Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 12 Mayıs 2024 Pazar
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
WikiLeaks 

Genetiği değiştirilmiş organizmalar, yani GDO'lu ürünler... Son yıllarda insan sağlığını tehdit ettiği haberleriyle sıklıkla gündeme gelen GDO'lu ürünler için ABD'nin Avrupa ülkelerine baskı yaptığı ortaya çıktı. Olayı sızdıran ise yine WikiLeaks...

WikiLeaks açıklamaya devam ediyor. Açıkladıkça da ortaya birbirinden ilginç başlıklar çıkıyor.

The Guardian'ın yayınladığı son belgelerden, bu kez Türkiye'nin de sıklıkla konuştuğu bir konu GDO'lu ürünler çıktı.

Bir diğer adı ile genetiği değiştirilmiş organizmalar.

WikiLeaks'in yayınladığı o kriptolara göre, Fransa'nın genetiği değiştirilmiş mısır tohumunu yasaklaması, Paris'teki Amerikan Büyükelçisi Carig Slapleton'u kızdırdı.

Büyükelçi o dönem ABD Başkanı Bush'a derhal bir mektup yazarak bu ürünleri yasaklayan ülkelerin cezalandırılmasını istedi.

Kriptolar 2007 yılından... O yıl Fransa, Montanso mısır tohumu olarak bilinen genetiğiyle oynanmış tohum cinsinin ülkede kullanımı yasaklıyor.

Bunun üzerine Paris'teki Amerikan Büyükelçisi Craig Srapleton tarafından Washington'a gönderilen yazışmada, Avrupa Birliği'nin özellikle de söz konusu tohumun kullanımını desteklemeyen ülkelerin cezalandırılması talep ediliyor.

Hepsi bu değil. WikiLeaks'in yayınladığı 2008 tarihli bir diğer belgeye göre, genetiğiyle oynanmış tohum sektörünün, Amerikan ticari ve stratejik çıkarları için ne kadar büyük bir önem arz ettiğinin altı çiziliyor.

İşte bu bağlamda o belgelerde, Amerika'nın kalkınmakta olan birçok ülkede rahipler tarafından karşı çıkılan tohumların kullanımını Vatikan üzerinden yaymaya çalıştığı iddiası da var.

2005 yılında ABD'li diplomatlar Vatikan'da Katolik Kilisesi'nin liderleriyle görüşüyor ve kilise yetkililerinin GDO'lu ürünleri onayladıklarının altı çiziliyor.

Papa'ya yakın bu danışmanların söz konusu tohumları üreten Amerikan şirketlerini desteklemek konusunda ikna edilmesinin ardından sırada zaten Papa'nın kendisi var. Yine o belgelere göre zaten Papa'da kısa bir süre sonra ikna olacak. 

 

 

 

http://www.iha.com.tr/

 

 

 

 

 

Ekleme Tarihi
04.01.2011
Ekleyen Kişi
gidatarim2


Link: WikiLeaks'ten GDO belgesi




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız