Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 29 Mart 2024 Cuma
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
Tarım ilaçlarında kısırlık riski 

Meyve ve sebzeleri zararlı bakteri ve organizmalardan korumak amacıyla kullanılan çeşitli kimyasalların, başta kısırlık olmak üzere, kalp ile karaciğer sağlığını bozabildiği ve kansere yol açtığı belirtildi.

Embriyolog Doktor Enver Kerem Dirican, parazitlerin ve zararlıların ekonomik değeri olan sebze, meyve ve tahıllara musallat olması halinde dünya çapında ciddi kayıplar yaşandığını belirterek, zararın azaltılabilmesi için çeşitli kimyasalların kullanıldığını söyledi.

Günümüzde tarımsal zararlılarla mücadele için kullanılan kimyasalların çoğunun yalnızca hedef alınan parazit organizma üzerinde etkili olmadığına dikkati çeken Dirican, bu kimyasalların suya ve toprağa da karışarak hedef canlıların dışında tüm ekosistemi tehdit ettiğine dikkati çekti. 

Dirican, kimyasalların besin zinciri içerisinde ekosisteme karışarak insana kadar ulaşabildiğini vurgulayarak, “Yapılan çeşitli araştırmalarda söz konusu kimyasallara maruz kalan tarım işçilerinin erkek üreme hücrelerinde zayıflık ortaya çıkardığı gösterilmiştir” dedi.

Sperm kalitesini azaltıyor

Kendilerinin de bu konuda çeşitli çalışmalar yürüttüklerini ifade eden Dirican, “Biz yaptığımız araştırmalarda organofosforlu zirai mücadele ilaçlarının, erkek sıçanlarda sperm kalitesini azalttığını gördük. Üstelik bu bozulmayı düzeltmede antioksidan adını verdiğimiz hücre yenileyici vitaminler yetersiz kaldı” diye konuştu.

Dirican, zirai mücadelede kullanılan ilaçların toksitelerinin, yani insanlar üzerindeki zehirli etkilerinin araştırılırken üreme sistemlerinin yeterince incelenmediği eleştirisinde bulunarak, bunların tüm dünyada 20. yüzyılın ikinci yarısından itibaren yaygın olarak kullanıldığını söyledi. “İlginçtir ki bu zaman zarfında dünyada yapılan çeşitli araştırmalar, erkeklerde sperm kalitesinin düşüş gösterdiğini ve kısırlık oranlarının arttığını işaret etmektedir” diyen Dirican, bunun tek sorumlusunun zirai mücadeleye bağlanamayacağını, ancak bu kimyasalların olası etkenler arasında değerlendirilmesi gerektiğini ifade etti.

Dirican, bu kimyasalların üreme sistemi dışında farklı sorunlara da yol açabildiğini belirterek, şunları kaydetti:

“Söz konusu kimyasalların, kalp ve karaciğer üzerinde toksik etki yaptığını gösteren çalışmalar bulunuyor. Zirai mücadelede kullanılan ilaçların pek çoğu bugün mutajen, yani kanser oluşturma tehlikesi var olan ürünler olarak kabul ediliyor. Bu etki, hücrelerde mutasyona yol açıyor.

Gerek üreme sistemi üzerine gerek tüm insan vücudu üzerine olumsuz etkileri olan zirai mücadelede kullanılan ilaçlar, bazı ülkelerde yavaş yavaş kullanımdan kaldırılmaya çalışılıyor. Ancak dünyada ülkemiz de dahil olmak üzere birçok ülkede, ana önlem olarak ilaç doz ayarlaması yapılıyor. Doz ayarlaması ilgili kimyasalın suya, toprağa ve besin yolu ile diğer canlılar ile insana ulaşması azalmasına karşın, kimyasalların olumsuz etkilerinden tam olarak korunulamıyor.”

Tarımda biyolojik mücadele yöntemlerinin ağırlık kazanması halinde, sözü geçen kimyasallara maruziyetin ortadan kaldırılmasının mümkün olduğunu dile getiren Dirican, ancak geçiş süreci içerisinde yapılması gereken öncelikli uygulamanın ilaç doz ayarlamalarına ve kalıntı analizlerine titizlik gösterilmesi olduğunu vurguladı.

Dirican, ürünlerin korunmak istenirken insan sağlığının kesinlikle göz ardı edilmemesi gerektiğini belirterek, “Zirai mücadele ile ilgili talimatlara ve koruyucu önlemlere dikkat edildiğinde, bu kimyasalların olumsuz etkilerinden önemli oranda korunmak mümkün” dedi.

 

 

 

 

 

 

http://www.hurriyet.com.tr/

Ekleme Tarihi
11.01.2011
Ekleyen Kişi
gidatarim2


Link: Tarım ilaçlarında kısırlık riski




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız