Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 28 Nisan 2024 Pazar
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  GÜNLÜK » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler

Bahçelerden sofralara gelinceye kadar birçok aşamadan geçen zeytinyağının kalitesinde saklama şeklinin önemli rol oynadığı, cam ya da teneke kutular yerine plastik şişelerde saklandığı takdirde bir ay içinde zeytinyağı özelliğini kaybettiği öne sürüldü.

Zeytincilikte önemli üretim merkezleri arasında yer alan Mersin’in Mut ilçesinde, sektörde yoğunlaşan rekabet ve buna bağlı olarak artan kalite arayışları, yöredeki zeytinciliği geliştirme çabasındaki Ticaret ve Sanayi Odası’nı (TSO) harekete geçirdi.

Mut TSO Başkanı Fevzi Ata, AA muhabirine yaptığı açıklamada, yörede yetişen zeytini markalaştırma çalışmaları kapsamında tarladan sofralara geldiği süreci yakın takibe aldıklarını, bu kapsamda, öncelikle plastik şişede saklama sorununu çözmek için yaptıkları çalışmaların olumlu sonuç verdiğini ifade etti.

Bahçelerden sofralara gelinceye kadar geçen sürede zeytinyağının kalitesinde birçok faktörün etken olduğunu ifade eden Ata, şunları söyledi:

”Ürünün cinsi, toplama ve sıkma şekli, fabrikanın kullandığı teknoloji ve dinlendirme süresinin yanı sıra saklama şekli de son derece önemli. Yapılan bilimsel araştırmalar en doğru saklamanın cam ya da teneke kutularda olacağını ortaya koyuyor. Plastik şişede saklanması halinde bir ay içinde zeytinyağı özelliğini kaybediyor. Yağın koku ve tadındaki bozulma ilk tadımda kendini gösteriyor. Bu nedenle yöredeki fabrikalarla görüşüp zeytinyağının plastik şişe yerine teneke kutu ya da cam ambalajlarda saklanması için görüş alış verişinde bulunduk. Bu görüşmelerde aldığımız ortak kararları uygulamaya koyduk.”

ÜRETİCİ VE SANAYİCİ İŞBİRLİĞİ

Plastik şişe kullanmama konusunda sanayicilerden de destek gördüklerini, uygun fiyatta teneke kutu temin ederek bu fabrikaların satın almalarını sağladıklarını belirten Ata, üretici ve sanayici işbirliğinin markalaşmada önemli rol oynayacağını bildirdi.

Zeytin hasadının yoğunlaşmasıyla birlikte ilçede faaliyet gösteren 8′i fabrika ve 3′ü kooperatif olmak üzere 11 adet zeytinyağı işletmesinde zeytin sıkım işlemine başlandığını, bu yıl yaklaşık 10 bin ton zeytinyağı rekoltesi beklendiğini ifade eden Ata, şunları kaydetti:

”Son yıllarda ilçede zeytin ve zeytinyağı konusunda önemli gelişmeler yaşanıyor. Başta İlçe Kaymakamlığı, İlçe Tarım Müdürlüğü ve Ziraat Odası ile diğer kurumların destekleriyle düzenlenen kampanyalarla, zeytin ağacı sayısında önemli artış sağlandı. Tarıma dayalı bir ekonomisi olan Mut, özellikle kayısı ve erikten geçimini sağlamaktaydı. Son yıllarda yapılan bu atılımlarla zeytincilik ilk sıraya yerleşti. Yöremizin bu avantajını en iyi şekilde değerlendirmek zorundayız.”

”MEYVE VERECEK 6 MİLYON AĞAÇ DAHA VAR”

Mut İlçe Tarım Müdürü Levent Abaş ise, ilçede yaklaşık 8,5 milyon zeytin ağacı bulunduğunu, bunların 2,5 milyonunun meyve verdiğini, kalan 6 milyonunun ise meyve verme aşamasına yaklaştığını söyledi.
Bu yıl ilçede tahmini zeytin üretiminin 90 bin ton beklendiğini kaydeden Abaş, bu miktarın 40 bin tonunun yemekliğe, geriye kalan 50 bin tonunun ise yağlığa ayrılacağını tahmin ettiklerini bildirdi.

Bölgede yetişen zeytinin ortalama 4,5 kilosundan 1 kilogram zeytinyağı elde edildiğini belirten Abaş, ”2009 yılı için beklenen yağ rekoltemiz yaklaşık 9 bin tonu aşacak” dedi.

Abaş, ilçede yoğun olarak ”Ayvalık”, ”çöp aşı” ve ”Gemlik” gibi yağlık çeşitlerin, sofralık olarak ise ”manzalina”, ”memecik”, ”domat”, ‘’sarı ulak” ve ”topal aşı” cinslerinin yetiştirildiğini kaydetti.

 

http://www.gidateknik.com/

Ekleme Tarihi
29.10.2009
Ekleyen Kişi
gidatarim2

Paylaş | |

>> Arşiv İçin Tıklayınız