Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 20 Nisan 2024 Cumartesi
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
 

 Alanya Muz Üreticileri Birliği Başkanı Hüseyin Güney, hava sıcaklıklarının mevsim normallerinin üzerinde seyretmesi ve ani sıcaklık değişimi nedeniyle erken olgunlaşarak çatlayan muzun, erken hasat edilerek pazara sunulması sonucu kilogram fiyatının 1 Liraya kadar düştüğünü bildirdi.

 
Güney, AA muhabirine yaptığı açıklamada, ilçede hava sıcaklığının mevsim normallerinin üzerinde seyretmesi sonucu muz üretiminde kalite ve verimliliğin iki kat artmasına rağmen ani sıcaklık değişimi nedeniyle muzların erken olgunlaşarak çatlama eğilimi gösterdiğini söyledi. Üreticinin olgunlaşan muzu bozulma riski nedeniyle dalından erken keserek pazara sunması sonucu talepten fazla arz oluştuğunu ifade eden Güney, muzun kilogram fiyatının yüzde 40 ucuzladığını kaydetti.
 
Muzda erken olgunlaşma ve çatlamanın her yıl yaşandığını ancak, bu yıl arz-talep dengesini bozarak üreticiyi olumsuz etkilediğini belirten Güney, şunları söyledi:
 
''Muz hasadı bir ay önce başladı ve mart ayı sonuna kadar devam edecek. Hasat başlangıcında yeşil muz olarak tabir ettiğimiz üretici satış fiyatı 1,60 Lira iken, hava şartları nedeniyle oluşan üretim fazlalığı arz-talep dengesinin bozulmasına neden oldu. Şu anda normal şartların dışında aşırı muz kesimi var. Bu nedenle de fiyatlar 1 liraya kadar düştü.''
 
Alanya'da muz üretiminde verimliliğini geçen yıla oranla iki kat arttığını ve muzda oluşan çatlamanın 15-20 gün daha sürebileceğini dile getiren Güney, çatlamanın hava koşulları nedeniyle yaşandığını, herhangi bir kimyasal madde kullanımının söz konusu olmadığını vurguladı. Güney, sera ortamında üretilen muzların bahçede yetiştirilen 
 
-KAMYON KUYRUKLARI OLUŞTU-
 
Alanya Toptancı Hali Müdürü Halit Parlayüksel ise çatlama nedeniyle üreticinin bahçesindeki muzun tamamına yakınını kesmesinden dolayı oluşan arz fazlalığının Toptancı Hal ve sarartma tesislerinde yoğunluk yaşanmasına neden olduğunu kaydetti. Alanya Toptancı Hali ve beldelerdeki depolarda 10 gündür devam eden yoğunluk nedeniyle sarartma, paketleme ve pazarlama sıkıntısı yaşandığını aktaran Parlayüksel, muzların uzun süre kamyonda veya tesis içinde bekletilmek zorunda kaldığını söyledi.
 
''Aşırı muz üretimi nedeniyle hal ve depolarda paketleme sıkıntısı yaşandı. Kasa üreten fabrikalar günlük üretim yaptıkları için yoğun talep karşısında yetersiz kaldı. Bu nedenle depo ve tesislerde paketleme yapılamadı. Hallerde ve depolarda muz yüklü kamyon kuyrukları oluştu. Muzlar bahçede hasat edilmiş şekilde veya tesislerde bekledi. Fiyat düştü ancak asıl sıkıntı kasa olmaması nedeniyle pazarlamanın yetersiz yapılması. Bu sıkıntılar aşılmaya başlandı. Bir kaç güne kadar yoğunluğun biteceği kanaatindeyim.
 

Ekleme Tarihi
01.01.2011
Ekleyen Kişi
Kemal Erdoğan


Link: En ucuz meyveler arasında




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız