Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 28 Nisan 2024 Pazar
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
 

Rusya'da kurak geçen yaz ayları  ve üçte bir oranında daha az hasat nedeni ile tahıl ürünlerine getirilen ihracat yasağı kısmen kaldırıldı.

15 Ağustos'da uygulama konan ve 30 Haziran 2011'e kadar geçerli olacak yasağa itiraz eden un ihracat firmalarının talebine hükümet olumlu cevap verdi. 1 Ocak'tan itibaren un ihracatına izin veren hükümet, değirmencilerin dış piyasada daha fazla pazar kaybetmesinin önüne geçmeye çalışıyor.

Hükümetin aldığı kararla buğday, arpa, çavdar ve mısır ihracat yasağı 30 Haziran'a kadar uzatılırken, buğday ve çavdar unu yılbaşından itibaren yasak kapsamı dışına çıkarıldı.

Rusya Tarım Birliği ülkenin kendi ihtiyacına yetecek kadar buğday unu olduğu, dış piyasalarda pazar kaybına uğramamak için hükümetin yasak kapsamını sınırlandırılmasını talep etmişti. Rusya Tahıl Üreticiler Birliği Başkanı Pavel Skurihin de daha önce yaptığı değerlendirmede tonu 6-7 bin ruble olan tahıl ürünlerinin yüzde 33 oranında zamlanarak 2011'de 9 bin rubleye (290 dolar) kadar çıkabileceği uyarısı yapmıştı.

Rusya kurak geçen yaz mevsimleri nedeni ile 10,8 milyon hektarlık alanda hasat gerçekleştiremedi. 2009'a göre yüzde 38 düşen rekolte nedeni ile 2010'da 64 milyon ton hasat yapılabilen Rusya, 26 milyon tonluk rezervle birlikte 90 milyon tona ulaştı. Rusya 2009'da 97,1 milyon ton tahıl üretimi gerçekleştirmişti.

Rusya Devlet Başkanı Dmitri Medvedev hükümete verdiği talimatta tarımdan zarar gören çiftçilere destek sağlanmasını istedi. Buna göre bütçeden 35 milyar ruble (1,1 milyar dolar) destek fonu ayrılırken, gıda ürünlerinde yüzde 15-30 oranlarında zamlar yapıldı.

ABD, AB ve Kanada'nın ardından dünyanın en büyük tahıl ürünleri ihracatçısı olan Rusya geçen yıl Mısır, Türkiye, Pakistan, Azerbaycan, Suriye, Ürdün, İran, Libya, Bangladeş ve Yemen başta olmak üzere çok sayıda ülkeye 24,1 milyon ton tahıl ürünleri ihraç etmişti.

 

 

 

 

http://www.haberrus.com/

Ekleme Tarihi
11.01.2011
Ekleyen Kişi
gidatarim2


Link: Rusya un ihracat yasağını kaldırdı




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız