Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 04 Mayıs 2024 Cumartesi
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
 

Seferihisarlı üreticiler, ihracatçıya ton başına 100 dolar olarak verilen teşvik priminin yükseltilmesi ve yüzde 15'inin de doğrudan üreticiye aktarılması gerektiğini açıkladı.

Bu sezon rekolte fazlası yüzünden fiyatları düşen ve dalında kalan mandalina için Seferihisarlı üreticiler yol haritası hazırladı. Üreticiler, ihracatçıya ton başına 100 dolar olarak verilen teşvik priminin artırılması ve yüzde 15'inin de doğrudan üreticiye aktarılması gerektiğini ifade etti. Üreticiler, 15 Aralık tarihine kadar tarım sigortası kapsamına alınan mandalinanın sigortasının Ocak ayı sonuna kadar uzatılmasını da talep etti. 

Üretici, ihracatçı ve devletin mandalina üretiminin daha sağlıklı hale gelmesi ve herkesin kazanması için neler yapılması gerektiği konusunda bir çalışma yürüten Seferihisarlı üreticiler, devletin sektöre daha çok sahip çıkmasını istedi. 

 

KALICI ÇÖZÜMLER

Yeni Asır Gazetesi'ni ziyaret eden Seferihisarlı mandalina üreticileri Cumrur Eriş, Mesrure Yücebak ile ziraat mühendisi Ahmet Büyükdeveci, üreticilerin beklentilerini anlattı. Mandalina üretiminde yaşanan sorunların aşılması için bir çalışma yaptıklarını; bu konuda üretici, ihracatçı, tüccar ve devlete sorumluluklar düştüğünü vurgulayan ziraat mühendisi Ahmet Büyükdeveci, bu yıl yaşanan sıkıntılar yüzünden birçok mandalina üreticisinin zor duruma düştüğüne işaret etti. 

Mandalina üreticisinin uzun vadeli kalıcı politikalara ihtiyacı olduğuna dikkat çeken Büyükdeveci, "Geçen sezon 110 bin ton olan üretim bu sezon 150 bin tonun üzerine çıktı. Böyle olunca fiyatlar düştü. Ayrıca hava koşullarının uygun olmamasından dolayı da kalitede azaldı. Bütün bunlar mandalina üreticisini mağdur etti. Üretici maliyetlerini karşılamadığı için ağaçlarındaki mandalinaları bile toplayamadı. Seferihisar, Gümüldür, Menderes bölgesinde çok sayıda üretici mağdur oldu. Bu sorunun çözümü için herkese görevler düşüyor" diye konuştu. 

Üreticinin kaliteli ürün yetiştirmesi gerektiğini, bunun için de ihracatçı ve tüccarın pazar çeşitlemesine gitmesinin şart olduğunu anlatan Büyükdeveci, devletin ise teşvik oranlarını artırmasının sektörün geleceği açısından çok yararlı olacağını kaydetti. İhracatçıya ton başına 100 dolar prim verildiğinin altını çizen Büyükdeveci, şunları söyledi: "Bu prim oranı artırılmalı. Artırılan prim üzerinden yüzde 15'i ise doğrudan üreticiye ödenmeli. Mandalinada tarım sigortası ise 15 Aralık tarihine kadar yapılıyor. Bunun da hasadın devam ettiği Ocak ayı sonuna kadar uzatılması gerekiyor." 

Seferihisar'da 35 dönüm arazi üzerinde mandalina üretimi yaptığını belirten üretici Cumhur Eriş ise, 170 tonluk üretiminde 40 tonluk bir kaybının olduğunu aktardı. Birçok üreticinin zor durumda olduğuna değinen Eriş, devletten bu konuda destek beklediklerini söyledi. 

100 dönüm arazi üzerinde mandalina yetiştirin Mesrure Yücebak da bu sezon 100 tona yakın kayıplarının bulunduğuna dikkat çekti. Yücebak, mandalina üretimine büyük zarar veren Akdeniz meyve sineğinin kısırlaştırılması için de proje üretilmesi gerektiğini sözlerine ekledi. 

 

Üretici ve ihracatçının yapması gerekenler

- İhracata uygun kalitede üretime yönelmeli.

- Kalıntı sorunu olmadan üretim yapmalı.

- Verimi artırarak, maliyetleri düşürmeli.

- İyi tarım uygulamalarını yaygınlaştırmalı.

- Uluslararası pazarları genişletmeli.

- Yeni pazarların getirebileceği risklerden çekinmemeli.

 

Devletin yapması gerekenler

- İhracatçıya verilen teşviki artırmalı ve sezon öncesi ilan etmeli.

- İhracatçıya verilen teşvikin yüzde 15'ini üreticiye ödemeli.

- Tarım sigortası kapsamını Ocak sonuna kadar uzatmalı. 

 

 

http://www.yeniasir.com.tr/

Ekleme Tarihi
06.01.2011
Ekleyen Kişi
gidatarim2


Link: Mandalinacılar teşvikin artırılmasını talep etti




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız