Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 23 Nisan 2024 Salı
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  GÜNLÜK » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler

Karaköy’de çay ocağı ve bakkal işleten Kemahlı Osman Torun’un oğulları Aziz ve Mehmet Torun, önce baba yanında ticareti öğrendi sonra Unkapanı’nda toptan gıda ticaretine başladı. 1990’larda şeker ithalatıyla yıldızı parlayan ikili, sanayiciliğe adım attı, inşaat ve gayrimenkulle zirveye tırmandı.

SON yıllarda sanayici ve gayrimenkul yatırımcısı olarak adından söz ettiren Torunlar Grubu’nun iki kardeş kurucuları Aziz ve Mehmet Torun, ticareti babaları Osman Torun’un Karaköy’deki çay ocağında öğrendi. Sonra Unkapanı’nda gıda toptancılığına başlayan ikili, 1990’larda şeker ve pirinç ithalatından çok para kazandı ve ticaretini yaptıkları ürünlerin üretimine soyundu. 2009’da konsolide cirosu 585 milyon lira olan Torunlar Grubu’nun gayrimenkul yatırım ortaklığı portföyünde de 1.5 milyar dolarlık değer yatıyor. Grubun başkanı ve ‘ağabeyi’ konumundaki Aziz Torun şöyle başlıyor anlatmaya:

8’inde çaycı çırağı

“Erzincan Kemahlıyız. 1958’de İstanbul’a geldim, babamın Karaköy’de boyacıların olduğu caddedeki çay ocağında 8 yaşımda elime çay askısını alıp başladım iş hayatıma. Kardeşim de 1960’ta geldi. Babama yardım etmek ve okumak için geldim, onun bekâr odasında hayata başlamış oldum. Üniversitede iktisat okudum. Sosyolojiye de devam ettim. 7 yıl da memurluk yaptım.”

İki kardeş gıda toptancısı

1980’de iki kardeş Unkapanı’na geçip bakkallar için gıda toptancılığına başladıklarını anlatan Aziz Torun, “Şeker, deterjan, temizlik ürünleri v.s. satıyorduk ve şahıs şirketi olarak Mehmet Torun adına devam ediyorduk. Çünkü ben 1975-82 arası memurluk yapıyordum. Çalışma Bakanlığı’nda iş müfettişi olarak çalıştım. Sonra istifa ettim ve Torunlar Gıda Sanayi ve Ticaret A.Ş.’yi 1983’te kurduk” diyor.

1990’da dış ticarete başladıklarını söyleyen Aziz Torun şöyle konuşuyor: “1991’de Tayland’dan pirinç getirdik ve şeker ithalatı da yaptık. Şeker ithalatı maceralı oldu. Pirinçte düşük tonajda ithalat yapabiliyorduk ama şekerde yüklü tonajda ithalat mümkündü ve bunu birkaç finans kuruluşu ile akreditifler alarak çözdük. Böylece bir defada 14 bin ton şeker getirip, gemiden yurt geneline sattık. Perakendede çok iyiydik ve başarılı olduk. Çok hızlı bir ticaret büyümesi sağladık. Çok iyi kaldıraç oldu. 1995-96’da şeker ithalatı patladığında 70-80 milyon dolarlık ithalat yaptık. Aziz ve Mehmet’in imzasıyla.1986’dan beri hiçbir bankaya ipotek vermiyoruz. İmzamız yetiyor.”

Bakkal Osman’ın itibarı

Çay ocağı ve bakkal işleten babası Osman Torun’un kendilerine ticareti çok iyi öğrenme imkânı sağladığını vurgulayan Aziz Torun, “1960’dan 1990’a kadar itibar kazandık, bakkalda öğrendiğimiz ticari prensipleri özümleyerek yürüdük. Bakkal Osman’ın oğlular olarak çalıştık. 1990’dan sonra uluslararası itibar kazanmaya başladık. 1994 krizinde bunun önemini daha iyi anladık. 1994’te ithalatçıların çoğu batmıştı. Biz de pirinç ve kâğıt ithalatı yapıyorduk ve sağlam çıkmayı başardık” diyor.

Sanayiye de çayla girdik

Aziz Torun, ticaretle yola devam ederken, 1995’te Akfa çay fabrikasını alarak sanayiciliğe adım attıklarını hatırlatıyor ve şöyle konuşuyor: “Sonra çeltik fabrikaları geldi, arkasından yağ fabrikaları ama bunlar hep ticaretini zaten yaptığımız ürünlerin fabrikalarıydı. Şu anda 3 çeltik fabrikamız var, 3 yağ fabrikamız, biri Ülker ile ortak. Bir şeker fabrikamız var Kiler ile ortak Kütahya Şeker fabrikası. Çeltik ve pirinçte ticaretin yüzde 25-30’unu temsil ederiz.”

Krizde bir yağ fabrikası daha yaptık

AZİZ Torun, 2008 ve 2009’da yatırımlara devam ettiklerini belirtiyor ve “Bandırma’da 40 milyon dolarlık bir yağ fabrikası yatırımımızı tamamladık ve yakında üretime aldık. Diğer tesislerde de tevzi çalışmalarımız devam etti. İnşaatta zaten hiç durmadık. Krizlerde geri çekilmemiz mümkün değil çünkü kriz tecrübemiz çok yüksek. Ancak hiçbir zaman hırsımız aklımızı aşman. Kriterlerimize uyuyorsa gireriz” diyor.

1985’ten beri inşaatçıyız portföyümüzde 1.5 milyar dolarlık gayrimenkul var

TORUNLAR Grubu Başkanı Aziz Torun, grup olarak inşaat gayrimenkul pazarına yeni girdiklerinin sanıldığını ancak 1985’ten beri inşaatçı olduklarını vurguluyor. Torun şöyle konuşuyor: “İnşaat şirketimiz 1987’de A.Ş. olmuştur. Eskiden beri Eminönü’nde, Fatih’te, Haramidere’de inşaatlar yaptık. Bursa Zafer plaza ilk büyük projemizdi 1996’da. Antalya Deepo 2004, Ankara’da Ankamall 1999’da. Nishistanbul bitmek üzere, Haramidere’de içinde kayak yapılabilecek 200 milyon dolarlık bir alışveriş merkezimiz eylülde açılacak. 220 bin metrekarekare kapalı alanı olacak. Mall İstanbul’un yatırımı başlıyor, alışveriş merkezi, otel, rezidans olacak. 500 bin metrekare inşaat alanı, 500 milyon dolarlık bir yatırım. Bizim GYO’nun şu anda 1.5 milyar doların üzerinde portföy değeri var. 2013’te 2 milyar dolara ulaşacak. Garden Tower Zincirlikuyu proje çalışmaları sürüyor.”

Madalyayı kaptı, bakan odasında hamur açtı

TÜRK mutfağı ile ilgili ortak çalışmaların yürütülmesi, dünya mutfağının tanıtılması ve öğrencilerin sektörde istihdamının sağlanması amacıyla bakanlık ve sivil toplum örgütlerinin yürüttüğü ortak çalışmaların sürdüğünü anlatan Milli Eğitim Bakanı Nimet Çubukçu, “Ülkemizin en önemli sorunlarından olan işsizliğin çaresi kaliteli bir mesleki eğitimden geçiyor” dedi. 8’inci Uluslararası Gastronomi Festivali’nde biri altın olmak üzere 10 madalya kazanan Çankaya İMKB Otelcilik ve Turizm Meslek Lisesi öğrencilerini kabul eden Çubukçu, “Turizmin ve turizmin bir parçası olan yemek kültürü çok önemli. Bu bakımdan öğrenciler aynı zamanda birer kültür elçisidir” dedi. Çubukçu konuşmasının ardından, makarna dalında altın madalya alan Yılmaz Gündüz’ün kabul salonunda hazırlanan masa üzerinde pizza hamuru açmasını izledi.

Kocaeli Belediyesi’ne 45 adet doğalgazlı otobüs

AVRUPA Birliği’nde (AB) kısa sürede toplam araç sayısının yüzde 20’sini oluşturması beklenen doğalgazlı araçlar Türkiye’de de belediyeler tarafından büyük ilgi görüyor. Kocaeli Büyükşehir Belediyesi’yle gerçekleştirilen proje sonrasında bölgede yeni çalışmalar da yapacaklarını anlatan Akfel Mühendislik’e bağlı Gastrans’ın Koordinatörü Bilal Şaki, şöyle konuştu: “2008 yılında yayımlanan Enerji Verimliliği Yönetmeliği’nde doğalgazın boru hattıyla ulaştığı şehirlerde toplu taşımacılığın yapılması öngörülüyor. Biz de bu doğrultuda Kocaeli Büyükşehir Belediyesi’yle gerçekleştirdiğimiz bir proje ile Kocaeli’de bir doğalgaz dolum istasyonu açtık. Kocaeli Büyükşehir Belediyesi de 45 adet doğalgazlı otobüs aldı. Bu otobüsler yaklaşık yüzde 30 yakıt tasarrufu sağladı. Dolum istasyonları için de belediyelerinden büyük talep var.

 

 

http://www.hurriyet.com.tr/

Ekleme Tarihi
06.04.2010
Ekleyen Kişi
gidatarim2

Paylaş | |

>> Arşiv İçin Tıklayınız