Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 29 Nisan 2024 Pazartesi
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  GÜNLÜK » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler

Her yıl etkisini artarak gösteren küresel ısınma neticesinde kuruyan topraklar verimsizleşiyor, tarım arazileri seller ve erozyon ile yok oluyor, ürünler, mahsuller zarar görüyor.

 İnsanların yanı sıra hayvanlar bile beslenememeleri nedeniyle verim düşecek hayvan sayısı azalacak. Peki hal böyle olunca insanların beslenme ve tarım ihtiyacı nasıl karşılanacak? İşte bu noktada devreye bilim adamları giriyor.

Öncelikle çölleşmenin nedenlerini anlatalım. Küresel ısınma ile toprağın ısınmasıyla tarım alanlarındaki tuzlu sular, tuzlarını yüzeye çıkarıyorlar ve bu tuzlar toprağın hem hava alışını önlüyor hem de bitkinin tuzluluk oranının artırıyor. Tuzluluktaki artış da toprakların çölleşmesine neden oluyor. Toprak sıkılaşıp hava alamıyor, böylece nem oranı düşüyor ve toprak verimsizleşiyor. Peki, topraklarımızın verimliliğini artırmak ve onları tekrar eski haline nasıl getirmek için neler yapabiliriz?

Bilim adamı Ayhan Doyuk tarafından geliştirilen "Süper Su" ile verimsiz topraklar yıkandığında, toprağın geçirgenliği artıyor ve toprak hava almaya başlıyor. Ayrıca yukarı çıkan tuz ve bor, tekrar metrelerce derine iniyor. Sabahları oluşan kırağı ve çiğ, geliştirilen formül tarafından kuşatılıp üstte nemli bir tabaka oluşturuyor. Bu tabaka zamanla metrelerce derine iniyor. Bu nemli katmanlar oluşurken toprağın genleşerek hava almasını da sağlıyor. Bu şekilde toprak verimli hale geliyor. Bunun yanında, Doyuk, bitkilerin ve ağaçların köklerinde, gövdelerinde ve yapraklarında oluşan hastalıkları engelleyici ve onların donmasını önleyen formül de geliştirdiler.

Öte yandan Ayhan Doyuk'un geliştirdiği Aydoponik Sistem ile topraksız tarım yapmak da mümkün. Ayhan Doyuk ve ekibinin geliştirdiği toprak kullanılmadan su ile bitki yetiştirme sisteminde, bitkilerin beslenmesi ve yetişmesi için sıvı gübre kullanılıyor. Bu sistemin hidroponik sistemden (Bitkiler topraktaki besinlerin yerine bitkinin ihtiyacı olan mineralleri içeren bir besin solüsyonundan faydalanıyor) farkı, ürünlerin daha iyi ve sağlıklı olmasının yanı sıra aynı suyun kapalı bir devre içerisinde sürekli kullanılabilmesidir.

 

http://www.zaman.com.tr/

 

Ekleme Tarihi
14.04.2010
Ekleyen Kişi
gidatarim2

Paylaş | |

>> Arşiv İçin Tıklayınız