Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 17 Mayıs 2024 Cuma
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  GÜNLÜK » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler

Kendinizi sürekli yorgun hissediyorsunuz. Mide ve bağırsak sorunları yaşıyorsunuz. Ödem şikayetinden ne yaptıysanız kurtulamadınız. Hayatınızda ters giden olaylar yok ama kendinizi mutsuz ve huzursuzsunuz. Cildiniz pul pul dökülüyor, üstelik kullandığınız hiçbir nemlendirici de işe yaramadı. Kilo vermek için denemediğiniz yöntem kalmadı. Yukarıda saydıklarımız çoğumuzun şikayet ettiği şeyler... Ancak bu problemlerin çoğu zaman çözümü bulunamıyor, nedenleri stresli şehir yaşantısına bağlanıyor. Oysa bütün bu şikayetlerinizin nedeni yedikleriniz olabilir. Çünkü vücudunuz tükettiğiniz bazı besinlere karşı tepki verebiliyor. Buna da gıda intoleransı (gıda duyarlılığı) deniliyor.

Dünya Sağlık Örgütü (WHO) verilerine göre dünya nüfusunun yarısı gıda intoleransından muzdarip. 1 milyar kişide tanısı konmuş ve WHO, bu rakamın 2015 yılında iki buçuk milyara ulaşacağını öngörüyor. Dolayısıyla son günlerin en popüler sağlık konularından biri de gıda intoleransını tespit eden York Testi ve ImuPro... Peki ama bu testler nedir, nasıl yapılır, gıda intoleransı nasıl tedavi edilir? Yanıtları Kadıköy Şifa Tıp Merkezi Ataşehir Kaliteli Yaşam Polikliniği uzmanlarından Dr. Yasemin Savaş’tan aldık.

HAZIMSIZLIK BELİRTİ OLABİLİR

Gıda intoleransı ile gıda alerjisinin aynı şeyler olduğu düşünülüyor. Oysa bu iki kavram birbirinden o kadar ayrı ki... Gıda alerjisinde reaksiyonların çok hızlı geliştiğini anlatan Dr. Yasemin Savaş “Oysa gıda intoleransında tükettiğiniz bir gıdanın bağışıklık sistemi üzerindeki etkilerinden dolayı çok daha uzun zaman sonra ve direkt onunla bağlantı kuramayacağınız belirtiler görülebilir. Örneğin mide ve bağırsak problemleri, kronik yorgunluk, ciltte nedensiz kaşıntılar, egzama gibi sorunlar, depresyon, hazımsızlık gibi... Özellikle iki, üç gün içinde ya da bir gecede kilonuzda çok hızlı oynamalar görülüyorsa, şişkinlik varsa bu da gıda duyarlılığından kaynaklanıyor olabilir” diyor.

VÜCUT SİSTEMİNİ YORUYOR

Savaş, özellikle mide-bağırsak problemleri, nedensiz kabızlık, ishal, şişkinlik, hazımsızlık varsa, bunun yanında kronik yorgunluk, nedeni belli olmayan kaşıntılar, cilt kuruluğu, depresyon gibi şikayetler görülüyorsa gıda intoleransı testine başvurulabileceğini söylüyor.

En sık tam buğday unu, maya, yulaf gibi tahıllar, vanilya türü katkı maddeleri, baharatlar ve yumurtaya karşı duyarlılık görüldüğünü belirten Savaş, gıda intoleransının gelişim sürecini şöyle anlatıyor: “Duyarlılığınız olan gıdayı tükettikten sonra vücudunuz bunu yabancı bir madde, bakteri, virüs gibi algılıyor. Böyle algıladığında kendini korumak için daha yoğun çalışmaya başlıyor. Nasıl hasta olduğumuzda halsizlik, ateş gibi semptomlar görülüyorsa bunda da farklı bulgular ortaya çıkıyor. Örneğin sürekli yorgunluk, depresyon, cilt problemleri, ödem, hazımsızlık gibi sorunlar karşımıza çıkıyor. Çünkü bağışıklık sistemimiz daha fazla yoruluyor, üzerinde daha fazla bir baskı oluşuyor.”

Çaresi test, tedavisi diyet

Gıda intoleransı testi parmağınızdan bir miktar kan alınarak yapılıyor. Yaklaşık bir hafta ile 10 gün arasında testin sonucu rapor halinde veriliyor. Testin sonuçlarının hemen alınamamasının nedeni ise yaklaşık 270-300 gıdaya bakılması... Bu rapora göre hastalara bir beslenme düzeni oluşturulduğunu söyleyen Dr. Yasemin Savaş “Tedavi için duyarlılığımız olan gıdayı beslenme listemizden belli bir dönem çıkarmamız yeterli. Bu gıdaları tüketmediğinizde vücudun üzerindeki baskı kalkmış oluyor ve vücut kendini toparlıyor.

Test sonucuna göre duyarlılığınız birinci derecede ise sekiz hafta, ikinci derecede 16 hafta, üçüncü derecede 32 hafta, dördüncü yani maksimum derecede bir yıl o gıdadan uzak duruyorsunuz. Sonrasında bu gıdaları hekim ve diyetisyen kontrolünde yavaş yavaş tüketmeye başlıyoruz. Ancak beş gün kuralımız var: Dönüşümlü gıda tüketimi kuralı. Aslında bu sağlıklı kişilere de önerdiğimiz şey. Örneğin pazartesi günü et tükettiniz, o zaman beş gün sonra tekrar et yemenizi öneriyoruz. Dönüşümlü gıda uygulamasına devam ederseniz aynı gıdaya karşı vücudunuzun duyarlılık geliştirme olasılığı çok düşük” diyor.

BERRİN HABERVEREN

[email protected]

Ekleme Tarihi
14.03.2010
Ekleyen Kişi
Kemal Erdoğan

Paylaş | |

>> Arşiv İçin Tıklayınız