Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 29 Mart 2024 Cuma
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
Çevre Bakanlığı 750 bin terminatör böcek üretti 10 milyon lirayı kurtardı 

Çevre ve Orman Bakanlığı ağaçlara orman yangınlarından beş kat daha fazla zarar veren böcekleri yok etmek için laboratuvarda terminatör böcek üretti.

 

Doğadaki zararlı böcekleri yiyerek ağaçları koruyan terminatör böcekler, devleti her yıl 10 milyon TL harcama yapmaktan kurtaracak. Orman Genel Müdürü Osman Kahveci, şunları söyledi:

10 milyon TL cepte

Ormanlarımızda 50 çeşit zararlı (böcek, mantar vs) iki milyon hektar alanda görülüyor. Bunlara karşı mekanik, kimyasal, biyolojik ve biyoteknik yöntemler kullanılarak ortalama her yıl 8- 10 milyon TL harcamamıza neden oluyorlar. Yırtıcı böcek üretimi için beş yeni laboratuvar kurduk ve önceden kurulan laboratuvarlarla birlikte (61 adet laboratuvarda) 750 bin adet yırtıcı böcek ürettik ve hastalıklı alanlara yerleştirdik. 2011’de 3 biyolojik mücadele laboratuvarı daha kuracağız. Zararlı böceklerle mücadelede Biyolojik Mücadele çalışmalarını artırdık. Bu kapsamda, ormanlara 51 bin suni kuş yuvası astık ve 250 karınca nakli gerçekleştirdik.

Ağaçkakan örneği

Kuşlar ormanlarda zarar yapan böceklerin yumurtaları, larva ve erginleriyle beslenirler. Bu nedenle bir ağaçkakan kendi ağırlığı kadar günlük zararlı böcek tüketir, ormandaki biyolojik dengenin korunmasına faydalı olur. Bir karınca yuvasında yaklaşık 300 bin karınca yaşar. Bir hektarlık ormanlık alanda zararlı böceklerin larva, yumurta ve erginlerini yiyerek doğal dengenin sağlanmasında faydalı olurlar. 

Tuzak yöntemi

 Terminatör böceklere ek olarak, zararlıları yok etmek için tuzak yöntemini de kullanıyoruz. Böceklerin üreme dönemlerinde çıkardıkları cinsel kokudan yararlanarak, böcekleri bir tuzakta topluyoruz. Sonra bu böcekler imha ediliyor. Kullanımı kolay, çevreye herhangi bir zararı olmayan bu yöntemle şimdiye kadar 275 milyon zararlı böcek imha ettik.

 

 

http://www.hurriyet.com.tr/

Ekleme Tarihi
10.01.2011
Ekleyen Kişi
gidatarim2


Link: Çevre Bakanlığı 750 bin terminatör böcek üretti 10 milyon lirayı kurtardı




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız