Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 20 Nisan 2024 Cumartesi
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
 

Toros Tarım Sanayi Danışmanı Prof. Dr. Habil Çolakoğlu, çiftçileri sahte gübreye karşı dikkatli olmaları konusunda uyardı. 

Çolakoğlu, bir otelde düzenlenen konferansın açılış konuşmasında, ucuza satılan gübrelerrin alınmaması gerektiğini açıkladı. 

Yanlış gübrenin topraktaki etkisinin 10 yıl sürdüğünü dile getiren Çolakoğlu, 'Şüphelendiğiniz zaman İlçe Tarım Müdürlüğüne ya da bayinize gidin söyleyin. Gübre satın alırken mutlaka lisans ve tescil belgesini isteyin, faturasını mutlaka alın' dedi. 

Türkiye'de son dönemde sahte gübre imalatının ve satışının yaygınlaştığını savunan Çolakoğlu, şunları kaydetti: 

'Türkiye'de gübre imalatı yapan belli başlı 5-6 tane firma var. Başka yok. Bilmem ne gübre fabrikası diyerek, içine toprak düzenleyicileri, azot, kükürt, kümüs asiti koymak suretiyle gübre yerine pazarlamaya kalkıyorlar. Bunlardan bir tanesi cipstir. Tuzlu toprakların ıslahında mutlaka kullanılması gereken çok kıymetli bir maddedir. Ama tuzlanmayı önlemek amacıyla kullanılmadığı için de satılamamaktadır. Çiftçinin de aklına gelmez. Halbuki kullanmak yararlıdır. Kimse de bu konuda bilgi vermediği için onlar da satamıyor. Ne yapıyor, içine kükürt, çinko, azot koyuyor bu şekilde satmaya kalkıyorlar. Bunlar kesinlikle gübre değildir.' 

Sahtecilerin, yüzde 16-18 fosforlu gübre ile çiftçiye buğday ektirdiğini iddia eden Çolakoğlu, sözlerine şunları ekledi: 

'Çiftçilere sadece yüzde 16-18'lik fosforlu gübre ile buğday ekimi yaptırdılar. Gübredir ama içinde azot yoktur. Türkiye'de üretim yapan tüm gübre firmaları bundan dertlidir. Gübre çuvalları bu firmaların ismiyle orijinal olarak basılmıştır, içine gübreyle karışacak maddeler, tuz, toprak tipi madde cips konulabilir, alçı konulabilir. Büyük firmaların hiçbirinin bunda günahı yoktur. Kamyonla bunları getirip 'sıkıştım ben ucuza satıyorum' diyerek satmaya kalkarlarsa, sizler de uyanık olun sakın almayın. 50 liralık çuvalı kalkar, 30 liraya veriyorlarsa, bundan şüphelenin, almayın.' 

 

 

 

http://www.sondakika.com/

Ekleme Tarihi
05.01.2011
Ekleyen Kişi
gidatarim2


Link: Çiftçiye Sahte Gübre Uyarısı




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız