Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 17 Mayıs 2024 Cuma
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  GÜNLÜK » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler

Makarnayı tüketirken dikkat edilmesi gereken hususlar..

Dr. Ender Saraç makarnayı nasıl tüketmemiz gerektiğini açıkladı.

Makarnada şişmanlatan daha çok içine konulan yağlar, ağır soslar, kıymalar, yağlı peynirler gibi ek katkılardır.

Eğer makarnayı fazla haşlamazsanız çok hamurlaşmaz ve midenize oturmaz. Makarnayı haşlarken içersine bir parça zeytinyağı koymak yapışmasına engel olur. Makarnayı sudan çıkartmadan önce ya da başlagıçta bir tatlı kaşığına yakın tuz atarsanız tadı ve kıvamı daha iyi olur.

Makarnayı haşladıktan sonra soğuk suyla yıkamak aslında yanlış bir uygulama. Çünkü makarna sonuçta irmik yani buğdaydan yapılan bir yiyecektir ve içerisinde değerli B vitaminleri içerir. B vitamini ise suda eriyen bir vitamindir ve siz makarnayı ne kadar çok suda ve ne kadar uzun süre kaynatırsanız ve ne kadar çok yıkarsanız bu vitaminler de o kadar çok kaybedilmiş olur.

En uygunu diri bir şekilde haşlanmış makarnayı hemen süzgece dökmek ve orada 1-2 dakika kendiliğinden iyice süzülmesine izin verdikten sonra tekrar pişirildiği kaba alıp çok az miktarda sızma zeytinyağı ve tahta kaşıkla birkaç kere döndürüp taze sebzelerin yanına servis yapmaktır.

Kepekli makarna normal makarnaya göre fazla lif içerdiğinden biraz gaz yapabilir. Bu nedenle sebzelerin üzerine kimyon ve zencefil serpmek akıllıca olabilir.

Bu yemeğin üzerine de 15-20 dakika sonra 1 fincan hazmettirici rezeneli, anasonlu, yeşil çaylı çaylar içmek yararlı olabilir. Aslında makarna sanıldığı kadar korkulacak ve şişmanlatan bir yiyecek değildir. Aksine gayet besleyici bir gıdadır. Önemli olan çok sık tüketmemek ve yediğiniz miktara dikkat etmektir.

Makarnada şişmanlatan daha çok içine konulan yağlar, ağır soslar, kıymalar, yağlı peynirler gibi ek katkılardır. Az sıvı yağ ile yapılan yağsız peynirler, mantar ve ızgara sebze gibi katkılarla beraber yenen makarnalardan fazla korkmanıza gerek yok. Makarna diyetlerdeki vazgeçilmezlerden biridir.

Son yıllarda rengi koyu olan entegral, tam buğday unundan yapılan esmer makarnalar da (kepekli değil) tam usulüne uygun pişirilirse ve diri diri yenirse lezzetli oluyor, kabızlık yapmıyor, vitamin oranı yüksek kalıyor. Dolayısıyla öncelikle tam buğday unundan yapılan makarnaları öneriyorum.

 

 

http://www.8sutun.com/

Ekleme Tarihi
27.05.2010
Ekleyen Kişi
gidatarim2

Paylaş | |

>> Arşiv İçin Tıklayınız