Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 24 Nisan 2024 Çarşamba
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
Beslenmesinde Meyve Suyuna Yer Veren Çocuklar Daha Sağlıklı 

Uluslararası kurumların araştırmaları meyve suyunun özellikle gençler ve çocuklar üzerindeki pozitif etkilerini bir kez daha gözler önüne seriyor.

Bu araştırmaları değerlendiren Erciyes Üniversitesi, Sağlık Bilimleri Fakültesi, Beslenme ve Diyetetik Bölüm Başkanı Prof. Dr. Neriman İnanç preslenmeyle elde edilen meyve sularının diyet lifi haricinde meyvede bulunan tüm öğeleri içerdiğine dikkat çekiyor. 

Beş ana temel besin grubunun bir parçası olan meyvelerden elde edilen meyve suları, içerikleri ile yeterli ve dengeli beslenmenin bir parçası olarak özellikle çocukların ve gençlerin beslenmesinde önemli rol oynuyor. 

 

Sağlıklı, olgun, taze veya soğukta muhafaza edilmiş bir veya birkaç çeşit meyveden mekanik işlemlerle elde edilen meyve sularının, elde edildiği meyvenin doğal özelliklerini gösteren ürünler olduğuna dikkat çeken Erciyes Üniversitesi, Sağlık Bilimleri Fakültesi, Beslenme ve Diyetetik Bölüm Başkanı Prof. Dr. Neriman İnanç preslenmeyle elde edilen meyve sularının, diyet lifi haricinde, meyvede bulunan tüm öğeleri içerdiğini belirtiyor. İnanç ayrıca, meyve suyunun günlük enerji gereksinmesine katkıda bulunduğunu, mineraller ve vitaminler bakımından son derece zengin olduğunu da sözlerine ekliyor: 

“Meyve suları, gün içerisindeki aktiviteler ile terle kaybedilen sıvı ve mineral gereksinimlerini karşılarlar. Folik asit,  A vitamini ön öğesi olan beta-karoten, E, C, vitaminleri ve güçlü antioksidan etkinlik gösteren bileşenleri içerirler. İçerdikleri bu besin öğeleri ile meyve sularının tüketimi, büyüme ve gelişme, hücre yenilenmesi, doku onarımı, deri ve göz sağlığı, diş ve diş eti sağlığı, kan yapımı ve hastalıklara karşı direncin oluşumunda etkilidir. Özellikle içerdikleri antioksidan vitaminler (C, A vitaminleri) ve flavanoidler ile immün sistem korunmakta ve bağışıklık artmaktadır. Bu sayede özellikle okul ortamında birçok mikroorganizmayla tanışan çocuklar meyve suyu tüketimi ile hastalıklara karşı daha dirençli hale gelebilmektedir.” 

 

Yüzde 100 meyve suyu tüketimi ile kilo alımı arasında ilişki yok! 

Yapılan bazı çalışmalarda meyve suyu tüketiminin içerdiği şeker oranıyla çocuk ve gençlerde kilo alımına ve obeziteye yol açtığı gösterilse de son yıllarda geniş çapta yapılmış çalışmalarda %100 meyve suyu tüketiminin fazla kilo alımına yol açmadığı gösterilmiştir. 2008 yılında Amerika’daki saygın dergilerden biri olan Arch Pediatr Adolesc Medicine dergisinde yayınlanan, 2 – 11 yaşları arasındaki 3618 çocukla gerçekleştirilen araştırmaya değinen İnanç, yüzde 100 meyve suyu tüketimiyle obezite riski veya kilo alımı arasında bir ilişki saptanmadığını da dile getiriyor:  

“Çalışmada, tüketmeyenlerle karşılaştırıldığında, günde yaklaşık 2/3 su bardağı meyve suyu tüketen çocukların, süt, et ve meyve ve sebze tüketimlerinin değişmediği,  total yağ ve doymuş yağ asidi ve şeker alımlarının daha az olduğu, karbonhidrat, C vitamini, B6 vitamini, folik asit, potasyum, magnezyum ve demir tüketimlerinin daha fazla olduğu belirlenmiştir.”

7 – 18 yaş grubu çocuklar günde  200 – 300 ml (1 – 1,5 bardak) yüzde 100 meyve suyundan fazlasını  tüketmemeli … 

Meyve suyu tüketimi konusunda otorite olan kurumlardan Amerikan Pediatri Akademisi Beslenme Komitesi’nin Pediatrics dergisinde 2001 yılında yayınlanan makalesine de değinen İnanç, meyve suyu tüketimi fazla olan çocukların daha az tüketenlerden uzun ve daha az vücut kütlesine sahip olduğunun belirlendiği bilgisini verdi.  İnanç beslenme komitesinin, yeterli ve dengeli beslenme içerisinde tüketilecek miktarların belirlediğini  ve  1 – 6 yaş grubu çocuklar tarafından günlük 100-150 ml., 7 – 18 yaş grubu çocuklar tarafından ise günlük 200 - 300ml. meyve suyu tüketimlinin uygun olduğu, meyve sularına 6. aydan itibaren başlanabileceğini ve bebeklerin, çocukların ve adölesanların pastörize edilmemiş meyve sularını tüketmemeleri gerektiğini beyan etiğini ifade etti.  

 
 
 

 

Bilgi için: [email protected]; [email protected] (Global Tanıtım – 0212 270 52 32) 

Ekleme Tarihi
03.01.2011
Ekleyen Kişi
gidatarim2


Link: Beslenmesinde Meyve Suyuna Yer Veren Çocuklar Daha Sağlıklı




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız