Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 26 Nisan 2024 Cuma
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  GÜNLÜK » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler

Canan Karatay'dan flaş beslenme önerileri

 
Prof. Dr. Canan Karatay'dan beslenme ile ilgili yine flaş öneriler geldi, Karatay, 'Yağsız yemek hasta ediyor, iftarda tereyağlı pide yiyin dedi'

Prof. Dr. Canan Karatay beslenme ile ilgili yine flaş önerilerde bulundu, 'iftarda bol tereyağlı pide yiyin' dedi. Canan Karatay, iç hastalıkları ve kardiyoloji uzmanı. Ancak beslenme ile ilgili öyle şeyler söylüyor ki, birdenbire gündemin en tepesine oturmayı başarıyor. Zaten kendisi de ikide bir hatırlatıyor “Ben diyetisyen değilim. Derdim 'yaz geldi hadi zayıflayın da mayolarınıza girin' diye öğütler vermek değil. Ben sağlıklı yaşamak için neler yenmesi, nelerin de yenmemesi gerektiğini anlatıyorum…” Verdiği beslenme tavsiyelerinden dolayı birçok tıp adamının kara listesinde. Neden mi? Bilim dünyasının yıllardır obezitenin, kanserin ve kalp hastalıklarının kaynağı olarak gösterdiği yağları beslenmede serbest bırakıyor. Hem de öyle böyle değil. “Bol bol yağ yiyin” diyor. Hatta daha da ileri götürüyor ve “Yağ yemezseniz şişmanlarsınız; yağ yiyerek zayıflayabilirsiniz” diye ekliyor…

Her beslenme uzmanının adeta kutsal bir öğreti gibi tekrarladığı beslenme piramidini, ki bu piramitte en çok tüketilecek gıdaların karbonhidratlar, en az tüketilmesi gereken gıdaların da yağlar olduğu söylenir), kendi geliştirdiği Karatay Beslenme Piramidi'nde tamamen ters yüz ederek en çok yağların, ekmek, pilav, börek gibi karbonhidratların ise en az tüketilmesi gerektiğini söylüyor. Jinekologların her gebeye yaptırdığı ve gebelik diyabetini ortaya çıkarmayı hedefleyen şeker yükleme testinin, anne karnındaki bebekleri zehirlediğini ve kesinlikle yapılmaması gerektiğini her mecrada anlatıyor. Bütün bunları söylerken bir taraftan ünlü profesörlerin eleştiri oklarına hedef oluyor, diğer taraftan ise katıldığı televizyon programları garantili reyting rekorları kırıyor; kitapları yüzbinler satıyor.

Geçtiğimiz hafta, beslenmeyle ilgili enteresan bir haber ajanslara düştü. Bu habere göre, ünlü TIME dergisi, kapak yaptığı “tereyağı” konusuyla Canan Karatay'ın yağla ilgili sözlerini doğru çıkarıyordu. ABD'nin saygın dergisi TIME'ın Haziran baskısında ABD'de son 40 yıldır kronik boyutlara varan kilo problemlerini düşük yağlı diyetlerin artırdığı ve yağ tüketiminin azalmasına bağlı olarak birçok sağlık probleminin de arttığı belirtiliyordu. Biz de Prof. Dr. Karatay'ı bir hafta sonra Londra'da katılacağı uluslararası beslenme toplantısı ve 2 ay sürecek olan yaz tatiline çıkmadan hemen önce yakaladık. TIME'daki haberi sorduk. Karatay'ın yanıtı gayet netti: “Ben bunları senelerdir anlatıyorum. TIME'da çıktı diye bu bilgiler kıymetli oldu. Ne yazık ki, senelerdir beni tenkit eden; bana hücum eden meslektaşlarım, bu yazıyı görünce şaşırıyorlar. Oysa TIME, halka yönelik bir magazindir. TIME'a konuşan bilim adamlarının sözlerini ben 2011 yılındaki kitabımın önsözüne koymuşum hem de yine aynı kişinin ağzından. Beni eleştiren doktorlara söylüyorum. Bana inanmanız şart değil. Siz oturup bilimsel çalışmaları izleyin yeter…”

-Bilim adamları bilimsel gelişmeleri takip etmiyorlar mı diyorsunuz?

-Evet bilimi takip etmiyorlar. Biz tıpta hâlâ 30-40 yıllık bilgilerimizi kullanıyoruz. Yeni bilgileri söyleyenler de akılları karıştırıcı; her ne demekse ezber bozan oluyor. Yeni gelişmeleri takip etmemiz lazım. Bilim çok ilerledi. 30-40 yıl önce insan vücudunda sadece birkaç hormon bilinirdi. Bugün bir sürü hormon ve enzim, hücrelerin yapısı ve bunların birbiriyle etkisi keşfedildi. Hastalarımıza yeni bilgilere göre yaklaşmamız lazım.

Canan Karatay'dan iftar için tavsiyeler

- İftara ve sahura bir bardak ılık su ile başlanmalıdır.

- Uzun süre boş kalmış olan midemizi korumak amacıyla ılık bir çorbayla devam edelim.

- Çorba ile birlikte, bir dilim pide ve tereyağı faydalıdır. Yanında önemli lif kaynağı zeytin istenildiği kadar yenilebilir.

- Sonrasında sulu ve etli tencere yemeğiyle devam edilebilir. Yemeklerin bol köy tereyağıyla pişirilmesi gün boyu yeterli enerjiyi de sağlar.

- Cacık, bol sızma zeytinyağı, doğal kaya tuzu ve naneyle hazırlanabilir. Kaya tuzu 84 minerali ile halsizlik hissetmeyi engeller.

-1 kase yoğurt, yemeğin yanında nane eklenerek tüketilebilir.

- Salatalara eklenen taze turp da susuzluğumuzu alır.

- İftar ile sahur arasında 2-2,5 litre su içilmesi gerekir.











http://www.avrupagazete.com

Ekleme Tarihi
07.07.2014
Ekleyen Kişi
gidatarim2

Etiketler: Canan Karatay,beslenme
Paylaş | |

>> Arşiv İçin Tıklayınız