Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 02 Mayıs 2024 Perşembe
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  GÜNLÜK » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler

Bir eşekarısı türünün 34 milyon yıldır değişim geçirmediği keşfedildi.

İngiliz bilimciler bir amber (taşlaşmış ağaç zamkı) içine gömülü bulunan ve daha önce hatalı olarak karınca olarak tanımlanan 34 milyon yıllık bir eşekarısı fosilinin, günümüzdekilerden hemen hemen hiç farkı olmadığını belirlediler.

Wight adasında yaklaşık 90 yıl önce bulunan fosil içindeki eşekarısı, tanıdıklarımıza pek benzemiyor. Biyologlarca “incir ilek arısı” diye adlandırılan arının işlevi, incir çiçeklerini döllemek. 800 kadar türü olan incir ağaçlarının “meyveleri” aslında teknik olarak meyve değil, “synconia” denen ve çok sayıda “çiçeği” barındıran kapalı bitkisel yapılar. Çok sayıda türü olan ilek arıları, yalnızca bazı incir ağaçlarını döllemekte uzmanlaşmış. Yani bir incir türünün müşterisi yalnızca bir iki arı türünü geçmiyor. Bu arılar dölleme işlevlerini, çiçeklere yumurtalarını bırakırken yerine getiriyorlar. Normalde arılar (ve başka böcekler) dölleme işini rasgele kondukları erkek ve dişi çiçeklerin üzerlerine yapışan polenlerini bilinçsizce birbirine taşıyarak yerine getirirler.

Ancak incir arıları bu işi, kendi larvalarının beslenmesi için yapıyorlar. Larvalar döllenmiş çiçeklerde daha iyi beslendiklerinden, bu incir ilek arılarının en gelişmiş türleri, “aktif dölleme” denen bir süreçle, yumurtalarını bırakacakları çiçeği (yani incir çekirdeğini) önceden döllüyorlar. Bunun için vücutlarının altında polen taşımak için özel cepler geliştirmişler.

 

http://www.ntvmsnbc.com/i

Ekleme Tarihi
17.06.2010
Ekleyen Kişi
gidatarim2

Paylaş | |

>> Arşiv İçin Tıklayınız