Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 04 Mayıs 2024 Cumartesi
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
 

Olumsuz hava şartları nedeniyle şeker oranlarının düşük kalması sonucu pancarını maliyetinin altında satmak zorunda kalan Karacabeyli üreticiler, alım fiyatlarında düzenleme yapılmasını bekliyor.

Bursa'nın verimli topraklarıyla bilinen tarım ilçesi Karacabey'in ziraat odası başkanı Nuri Karaca, 2010 yılında şeker pancarı alım fiyatlarının çok düşük tutulması ve olumsuz hava şartlarıyla gelen hastalıkların verimleri çok düşürmesi nedeniyle üreticilerin zor durumda kaldığını söyledi.

Pancardaki şeker oranlarının çok düşük olmasının, çiftçinin eline ürün maliyetlerinin çok altında bir para geçmesine yol açtığını ifade eden Karaca, şöyle konuştu:

''Karacabey merkez kantarı ekim alanlarından alınan pancarın şeker oranı 11 olup çiftçinin eline kilogram başına 8,31 kuruş geçecektir. Oda olarak yaptığımız maliyet hesabına göre, ilçemizde şeker pancarının kilosu 11 kuruşa mal olmaktadır. Şeker oranlarına göre bazı bölgelerde kilogram başına 6,9 kuruş alacak üreticilerimiz bile bulunuyor. 11 kuruşluk maliyetle üretilen bir ürünü 6,9 kuruşa satan çiftçinin ne kadar zor durumda olduğu ortadadır.''

Karaca, bu uygulama ile şeker pancarı üretiminin bitirilmesinin hedeflendiğini iddia ederek, şeker fiyatlarının dünya genelinde arttığı bir dönemde pancara ödenen ücreti anlamakta güçlük çektiklerini vurguladı.

Bu gidişle amaçlanan noktaya ulaşılacağını ve üreticilerin pancardan uzaklaşacağını öne süren Karaca, şunları kaydetti:

''Alım fiyatlarında düzenleme yapılmasını istiyoruz, bekliyoruz. Geçen yıl bölgede 14 bin 500 dekardan, 103 bin ton pancar alındı. Düzenleme yapılmazsa ekim alanları 1-2 bin dekara gerileyebilir. Öyle ki, üreticilerden aldığımı tepkilere göre bu yıl kimse pancar ekmeyecek. Şekerde de diğer tarımsal ve hayvansal faaliyetlerde olduğu gibi ithalata başvurmak istenmiyorsa tüm yurtta şeker oranlarını 14 kabul edip, alınan pancarlara buna göre fiyat uygulanması gerekiyor.''

Bu konuda acilen çalışma yapılması gerektiğini belirten Karaca, ''Acilen ele alınmaz ise Türkiye'de şeker pancarı tarımı bitecek, şeker fabrikaları kapanacak ve bu sektörden ekmek yiyen 4 milyon insan kaderine terk edilecektir'' diye konuştu.

 

 

 

http://www.stargazete.com/

Ekleme Tarihi
10.01.2011
Ekleyen Kişi
gidatarim2


Link: Pancar çiftçisi düzenleme bekliyor




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız