. Ümit Gürbüz, bir besin maddesinin değerinin ise içerdiği besin öğeleri, bunların miktarları ve organizma tarafından ne ölçüde kullanılabildiği şeklinde sıraladı. Prof. Dr. Ümit Gürbüz şöyle devam etti; “Etin üstün değerli bir madde olarak değerlendirilmesinin yapısında önemli düzeyde protein bulundurmasından kaynaklanıyor. Et proteinlerinin en önemli özelliği ise, insan organizması tarafından sentezlenemeyen ve dışarıdan besin maddeleriyle birlikte mutlak alınması gereken esansiyel (temel) aminoasitleri yeterli ve dengeli bir biçimde ihtiva etmesi. Ayrıca et proteinlerinin oluşumunu sağlayan aminoasitlerin protein molekülü içerisinde bulunma şekliyle sindirim enzimleri tarafından kolaylıkla ayrıştırılabiliyor, dolayısıyla vücudumuzun bu aminoasitlerden maksimum düzeyde yararlanması sağlanıyor. Bu nedenle, özellikle büyüme döneminde vücudun yapıtaşları olarak bilinen kaliteli protein olarak adlandırabileceğimiz et proteinlerinin, et tüketimi yoluyla çocuklar tarafından alınmasında büyük fayda bulunuyor.”
 
Kırmızı et tüketiminin çocukların zihinsel faaliyetlerine olan etkisini de değerlendiren Prof. Dr. Ümit Gürbüz “Zihinsel gelişim, özellikle bazı besin öğelerinin (örneğin; demir, çinko, B grubu vitaminler, iyot ve esansiyel amino asitler) yetersiz alımıyla ilişkili olabilir. İyot dışında, belirtilen besin öğeleri ise kırmızı ette uygun bir şekilde, yeterli düzeyde ve organizma tarafından yüksek düzeyde kullanıma elverişli olarak bulunuyor. Bu nedenlerden dolayı ebeveynler çocuklarının okuldaki öğrenme ve kavrama hızını yakından takip etmeli, bu dönemde beslenmelerinde kırmızı eti eksik etmemeli” dedi.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Ekleme Tarihi
27.03.2014
Ekleyen Kişi
Özgür Şevik

Etiketler: et, çocuklarda et tüketimi
Paylaş | |

>> Arşiv İçin Tıklayınız