Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 23 Nisan 2024 Salı
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  GÜNLÜK » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler

Çocuğunuzun kahvaltısında mutlaka olsun


Okul çağındaki çocukların doğru beslenmesinin daha sağlıklı ve kaliteli bir yaşam sürmelerinin temelini oluşturduğu ifade edildi.



Mersin Halk Sağlığı Müdürü Dr. Aytekin Kemik, "Kahvaltı yapmayan çocukta çalışma ve öğrenme yeteneği düşer, okul başarısı azalır. Kahvaltıda süt içmek en sağlıklısıdır. Çocukların kahvaltısında mutlaka bir bardak süt bulunmalıdır" dedi.

Çocuklarda beslenme ile ilgili açıklama yapan Dr. Aytekin Kemik, okul çağındaki çocukların doğru beslenme alışkanlıklarının kazandırılması, onların daha sağlıklı ve kaliteli bir yaşam sürmelerinin temelini oluşturduğunu kaydetti.

Fiziksel ve zihinsel gelişimlerinin yaşlarına uygun olarak tamamlamalarında sağlıklı ve dengeli beslenmenin öneminin büyük olduğunu vurgulayan Kemik, "Okul çağındaki çocuklarımızı günde 3 ana 2 ara öğün şeklinde beslemek doğru olacaktır. Bu yüzden onların beslenmelerinde en büyük görev ailelerine düşmektedir. En çok atlanan veya geçiştirilen ve beslenmemizde büyük önemi olan kahvaltı yapma alışkanlığı bu yaşlarda mutlaka edinilmelidir.

Öğünler içinde en önemli öğün sabah kahvaltısıdır. Güne istekli başlamada ve elverişli bir biçimde sürdürmede yenilen sabah kahvaltısının miktarı ve içeriği büyük önem taşımaktadır.

Kahvaltıda bir bardak süt içmek, 1 adet portakal, domates gibi bir sebze ya da meyve tüketmek güne dinamik ve sağlıklı başlamak açısından atılabilecek en önemli adımdır. Akşam yemeği ile sabah kahvaltısı arasında yaklaşık 12 saatlik bir süre geçmektedir. Bu süre içerisinde vücut, besinlerin tümünü kullanır. Bedenimizin düzenli çalışması için şekerimizin belirli bir seviyede olması gerekir. Kahvaltı yapılmadığında kan şekeri düşer, buna bağlı olarak yorgunluk baş ağrısı, dikkat ve algılama azlığı gibi sıkıntılar yaşanır. Kahvaltı yapmayan çocukta çalışma ve öğrenme yeteneği düşer, okul başarısı azalır. Yetişkinlerde dikkat azalır ve iş kapasitesi düşer" ifadelerini kullandı.

KAHVALTIDA NELER TÜKETİLMELİDİR?

Kahvaltıda tüketilmesi gereken besinleri de açıklayan Kemik, "Süt, yumurta, peynir gibi besinler protein yönünden zengin olduklarından kan şekerini düzenleyerek yorgunluk, açlık gibi duyguların önlenmesinde etkili olurlar. Özellikle çocuklar sabah kahvaltısında bir adet yumurta yemelidir. Vitaminlerden zengin olan meyve ve sebzeler kahvaltıda yer almalıdır. Bu yiyecekler kahvaltıda tüketilen besinlerin vücudumuz için daha yararlı olmasını sağlar.

Kahvaltıda besin içeriğinin zengin olması nedeni ile evde yapılan tarhana, yayla, mercimek çorbası, kahvaltılık tahıl ürünleri de yer alabilir. Ancak bu besinlerin yanında mutlaka süt, sebze ve meyve tüketilmelidir. Vücut ağırlığı fazla değilse kahvaltılara pekmez, bal, reçel, marmelat, fındık ezmesi eklenebilir. Yumurta katı pişmiş olmalıdır. Bunun için kaynamaya başladıktan sonra kısık ateşte ortalama 5 dakika pişirilmesi yeterlidir. Daha uzun süre pişirme yumurtadaki besin ögelerinin kaybına neden olur.

Kahvaltıda içilen çay, besinlerde bulunan yararlı maddelerin kullanımını azaltır. Bu nedenle çay açık ve limonlu olmalı; daha çok ıhlamur gibi bitki çayları tercih edilmelidir. Ancak kahvaltıda süt içmek en sağlıklısıdır. Çocukların kahvaltısında mutlaka bir bardak süt bulunmalıdır. Süt içemeyen çocukların yeterli peynir ve yoğurt tüketmesi sağlanmalıdır" diye konuştu.

Uygun kahvaltılara da örnekler veren Kemik, "Bir bardak süt, bir kibrit kutusu kadar beyaz peynir, 5-6 adet zeytin, domates, 1-2 dilim ekmek olabilir. Bir su bardağı sütle karıştırılmış kahvaltılık tahıl ürünü, bir çay bardağı taze sıkılmış meyve suyu olabilir. Bir su bardağı süt, bir yumurta, bir dilim reçelli ekmek ve bir mandalina da yapılabilir. Bir su bardağı süt, tahin-pekmez, 4-5 adet ceviz içi, 2 dilim ekmek ve 1 adet havuç da yenilebilir" şeklinde konuştu.







 
 

Ekleme Tarihi
18.09.2014
Ekleyen Kişi
gidatarim2

Etiketler: kahvaltı,süt,çocuk
Paylaş | |

>> Arşiv İçin Tıklayınız