Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 29 Mart 2024 Cuma
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
şeftali 

BURSA - Türkiye'nin tarımda sayılı kuruluşlarından olan İrgeler, elma, armut, kiraz, erik, kayısı, şeftali, badem ve vişnede yıllık toplam 1.5 milyon adet anaç üretimi yapıyor. İhracatta da söz sahibi olan firma, Bulgaristan, Azerbaycan, Irak, Suriye, Libya, Irak ve Gürcistan'a çalışıyor.

 

40 yıl önce kurulan İrgeler Fidancılık, dönüşümlü kullandığı 600 hektar alanda yıllık 1.5 milyon anaç üretimiyle tarım alanında hizmet veren önemli bir kuruluş. Klon ağaçların üretiminin artmasıyla büyük bahçeler kurulmaya başladığını ve tarım alanında önemli gelişmelerin yaşanmaya başladığını söyleyen İrgeler Fidancılık Teknik Müdürü Yaşar Erbil, "Tarımda önceki yıllarda, çöğür dediğimiz tohumdan elde edilen anaçlar üzerine aşılanan fidanlar kullanılıyordu. Son 10-15 yıldır Türkiye'de de tüm dünyada kullanılan meyve klon anaçları kullanılmaya başlandı. Meyveciliğin yönü daha farklılaştı" dedi. Erbil, "Özellikle elmada dekara 250 adet fidanın dikildiği bahçeler kuruldu. Elmayla başlayan klon ağacı kullanımı sonradan kiraza da geçti. Daha sonra bu anaçların yerini maksima, THLC, Kap 6 aldı. Özellikle 6 senedir kirece, susuzluğa dayanıklı anaçlarla birlikte, şeftali nektarı kayısı meyve türlerinden büyük bahçeler kuruldu. Üreticiler de artık bu klon anaçların önemini anladı. Modern bir bahçede bir türün yetiştiriciliğine dayanan sistem oluşunca, meyve bahçeleri daha büyük alanda kurulmaya başlandı. İrgeler tüm bu yaşanan dönüşüm ve gelişimde önder olan birkaç kuruluştan birisidir" diye konuştu.

 

Klon ağaçların Türkiye'deki üretimleriyle ilgili de bilgi veren Erbil, "Anaçların çoğu yurtdışında buluyor. Bunun yanında mesela elma tamamen Türkiye'den. Armutta kullanılan bazı ayva kökenli anaçlar da Türkiye'de üretiliyor. Şeftali nektarı ve kayısıda kullanılan kirece, susuzluğa dayanıklı anaçlar ise yurtdışından geliyor. Şu anda bizim elma, armut, kiraz, erik, kayısı, şeftali, badem ve vişnede yıllık toplam 1.5 milyon adet üretimimiz var" dedi.

 

Firmanın ihracatıyla ilgili bilgi veren Yaşar Erbil, şöyle devam etti: "Bulgaristan, Azerbaycan, Irak, Suriye, Libya, Irak ve Gürcistan'a toplamda 20 bin kadar anaç ihraç ediyoruz. Gelen talepler yüksek ama iç piyasaya öncelik verdiğimiz için çok fazla ihracat yapamıyoruz. Anaçları kendimiz üretiyoruz. Küçük de olsa ithalat da var. Yüzde 70 kendimizin yüzde 30 da ithalat. Bazı meyve türlerinde hala yatırım yapılabilir. Şu anda ülke olarak şeftali üretimimiz Yunanistan'ın yarısı kadar, ki çok daha fazla olabilir. Rusya, Ukrayna gibi ülkeler önemli miktarlarda meyve ihraç etmeye başladı. Mesela kiraz ihracatının neredeyse dörtte biri Rusya'ya yapılıyor. Rusya'nın ürün alabileceği en yakın ülke Türkiye. Arap ülkeleri ABD'den bile elma ithal ediyor. Bu pazar da değerlendirilebilir. Bir de sofralık kayısı üretimimiz potansiyelin çok altında."

 

 

 

 

http://www.kobiden.com/I

Ekleme Tarihi
03.01.2011
Ekleyen Kişi
gidatarim2


Link: İrgeler’den yılda 1.5 milyon anaç




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız