Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 19 Nisan 2024 Cuma
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
 

Dikenli salatalık üreticileri, 'farklı fiyat' gerekçesiyle hale gelerek isyan etti.

 

Antalya'nın Gazipaşa ilçesinde ihracatçı firmaların, dikenli salatalığa piyasa fiyatının üzerinde 25 kuruş fazla fiyat verecekleri sözünü yerine getirmemesi üzerine Belediye Toptancı Haline gelen yüzlerce dikenli salatalık üreticisi, isyan etti.

Gazipaşa'da Rusya'ya ihraç edilmek için hal komisyoncuları ve bağlı bulundukları ihracat firmaları tarafından sezon başında ektirilen ve piyasa fiyatı üzerine 25 kuruş daha fazla fiyatla satın alınacağı söylenen dikenli salatalık için söz verilen 25 kuruş bir haftadır ödenmeyince, üreticiler toptancı hali önünde eylem yaptı. Bugün sabah saatlerinde Gazipaşa Belediye Toptancı Hali girişinde toplanan yüzlerce üretici, Ziraat Odası Başkanı Hasan Çelik ve Gazipaşa Belediye Başkanı CHP'li Cemburak Özgenç'i de hal girişine davet ederek, sorunlarına yardımcı olmalarını istedi. Toptancı hale gelen Başkan Özgenç ve Ziraat Odası Başkanı Çelik, çiftçilerin sorunlarını dinledi. Daha sonra çiftçiler, Hal Komisyoncuları Derneği Başkanı Mithat Güneş'le bir araya geldi. 

 

FİRMALAR FARK VERMEYE YANAŞMIYOR

Hal Komisyoncuları Derneği'nde çiftçiler adına konuşan Mustafa Gürgen, sezon başında ihracatçı firmalar ve halciler tarafından çiftçiye Rusya'ya ihraç edilmek üzere dikenli salatalık ektirildiğini belirterek, "İlçede yaklaşık 50 bin ton civarında ihracat salatalığı rekoltesi beklendiğini söylüyorlar. Bizlere sezon başında dikenli salatalığın piyasa fiyatı üzerinden 25 kuruş daha yüksek fiyatla alım sözü verildi. Ancak son günlerde ihracatçı firmalar 25 kuruşluk farkı vermeye yanaşmıyor" diye konuştu.

 

KAYMAKAM EL KOYDU

Dernek binasında yapılan toplantıda bir çözüm bulunamayınca, Gazipaşa Kaymakamı Muhittin Pamuk da toptancı haline gelerek çiftçilerin sorunlarını dinledi, yetkililerden bilgi aldı. Kaymakam Pamuk, "Hal komisyoncuları ve ihracatçıların çiftçilere ektirdikleri Rusya'ya ihraç edilen dikenli salatalık için 25 kuruş piyasa fiyatının üstünde alım sözü verdiğini görüyoruz. Ancak üreticilerimiz ile gerek ihracatçı gerek hal komisyoncuları arasında bir yazılı anlaşma olmamağını da görüyoruz. Verilen süzün tutulması gerekiyor" dedi.

Toplantıya katılan bazı hal komisyoncularının, ilçede 8-10 firmanın ihracat yaptığını, bunlardan en çok ihracat yapan bir firmanın 25 kuruş farkı vermeye yanaşmadığı için diğerlerinin de bu farkı vermediğini belirtmeleri üzerine Kaymakam Pamuk, Gazipaşa'dan dikenli salatalık ihracı yapan firma yetkilileri ile basına kapalı toplantı yaptı. Toplantı çıkışı kısa bir açıklama yapan Kaymakam Pamuk, "İhracat firmaları yetkililerine durumu izah ettik. Dikenli salatalığı ektirdiklerini söylüyorlar, ama yazılı bir taahhütlerinin olmadığını belirtiyorlar. Onlar da asıl firma sahiplerine durumu aktarıp bize bir bilgi verecek" dedi. 

 

İHRACAT SALATALIĞINA AYRI FİYAT BELİRLENECEK

Çiftçilerin dağılmamaları üzerine tüm hal komisyoncuları acil toplantıya çağırıldı. Kaymakam Pamuk başkanlığında komisyoncularla bir toplantı yapılırken, üreticilerin eylemi devam etti. Saat 14.00'e kadar devam eden toplantı sonunda bir açıklama yapan Gazipaşa Ziraat Odası Başkanı Hasan Çelik, "Sonuç olarak bugün için dikenli salatalığa piyasa fiyatı üzerine 10 kuruş verilecek. Bundan sonra dikenli ihracat salatalığına ayrı fiyat belirlenecek" diye konuştu.

 

 

 

 

http://www.dha.com.tr/anlatla-gazipasa-dikenli-salatalik-uretici-farkli-fiyat-isyani-haber_133948.html

Ekleme Tarihi
06.01.2011
Ekleyen Kişi
gidatarim2


Link: Üreticinin 'farklı fiyat' isyanı




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız