Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 25 Nisan 2024 Perşembe
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  GÜNLÜK » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler

 
'Sebze ve meyveleri şiddetli akan suda yıkamayın'


Fatih Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Hayrettin Mutlu, doğru bilinen mutfak alışkanlıklarının gözden geçirmesini tavsiye etti.


Fatih Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Hayrettin Mutlu, doğru bilinen mutfak alışkanlıklarının gözden geçirmesini tavsiye etti. Mutlu, "Sebze ve meyvelerin içindeki bazı vitaminler suda çözünür. Bu nedenle sebze ve meyveler şiddetli akan suyun altında uzun süre yıkanmamalılar. Sebzeleri bütün halinde suya basarak yıkamak gerekir. Doğrayıp suya basıldığında da vitamin değeri ölür." diye konuştu.

Sebzelerin büyük parçalara bölünmesi gerektiğini aktaran Mutlu, "Sebzeler pişirmeden hemen önce ve büyük parçalar halinde, mümkünse elle bölünmeli veya bıçakla kesilmelidir. Sebzeleri küçük parçalar halinde bölmek veya kesmek alan yüzeyini artırır. Alan yüzeyi ne kadar artarsa vitamin kaybı da o kadar çok olur." dedi. Yemek pişerken tencerenin kapağının kapalı tutulması gerektiğini vurgulayan Mutlu, "Sebze ve meyveler pişirilirken tencerenin kapağı kapalı tutulmalıdır. Çünkü bu şekilde buhar kaybolmaz ve yemeğin pişme süresi kısalır. Sebze ve meyveler mümkün olduğunca kısa sürede ve diriliğini koruyacak şeklide pişirilmelidir. Çünkü B ve C vitamini gibi vitaminler ısıyla kolayca kayba uğrar. Ispanak, brokoli, karnabahar, lahana, bamya, patlıcan ve kabak gibi sebzeler en fazla 10 dakika pişirilmelidir. Fasulye için de 20 dakika pişirme süresi yeterlidir. Bunun için düdüklü tencerede pişirme en sağlıklı yöntemdir. Sebzelerin, makarnanın ve kurubaklagillerin pişirme sularını dökmeyin. Pişirme sularını çorbalara, yemeklere veya soslara eklemek yemeklerin besin değerlerini arttırır." bilgisini verdi.

Meyvelerin kabuklarının soyulması gerekiyorsa mümkün olduğunca ince soyulması gerektiğini aktaran Mutlu, şunları dile getirdi:

"Çünkü sebze ve meyvelerin özellikle dış yapraklarında, kabuğunda veya kabuğun hemen altındaki kısımlarında birçok vitamin ve mineral bulunur. Sebze ve meyvelerin iç kısımlarındaki vitamin ve mineral yoğunlukları daha azdır. Yoğurdun suyunun süzülmesi veya bekletme esnasında oluşan yeşilimsi suyunun atılması vitamin B2 (riboflavin) kaybına neden olur. Riboflavin vücutta önemli işlevleri olan bir vitamindir. Bu nedenle ekmek mayalandırma, bisküvi, pasta ve çorba yapımında değerlendirilmesi sağlık açısından faydalıdır. Meyve ve sebzelerinizi buzdolabına koyarak soğutursanız, besin değerlerini daha yavaş kaybedeceklerdir. Çünkü besinleri soğutmak, vitaminleri ve şekeri yok eden bozulma reaksiyonlarını yavaşlatır. Baklagil, un ve tahıl gibi kuru gıdalara nemin ulaşmasını önlemek, bakteri üremesini geciktirir. Bakteri üremesi geciktirilirse o gıdanın besin değeri daha yavaş kaybolacaktır."
 
(CİHAN)
 
 

Ekleme Tarihi
23.06.2014
Ekleyen Kişi
gidatarim2

Etiketler: Sebze ve meyve, sağlık
Paylaş | |

>> Arşiv İçin Tıklayınız