Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 21 Mayıs 2024 Salı
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  GÜNLÜK » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler

Gıda Mühendisleri Odası Mersin Şube Başkanı Yusuf Değirmenci, açıkta satılan gıdaların insan sağlığı açısından büyük tehlike oluşturduğunu belirterek, bu anlamda Mersin'de tam anlamıyla bir gıda terörü yaşandığını söyledi

Gıda Mühendisleri Odası Mersin Şube Başkanı Yusuf Değirmenci, açıkta satılan gıdaların insan sağlığı açısından büyük tehlike oluşturduğunu belirterek, bu anlamda Mersin'de tam anlamıyla bir gıda terörü yaşandığını söyledi.
Sokakta satılan gıdaların insan sağlığına etkileri konusunda açıklamalarda bulunan Değirmenci, bu konuda Mersin'in, Türkiye düzlemine bakıldığında çok geride kaldığını savundu. Mersin'de bir çok satış noktasında, sokaklarda ve mahalle aralarında kontrolsüz bir şekilde yoğun olarak açıkta gıda ürünleri satıldığına dikkat çeken Değirmenci, "Bu şekilde baktığımızda Mersin'de tam anlamıyla bir gıda terörü yaşanıyor. Şu an yürürlülükte olan 5179 sayılı kanun gereği, gıdalar dış ortamda direk hava ile temas edecek şekilde üretilemez ve satılamazlar. Bilinçli kesim olduğunu savunan insanların yaşadığı yerlerde bile gıdalar sokakta satılmakta veya tamamen sokakta olmasa da sokakla arasında hiç bir izolasyon olmadan hazırlanmakta. Hepimiz görüyoruz ki, gıdalar iş yerinde olsa bile camları açık olduğu için sokaktaki toz ile temas halinde. Kimse buna 'dur' demiyor" dedi.


Gıda mühendisleri olarak bu konuda bir denetim güçlerinin olmadığını, böyle bir yetkilerinin de bulunmadığını ifade eden Değirmenci, denetimlerin şu an Tarım İl Müdürlüğü ile belediyelerin kontrolünde olduğunu belirterek, "Tarım İl Müdürlüğü genelde üretim yerlerini denetlediğinden satış yerlerine personel azlığından dolayı pek zamanı olmamakta. Daha çok satış yerleri ile ilgili denetimleri yapması gereken kurum belediyeler. Maalesef belediyelerin de bu işi yapacak personeli yok. Hiçbir belediyede pazarların, kasapların ve gıda yerlerinin denetiminde gıda mühendisi yer almıyor. Çünkü belediyelerde bununla ilgili bir istihdam yok. İstihdamı bir kenara bırakalım, belediyelerden 'Gelin bize yardım edin' diyen de yok. Bize bu konuda bir talep gelse, memnuniyetle destek oluruz" diye konuştu.


Açıkta satılan gıdaların insan sağlığı üzerindeki etkisini, çok büyük tahribat yapandan az tahribat yapan ürünler olarak sıralanabileceğini dile getiren Değirmenci, şöyle devam etti; "Özellikle et ve et ürünleri, süt ve süt ürünlerinin açıkta satılması, soğuk zincir olmadan satılması yasak. Et ürünleri yönetmeliğine göre bu gıdaların bulunduğu ortamların 12 santigrat derecenin üstünde olmaması gerekir. Böyle olması demek, bakteri oluşması anlamına gelir. Çok tehlikeli düzeye ulaşabilir. Sokakta satılan hayvansal yan ürünlere tüketicilerin çok dikkat etmesi gerekiyor. Kesinlikle bunlar hiçbir risk taşımadan üretilse bile satıldığı yerde risk oluşturabiliyor. Hatta ölümle bile sonuçlanan kalıcı rahatsızlıklara yol açabiliyor. Bunun yanında yine market, bakkal ve büfelerde gıdaların açık bir şekilde satılması son derece tehlikeli. Bizler bilinçli tüketici olarak ürünleri bu şekilde satanları uyarmamız gerekir. Bu konular üzerine oda olarak önemle eğiliyoruz ve bir dizi çalışma başlattık. Biz bu ürünleri satan yerleri eğitirken, tüketicileri de bilinçlendirmeye çalışıyoruz."
Tüketicileri, denetimin olmadığı, merdiven altı işletmeler konusunda da uyaran Yusuf Değirmenci, son günlerde sıkça gündeme gelen at ve eşek etleri konusuna dikkat çekerek, "Bu gibi yerlerde at ve eşek eti satılması daha kolay. O nedenle bilmediğimiz yerlerde yemek yerken çok daha dikkatli olmamız gerekir. Belediyelere bu noktada çok büyük görevler düşüyor. Eğer gıda mühendislerini istihdam edemiyorlarsa oda olarak biz yardıma, iş birliğine hazırız. Gıda, insan sağlığına ve yaşam kalitesine etki eden bir ürün. O nedenle sağlıklı ve güvenli gıdayı tüketmek zorundayız" dedi.
Gıda konusunda eğitimin de önemine vurgu yapan Değirmenci, gıda işletmeleri açılırken bu tür kişilere hijyen eğitimi verilmesi gerektiğini de belirterek, bu konuda bazı kriterler ortaya konulması gerektiğini kaydetti.


Mersin'de bir ara sokakta satışların engellendiğini hatırlatan Değirmenci, "Ama şu an her yerde görmeye başladık. Tabi bunun bir sebebi de ekonomik. İnsanlar işsiz, işsiz olunca bu tür satışlara yöneliyor. İnsanlar işsiz olduğu için tüketicilerin de kaliteli gıdayı seçme lüksü yok. O nedenle böyle ucuz gıdalara başvurmak zorunda kalıyorlar. Bunlar hepsi bir bütün. Ama sokakta satılmayan ucuz gıdalar da var" şeklinde konuştu.

 

http://www.beyazgazete.com/

Ekleme Tarihi
26.03.2010
Ekleyen Kişi
gidatarim2

Paylaş | |

>> Arşiv İçin Tıklayınız