Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 06 Mayıs 2024 Pazartesi
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
 

Artan pamuk fiyatları, tekstil sektörü üzerindeki baskısını artırıyor. Alternatif hammadde arayışına giren sektör, fiyatının uygun olması nedeniyle karışımlı ipliklere yöneldi.

Tekstil üreticileri, imalatta pamuk yerine sentetik, keten ve ipek karışımlı iplikler kullanmaya başladı. Antalya Tekstil ve Hammaddeleri İhracatçıları Birliği Başkanı Azize Kalkavan, pamuk fiyatlarının aşırı yükselmesi nedeniyle tekstil sektörünün trend değişikliğine gitme eğilimine girdiğini söyledi.

Sektörde pamuktan karışımlı ipliklere doğru kaymanın söz konusu olduğunu belirten Kalkavan, "Fiyatında, pamuktaki gibi dramatik artışlar olmayan elyaflarla pamuk iplikleri karıştırılarak üretilen ürünlere doğru piyasada hızlı bir kayma var. Bu durum, olası fiyat artışlarını bir ölçüde dengeleyecek." dedi. Tekstil sektörünün, dinamizminin yüksek olması nedeniyle hızlı trend değişikliğine gidebildiğine işaret eden Kalkavan, karışımlı iplik üreticilerinin de iş yoğunluğu nedeniyle siparişlere 6 aydan önce cevap vermediğini aktardı.

Pamuğun, tekstil sanayiinin ana hammaddesi olduğunu vurgulayan Azize Kalkavan, "2010 yılında dünyada pamuk rekoltesinde düşüş yaşandı. Geçen yıl aynı zamanda arz talebi karşılayamadı. Dolayısıyla dünya pamuk fiyatlarında yüzde 30'lara varan oranlarda bir artış oldu. Yani tekstil sanayi, en önemli hammaddesinde yüzde 30 zam yedi." diye konuştu. Pamuktaki fiyat artışının, tüketici fiyatlarına yansımasının kaçınılmaz olduğunu vurgulayan Kalkavan, şöyle devam etti: "Tekstil üreticileri stoklarındaki daha ucuz fiyatlarla aldıkları pamukları 2010 yılının sonunda bitirdi. Bu yıla, yüzde 30 zamla aldıkları pamukları kullanarak girdiler. Dolayısıyla bu yaz sezonunda pamuklu giysileri biraz daha pahalıya giyeceğiz."

Kalkavan, 2011-2012 sezonunda pamuk üretiminin artacağını, bununla birlikte dramatik fiyat artışlarının yaşanmayacağını öngördüklerini dile getirdi. Türkiye'nin dünyanın en kaliteli pamuğunu yetiştirdiğini ifade eden Kalkavan, "Ama ithalata bu kadar para harcıyoruz. Bu kadar geniş bir üretim potansiyeline ve sağlam bir sanayiye sahip olmamıza rağmen pamuk ekmiyoruz. Teşvik vermiyoruz. Dünyanın her yerinde tarım sübvansiyonla yürüyor. Destek verilmediği takdirde ekilmiyor dikilmiyor. Ondan sonra da ithalata mahkum oluyorsunuz. Onun için Türkiye'de önümüzdeki yıl bu 400 bin tonlara kadar düşen rekoltelerin 600 bin tonlara kadar çıkmasını bekliyoruz. Çünkü önümüzdeki yıl ekim konusunda iyi haberler var." şeklinde konuştu.

 

 

 

http://www.zaman.com.tr/

Ekleme Tarihi
05.01.2011
Ekleyen Kişi
gidatarim2


Link: Pamuk bulamayan tekstil sektörü, karışımlı ipliklere kayıyor




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız