Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 29 Nisan 2024 Pazartesi
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
 

ANKARA - Beyaz et sektörü 2011 yılından fazla umutlu görünmüyor.
 
Üretimde yüzde 20'ye karşılık gelen 250 bin tonluk artış beklediklerini ifade eden Beyaz Et Sanayicileri ve Damızlıkçıları Birliği(BESDBİR) Başkanı Zuhal Daştan, artışın tamamının  iç piyasada  ve ihracatta değerlendirilemeyeceğini bildirdi.
Beyaz et sektöründeki 2010 yılı gelişmeleri ve 2011 yılı beklentilerini DÜNYA'ya değerlendiren BESDBİR Başkanı Zuhal Daştan, çok olumlu bir tablo çizmedi.
Yılın ilk çeyreğinde kırmızı etteki arz düşüklüğüne bağlı fiyat yükselişinin kanatlı talebini artırdığını belirten Daştan, "Talep artışına paralel olarak üretimde de artış yaşanmıştır. Fiyat açısından bakıldığında, kırmızı et fiyatlarından etkilenerek kanatlı eti satış fiyatlarında yüksek artışlar yaşanmadığını, normal sınırlar içerisinde bir grafik çizdiğini söyleyebiliriz" diye konuştu.
Her yıl olduğu gibi 2010 yılında da Ramazan Bayramı sonrasında fiyatlarda düşüşler yaşandığını ifade eden Zuhal Daştan, "Kurban Bayramı sonrası satış fiyatları maliyetlerin altına düşmüştür. Bütün bunlara dayanarak kırmızı ette yaşanan arz sıkıntısının kanatlı etine olan talebin artmasında etkili olduğunu ama satış fiyatlarında belirgin bir etkisinin tespit edilemediğini söyleyebiliriz" dedi.
 
Bir kar bir zarar ediyoruz
 
Sektörün son 6 yıldır bir kar bir zarar ve bir vasat yıl geçiren bir seyir izlediğini ifade eden Daştan şunları söyledi:
"2011 yılında piliç eti üretiminde yüzde  20 civarında bir artış olması bekleniyor. Bu yaklaşık 250 bin ton et demektir. Çok büyük bir artış. Bunun iç piyasada tüketilmesi mümkün olmadığı gibi ihracatla da tüketilmesi mümkün değildir"
Bu veriler ışığında 2011 yılında sektörü ciddi zararların beklediğinin altını çizen Zuhal Daştan, "Üretimin bu denli artacak olması ihracatı da bir miktar arttıracaktır. Ancak bilinmesi gerçekte sektörün ihracatı zararına yaptığıdır. Günümüzde 1 kg pilicin maliyeti 2.20 $ iken satış fiyatlarımız 1.80 ile 2.00 $  arasındadır. Türkiye bu güne dek beyaz ette  çevresindeki onca ithalatçı ülkeye yüksek maliyetlerinden ötürü doğru dürüst ihracat  yapamamıştır, yapamaz da" şeklinde konuştu.
 
Teşvikleri piyasaya yeni oyuncu getirmez
 
Geçen yıl başından bu yana Ziraat Bankası vasıtasıyla sektöre yüzde 50 faiz indirimi kararının yeni oyuncuların sektöre girmesine olanak sağlamadığını dile getiren Daştan, getirilen 1.5 milyon liralık üst limitin yetirsiz olduğunu, orta ölçekli yeni bir entegre tesisin devreye girmesi için gerekli sermayenin 50 milyon lira civarında bulunduğunu vurguladı.
Zuhal Daştan, yeni  kümes yapan bazı yetiştiricilerin desteklerden yararlandığını ancak mali durumu zayıf, teminat verme imkanı olmayan köylülerin krediden yararlanamadığını söyledi.
 
 
 
 
 
 
 

Ekleme Tarihi
07.01.2011
Ekleyen Kişi
gidatarim2


Link: Beyaz etçiler 2011'den umutsuz




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız