Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 04 Mayıs 2024 Cumartesi
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
 

İZMİR -Bilimsel tarım uygulamalarının yaygınlaştırılması, çiftçilerin bilgi, teknik ve yöntemler konusundaki ihtiyaçlarının zamanında karşılanmasını sağlamak amacıyla ağustos ayında kurulan Tardanış Teknik Tarım Mühendislik, 93 üreticiye farklı konularda uzmanlaşmış dört ziraat mühendisi ile hizmet veriyor. Buca ve Karaburun'un köylerinde toplam 93 çiftçiye destek veren firma, 2011 yılında Seferihisar ve Torbalı'daki üreticilere ulaşarak, toplam bin çiftçiye destek vermeyi hedefliyor.

Tardanış Teknik Tarım Mühendislik Limited Şirketi Tarım Danışmanı Ziraat Mühendisi Uğur Şimdi, Tarım ve Köyişleri Bakanlığı tarafından verilen danışmanlık desteğinin 220 TL'den 500 TL'ye yükselmesinin firmalar ve üreticiler için danışmanlık hizmetlerini teşvik ettiğini söyledi. İzmir'de yetki belgesi olan iki firmadan biri olduklarını kaydeden Şimdi, "Geçtiğimiz yıl destek 220 TL idi, bu para da ne bu işe girecek şirketleri ne de üreticiyi tatmin etmediğinden sıkıntılar oldu. Herhangi bir şirket yetki belgesi almak için başvuru yapmadı. Tarım danışmanlık şirketi kuracak kişilerin Bakanlık'tan yetki belgesi alması gerekiyor. Yetki belgesi alırken ince eleyip sık dokuyorlar. Şirket kurucusunun mutlaka konusunda uzman olması gerekiyor" dedi.

Kuruluşlarının ardından Buca'nın Kaynaklar, Kırıklar, Doğancılar, Karacaağaç ve Belenbaşı köylerinde çalışmalara başladıklarını ifade eden Şimdi, beş köyde 75 sözleşmeli üretici ile çalıştıklarını dile getirdi.  Şimdi, firmalarında kendi alanlarında uzmanlaşmış dört ziraat mühendisi ile çalıştıklarını belirterek, "Mühendislerimiz farklı konularda uzmanlaşmış kişiler. Şirket müdürümüz Recep Çöpten su ürünleri üzerine uzman. Tarım makineleri, bitki koruma, tarım ekonomisi alanlarında uzmanlaşmış arkadaşlarımız var. Üreticiye ekimden hasada kadar tüm konularda yardımcı oluyoruz. İhtiyaçları olan tüm bilgileri bizden sağlayabiliyorlar. Mevzuata göre, bir üreticiyi iki haftada bir ziyaret etme zorunluluğumuz var ama biz hemen hemen her gün köylere geliyoruz" diye konuştu.

 

Amaç az maliyet, kaliteli ürün

 

2011 yılı ile birlikte toprak tahlillerine göre gübreleme programı çıkarılacağını, gübrelemenin bilinçli bir şeklide alınan toprakların analizini göre yapılacağını kaydeden Şimdi, "Amacımız üreticinin maliyetlerini azaltacak şeklide, kalite ürün elde etmesini sağlamak, tavsiyelerde bulunmak" dedi. Şimdi, "Destekler daha fazla yükselecektir. Üreticiler için çok faydalı bir uygulama. Tarımda yayım değilimiz, yeniliklerin kırsal alana aktarılması önemli bir konu. Gübreleme, ilaçlama, yeni teknikler, üreticinin kendi başına yaptığında eksik kalacağı konular. Tarladan sofraya tüm aşamalarda yer aldığımız için, üreticinin özelikle teknolojik anlamda eksik kaldığı noktalarda biz devreye giriyoruz. Böylece ürün güvenilirliği artıyor" açıklamasında bulundu.

Uğur Şimdi, devletin yürütmesinin zor olduğu işleri, daha yararlı olabilmek için özel sektöre devrettiğine işaret ederek, "Tapu kadastroda böyle bir örnek var. Üreticilerin tarla ile ilgili işlemlerini yaptırması iki yıl sürüyordu. Şimdi üretici tarla alacaksa işlemleri özel şirketler iki gün içinde hallediyor. Tarım geliştirilmesi gereken bir sektör olduğu için bizim gibi şirketler üretimde rol oynayacak, gelecekte Bakanlık sadece denetleme yapacak. Biz bu modelin faydalı olacağını düşünüyoruz" dedi.

 

Özel proje danışmanlığı da yapıyoruz

 

Çiftçilere üretici danışmanlığı dışında özel proje danışmanlığı da yaptıklarına dikkat çeken Uğur Şimdi, hayvancılık yatırımı yapacak olan çiftçilerin projelerini, seraların fizibilite raporlarını hazırladıkların söyledi. Şimdi, "Sözleşmeli üreticilerimize hazırladığımız özel projeleri diğerlerine göre daha ucuza yapıyoruz. Bunun yanında üretici bir makine yatırımı yapmak istediğinde devletin desteklerini anlatıyoruz, evrak işlemlerini yapıyoruz. Sadece üretimi yapar, evrak işlerini yapmazsanız sıkıntı oluyor. Biz yeni gelen teknolojileri ve bilgileri üreticilere aktarmakla mükellefiz. Yeni tebliğ mi çıktı, desteklemelerde neler değişti anlatıyoruz. Örneğin; üreticilerin yenilikleri görmesi için Buca köylerinden Tarım Fuarı'na ücretsiz servis imkanı sağladık" şeklinde konuştu.

 

http://www.tardanis.com.tr/index.htm

 

 

 

 

http://www.kobiden.com/

 

 

 

 

Ekleme Tarihi
09.01.2011
Ekleyen Kişi
gidatarim2


Link: Tardanış, bin çiftçiye destek verme amacına odaklandı




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız