Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 01 Mayıs 2024 Çarşamba
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
 

Geçtiğimiz günlerde Hollanda-Türk ortaklığı ile Aydın Sultanhisar'da yapımına başlanan 10 milyon liralık tesis her iki ülke girişimcilerine örnek olacak.
Geçtiğimiz Şubat ayında İzmir'de kurulan Hollanda Tarım Destek Ofisi (Netherlands Agri-Business Support Office-NABSO), başta Ege olmak üzere Türkiye'deki seracılık yatırımlarına yön veriyor. Geçtiğimiz günlerde Hollanda-Türk ortaklığı ile Aydın Sultanhisar'da yapımına başlanan 10 milyon liralık sera yatırımı, her iki ülke girişimcilerinin ortak sera yatırımına örnek olacak. Ayrıca önümüzdeki aylarda devreye girecek bir programla, yatırımcılar seracılık alanında doğru yatırıma yönlendirilecek.
Meksika'da seracılık alanında 4 yıl çalıştıktan sonra İzmir'e gelip NABSO'nun başına geçen Hollandalı Jop Kipp ve yardımcısı Eren Kızılateş, seracılığa yatırım düşünenlerin 24 saat hizmetinde. Hollanda Tarım ve Ekonomi Bakanlığı'nın resmi temsilcisi olduklarına dikkat çeken Kipp, "Resmi bir kurumuz. Türkiye'de vakıf olarak görev yapıyoruz. Dolayısıyla bir kar amacımız yok. Ofis kurulduğundan bu yana çok sayıda işbirliği yapılmasına aracı olduk. Hollandalı kuruluşları Türkiye'ye getirdik, Türk firmaları Hollanda'ya götürdük. Nisan ayında da Hollanda'dan bir ticaret heyetini getireceğiz" dedi.
Türkiye'yi bir tarım ülkesi olduğu için seçtiklerini ifade eden Kipp, İzmir ve yöresinin de seracılığa uygun iklim ve toprak yapısına sahip olduğunu söyledi. Özellikle Ege ve İç Ege'nin jeotermal kaynakları ile seracılık için biçilmiş kaftan olduğunu dile getiren Kipp, "İşgücü, genç nüfus, büyüyen ekonomi en önemli avantajlar. Hollanda ise seracılıkta dünyada bir numara. Bir tarafta teknoloji, diğer tarafta doğal kaynaklar var. Bu ikisini birleştirerek güçlü bir sinerji yaratabiliriz. İzmir, Aydın, Denizli, Isparta, Afyon önemli bölgeler. Öte yandan Urfa'da jeotermal seracılık yatırımlarını inceliyoruz" diye konuştu. 
 
 
AĞUSTOS'TA BİTECEK
Aydın'ın Sultanhisar ilçesinde Hollanda hükümeti ile Gaziantep merkezli MB Holding'in örnek bir sera yatırımına başladığını açıklayan Kipp, 40 dönümlük alanda 10 milyon liraya mal olacak yatırımın Ağustos'ta tamamlanacağını söyledi. Kipp, şöyle devam etti: "Seraculture projesi kapsamında yaptığımız yatırımda ilk ürünü Eylül'de alacağız. Projenin 25 dönümlük bölümü normal sera, geri kalan bölümü ise jeotermale dayalı sera olacak. MB Holding'in elektrik enerjisi üreten santralından çıkan sıcak su, serada kullanılacak. Domates üreteceğiz. Finansı Türk tarafı, kontrol, bakım ve teknolojiyi Hollanda hükümeti üstlendi. İstenirse seranın genel kontrolünden domateslerin yetişmesine kadar tüm süreç bilgisayar ve kameralarla Hollanda'dan izlenecek. Gerektiğinde üretime müdahale edilecek".
NABSO Yardımcı Temsilcisi Eren Kızılateş, seracılığa yatırım yapmak isteyen Türk girişimcilerin karar mekanizmasını hızlandırmak için bir çalışma yaptıklarını açıkladı. Kızılateş, "Bu sisteme iklim özelliğinden seranın büyüklüğüne, ne üretileceğine kadar tüm bilgiler giriliyor. Buna göre yatırımcıya 'bu yatırımı yapın ya da yapmayın' şeklinde sonuçlar veriliyor. Hollanda'da 20 yıldır kullanılan bu sistemi Türkiye'ye getiriyoruz. Projeye Denizli Valiliği, İzmir Ticaret Odası, Antalya Ticaret ve Sanayi Odası destek veriyor" dedi. 
 
Eğitim merkezi kuracaklar
Seracılığın uzun vadeli yatırım olduğunu belirten Eren Kızılateş, cam sera, yüksek teknoloji, iyi yönetim gibi adımlarla kazancı artırıp maliyeti düşürmenin mümkün hale geldiğini vurguladı. Kızılateş, Antalya'da seracılık eğitim merkezi kurmayı planladıklarını, burada görev yapacak Türk eğitmenleri Hollanda'da eğiteceklerini söyledi. Kızılateş, seracılık yatırımı yapmak isteyenlere şu önerilerde bulundu: "Firmaların önce arazisinin olması, sonra devlet izinlerinin alınması gerekiyor. Finans işi ardından geliyor. Türkiye'de herkes ihracat düşünüyor. Ancak iç piyasa da önemli. Büyük mağazalarda artık serada ve iyi tarım uygulamaları kapsamında yetişmiş ürünler isteniyor. Seracılığı çiçek üretiminde de düşünmek gerekiyor."
 
 
 
 
 

Ekleme Tarihi
02.01.2011
Ekleyen Kişi
gidatarim2


Link: Seracılığa yabancı desteği




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız