Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 27 Nisan 2024 Cumartesi
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
 

Samsun Toprak Su Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü'nün yürüttüğü çalışma sonucunda, şeker pancarı atığı olan şlamın, organik gübre olarak kullanılması sağlandı.

 

Çeşitli organik maddelerin yeniden değerlendirilmesine yönelik çalışma yürüten Samsun Toprak Su Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü, çökertme havuzlarında atık olarak bekletilen şekerpancarı işlendikten sonra ortaya şlam olarak tabir edilen materyallerin toprakta organik gübre olarak kullanılmasına yönelik yürütülen çalışmada olumlu sonuçlar elde etti. Az şeker, çamur, kireç gibi besin maddeleri bulunan materyaller asitli topraklara uygulandığında toprağı besleyerek dengeyi sağladığı tespit edildi.

Karadeniz'in kireçsiz topraklarında özellikle fındık ve çay üretimi sırasında kullanılan şlamın, kireçsiz toprakta dengeleyici özelliği nedeniyle verim ve kaliteyi artırdığı görüldü.

Samsun Toprak Su Araştırma Enstitüsü Müdürü Dr. Osman Özdemir, şeker pancarının işlenirken kireç kullanıldığını, temizledikten sonra kireç taşıyla ağartıldığını, bu işleme sırasında kireçle birlikte çamur, kireç, bazı besin maddeleri, bir miktar ham şeker taşıyan atık oluştuğunu söyledi.

Atıkların havuzda toplandığını suda süzüldüğünü ve atık kısmının katı kireç diye bir materyal ortaya çıktığını ifade eden Özdemir, şöyle konuştu: "Karadeniz tarım toprakları özellikle fındık ve çay bahçeleri kireçsiz yani asidik toprak özelliğindedir. Bu nedenden dolayı verim ve kalite düşüktür. Gittikçede sorun artmaktadır. Bu sorunlu toprakların kireçlenmesi ile sorun ortadan kaldırılmaktadır. Yaptığımız araştırmada şeker fabrikalarındaki atıkların piyasada satılan toz kirecin yerine doğal dengeleyici

olarak kullanılması yönünde araştırma yaptık. Yaptığımız araştırmada çay ve fındık topraklarında verim kalitenin artığını gördük. Çalışma fabrika atıklarının değerlendirilmesi açısından da önemli bir gelişme oldu" dedi. Özdemir, 3 yılda bir dekara 300 kilogram şlamın Şubat ve Mart aylarında serpilmesi gerektiğini de sözlerine ekledi.

 

İHA

 

Ekleme Tarihi
10.01.2011
Ekleyen Kişi
gidatarim2


Link: Pancar organik gübre olacak




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız